Τηλε-Ημερίδα για την ενσωμάτωση των Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Μαθησιακή Διαδικασία


Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Π.Ι.) του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Π.Α.Ν.), διοργάνωσε τηλε-ημερίδα με θέμα την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία, αντί της ετήσιας Ημερίδας. H τηλε-ημερίδα, η οποία απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, που συμμετείχαν στα προγράμματα και τις δράσεις του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, του Π.Ι., κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, διεξήχθη τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020. Η τηλε-ημερίδα πραγματοποιήθηκε  μέσω της εφαρμογής ΜS Teams.

Την τηλε-ημερίδα χαιρέτισε η Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η οποία σημείωσε ότι το Ινστιτούτο και ιδιαίτερα ο Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, με τα επαναλαμβανόμενα σχολικά προγράμματα και δράσεις του, δημιουργεί, επί σειρά ετών, το πλαίσιο στο οποίο τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/μαθήτριες αναπτύσσουν τις απαραίτητες ψηφιακές, συνεργατικές, διερευνητικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, οι οποίες τους/τις καθιστούν ικανούς/ές επαγγελματίες και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες, ανταποκρινόμενοι/ες στις προκλήσεις και τις συνθήκες ζωής του 21ου αιώνα.   Επιπρόσθετα, η Δρ Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, υπογραμμίζοντας τόσο την ευκαιρία για την δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου να κάνει το επόμενο βήμα προς την ψηφιακή εκπαίδευση, όσο και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίζουν τα σχετικά προγράμματα και δράσεις. 

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στην τηλε-ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εισήγηση του Δρα Χαράλαμπου Βρασίδα, με θέμα: «Μύθοι και Πραγματικότητες για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» και την ομιλία της Δρος Jahna Otterbacher, με θέμα: «Καθημερινή Τεχνητή Νοημοσύνη: Ευκαιρία για Μάθηση». Ο Δρ Βρασίδας, εκτελεστικός Διευθυντής του οργανισμού CARDET και Καθηγητής Εκπαιδευτικής Καινοτομίας & Πολιτικής, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη σημαντικότητα του ορθού σχεδιασμού, ώστε αυτή να καταστεί ισότιμη και αποτελεσματική. Η Δρ Jahna Otterbacher, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και συντονίστρια του Κυπριακού Κέντρου Αλγοριθμικής Διαφάνειας («CyCAT») εστιάστηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη μάθηση, κάνοντας ειδική αναφορά στα εργαλεία “Βursting the bubble” και “OpenTag”, τα οποία αναπτύσσει το CyCAT για την ευαισθητοποίηση και κατανόηση των αλγοριθμικών διεργασιών.

Στο πλαίσιο της τηλε-ημερίδας, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δράσεις και καλές πρακτικές, που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, τόσο με προφορικές παρουσιάσεις όσο και με ψηφιακό υλικό, το οποίο αναρτήθηκε στη σχετική ομάδα που δημιουργήθηκε στο TEAMS.  Επίσης, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και πρακτικές, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στα προγράμματα και τις δράσεις του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Οι παρουσιάσεις και η οπτικογραφημένη διαδικτυακή συνάντηση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (Τ.Ε.Τ.) στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.pi.ac.cy/imeridaTPE2020




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










960