Ημερίδα: «Καλλιέργεια διαφοροποιημένων συγγραφικών δεξιοτήτων των μαθητών στη Μέση»


Οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα: «Καλλιέργεια διαφοροποιημένων συγγραφικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών στη Μέση Εκπαίδευση». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 7 Μαρτίου 2020, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στη Λευκωσία και απευθυνόταν σε φιλολόγους, οι οποίοι κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά διδάσκουν Νέα Ελληνική Γλώσσα στην Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη Γυμνασίων και στην Α΄ και Β΄ τάξη Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, Εσπερινών Γυμνασίων, εξατάξιων Γυμνασίων και Ιδιωτικών σχολείων ιδίου τύπου. Στόχος της αξιόλογης αυτής πρωτοβουλίας ήταν να αναδειχθούν σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας που εφαρμόζονται στο γλωσσικό μάθημα και επικεντρώνονται, ιδιαίτερα, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων παραγωγής γραπτού επικοινωνιακού λόγου.

Τη διοργάνωση χαιρέτησαν ο  Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρ Κυπριανός Δ. Λούης και εκ μέρους της Διευθύντριας του Π.Ι., Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου-Ευριπίδου τον χαιρετισμό εκφώνησε η Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου, Προϊσταμένη στον Τομέα Επιμόρφωσης, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στον χαιρετισμό του, ο Δρ Κυπριανός Δ. Λούης επεσήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου που οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες προσεγγίζουν τη διδασκαλία της συγγραφής επικοινωνιακού λόγου, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Αναδομημένου Αναλυτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και  Νεολαίας. Υπογράμμισε,  επίσης, τη σπουδαιότητα της πραγματοποίησης τέτοιου είδους  δράσεων, οι οποίες με  τη διεξαγωγή στοχευμένων βιωματικών εργαστηρίων, δίνουν τα απαραίτητα εφόδια στον/στη φιλόλογο, ώστε να ενημερωθεί κατάλληλα και να εντάξει  ουσιαστικότερα τη συγγραφική διαδικασία στη διδακτική  πράξη.

Μέσα από τον χαιρετισμό της, η  Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου ανέφερε πως η ποικιλομορφία και η ανομοιογένεια του  μαθητικού πληθυσμού οδηγεί τους/τις εκπαιδευτικούς στην αναζήτηση κατάλληλων διδακτικών πρακτικών που να προσαρμόζονται αποτελεσματικά  στην κάθε σχολική τάξη. Ιδιαίτερα η καλλιέργεια της γλώσσας -ως διαδικασία ενεργού σκέψης- εμπλέκεται με τη δυνατότητα των ατόμων να λειτουργούν αποτελεσματικά σε διάφορα περιβάλλοντα και καταστάσεις επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας κείμενα προφορικού και γραπτού λόγου, καθώς και μη γλωσσικά κείμενα. Η συγκεκριμένη Ημερίδα απαντά σ΄ αυτή την πρόκληση, αφού η παιδαγωγική αξία της καλλιέργειας διαφοροποιημένων συγγραφικών δεξιοτήτων είναι αδιαμφισβήτητη.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας εμπλούτισαν οι εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις των δυο βασικών εισηγητών, κ. Γιάννη Β. Κωβαίου, φιλόλογου-συγγραφέα και  κ. Δημήτρη Χριστόπουλου, φιλόλογου, καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγγραφέα. Οι εισηγήσεις τους πρόσφεραν στους/στις εκπαιδευτικούς χρήσιμες πρακτικές, οι οποίες δύνανται να διευκολύνουν τον/την μαθητή/τρια να κατανοεί και να παράγει λόγο. Τον συντονισμό της συζήτησης του πρώτου μέρους της Ημερίδας, είχε η  Δρ Πόλα Χατζηνεοφύτου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων και Θεατρολογίας. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια, να λάβουν μέρος στα βιωματικά εργαστήρια των κ. Γιάννη Β. Κωβαίου και Δ. Χριστόπουλου. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων,  οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις τους ως προς τη διδακτική διαδικασία.

Τον συντονισμό της συζήτησης  στο δεύτερο μέρος  ανέλαβαν  η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους και ο Δρ Σιμάκης Συμεού, Επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης Φιλολογικών Μαθημάτων.

Την οργανωτική επιτροπή της Ημερίδας αποτελούσαν οι: Δρ Έλενα Χατζηκακού, Πρώτη Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Πολύμνια Χατζηνεοφύτου, Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, και Δρ Σιμάκης Συμεού, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, Έλενα Γεωργίου και Κλαίρη Κυριάκου, Σύμβουλοι Φιλολογικών Μαθημάτων και Δρ Παναγιώτης Σάββα, Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

 




Comments (1)

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ:
    Mar 11, 2020 at 11:20 PM

    Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή να μας προσκαλέσετε για 2η συνεχή χρονιά ως εισηγητές!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1311