Παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος «HEALTH CREDU»


«Δημιουργία Υγιούς Μαθησιακού περιβάλλοντος για Ενιαία και Ισότιμη Ποιοτική Εκπαίδευση»   

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα βοηθήσει εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες , το  HEALTH CREDU και αναπτύσσεται μέσα στα πλαίσια του ERASMUS+, έχει παρουσιαστεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στις 16.11.2019 προς διευθυντές/διευθύντριες  και εκπαιδευτικούς Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 3 χώρες και 5 οργανισμοί από τη Λιθουανία, τη Λεττονία και την  Κύπρο. Εταίρος από την Κύπρο είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού-ΚΙΒΩΤΟΣ. Το πρόγραμμα παρουσίασαν εκπρόσωποι της κυπριακής αποστολής: Δρ Πετρούλα Αντωνίου εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης και Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Σάββα Φιλιώ, Σύμβουλος και Συντονίστρια του Αναλυτικού Προγράμματος Αγωγής Υγείας Δημοτικής, Κατερίνα Λαμπή εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης, Δέσπω Λοϊζου Β. Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης και ο  Πανίκος Εγγλέζου, εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα στοχεύει,  μέσα  από καινοτόμες παρεμβάσεις στο σχολικό σύστημα,  να πραγματοποιηθούν  αλλαγές  που να έχουν επίδραση στην ψυχική , συναισθηματική, και σωματική υγεία (ολιστική και θετική έννοια της υγείας) των μαθητών/ριών, με αποτέλεσμα τη  βελτίωση των  μαθησιακών  αποτελεσμάτων.  Η  ποιότητα της μάθησης θα εξασφαλιστεί με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, με συμμετοχή του προσωπικού του σχολείου, των μαθητών/ριών και των γονέων τους.  Θα επιδιωχθεί μια πολυτομεακή προσέγγιση, με επίκεντρο τη συνεργασία μαθητών/ριών, εκπαιδευτικών και γονέων,  για να  επιτευχθεί ποιοτική εκπαίδευση και καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.

Οι καλύτερες συνθήκες στο μαθησιακό περιβάλλον, η ενθάρρυνση για πολλαπλούς  τρόπους μάθησης, οι καινοτομίες στη διδασκαλία π.χ. διαδραστικές μέθοδοι, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, ο σεβασμός  για  ίσα δικαιώματα των μαθητών/ριών,  κ.ά. θα συμβάλλουν στη βελτίωση της συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/ριών  με αποτέλεσμα τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα αποκτήσουν δεξιότητες στη διαχείριση ασφαλούς συναισθηματικού κλίματος, στην ενδυνάμωση των μαθητών/ριών και στη χρήση διαδραστικών εργαλείων μάθησης. Οι  μαθητές/μαθήτριες αναμένεται επίσης, να αναπτύξουν  τις δεξιότητές τους, ώστε να βελτιωθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, στη συνεργασία, στην επικοινωνία, στην έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους, στη διατροφή και στη σωματική τους δραστηριότητα, καθώς και στη συνειδητοποίηση της σχέσης μεταξύ υγιούς συμπεριφοράς και ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων. 

Φιλιώ Σάββα

Σύμβουλος και Συντονίστρια Αναλυτικού Προγράμματος Δημοτικής Εκπαίδευσης




Comments (1)

  1. Χριστίνα Τούμπα:
    Nov 26, 2019 at 12:05 AM

    Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! Είναι σημαντικό να αγγαλιαστεί με το ανάλογο ενδιαφέρον και βαρύτητα.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










721