5ο Συνέδριο Χημείας με θέμα: Διδακτική της Χημείας: Διαχρονικές και Σύγχρονες Προκλήσεις


Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), η Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών (ΠΕΕΧ) και ο Σύνδεσμος Χημικών Καθηγητών Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. (ΣΥΧΗΚΑ) διοργάνωσαν το 5ο Συνέδριο Χημείας με θέμα «Διδακτική της Χημείας: Διαχρονικές και Σύγχρονες Προκλήσεις». Το Συνέδριο, το οποίο απευθυνόταν  κυρίως σε καθηγητές Χημείας Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, καθώς και σε φοιτητές Χημείας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, από τις 9:00 μέχρι τις 13:00.

Στο Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χημικών Καθηγητών της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ, εκ μέρους του Προέδρου της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ,  ο Πρόεδρος της ΠΕΕΧ και ο Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, εκ μέρους του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης,  ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στο Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κεντρική εισήγηση του Συνεδρίου από τη Δρα Έλενα Κύζα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Κοινωνία της Πληροφορίας του ΤΕΠΑΚ με θέμα «Πανδημία και μάθηση στο διαδίκτυο: Προκλήσεις και στρατηγικές για την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και την προώθηση της μάθησης στο σύγχρονο τεχνοτοπίο». Στην εισήγησή της η Δρ Κύζα τόνισε ότι η τεχνολογικά διαμεσολαβούμενη  μάθηση θα παραμείνει στη ζωή μας γι’ αυτό χρειάζεται οι εκπαιδευτικοί, ο ρόλος των οποίων παραμένει πολύ σημαντικός, να αναδιαμορφώσουν την επαγγελματική τους ταυτότητα, ώστε να ανταποκριθούν. Η Δρ Κύζα τόνισε ότι περισσότερο τώρα παρά ποτέ, η εκπαιδευτική προσέγγιση πρέπει να διακατέχεται και να χαρακτηρίζεται από στοργή, φροντίδα  και ενσυναίσθηση.

Στη συνέχεια οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ακόμα πέντε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που αφορούσαν σε παιδαγωγικά θέματα και στη γνωριμία με νέες τεχνολογίες, οι οποίες υποστηρίζουν τη διδασκαλία του μαθήματος της Χημείας. Στην πρώτη εισήγηση η Δρ Άντρη Βρυώνη, Διευθύντρια Γραφείου Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο Δρ. Ιωάννης Ιωάννου, Β.Δ. Πληροφορικής στο ΥΠΠΑΝ παρουσίασαν το θέμα «Διδάσκοντας Χημεία μέσα από τον φακό της προσέγγισης STEAM μέσα από μια πρόκληση». Ακολούθως, η Δρ. Παναγιώτα Μάμα-Αγαπίου, παιδοψυχίατρος και συστημική οικογενειακή θεραπεύτρια, μίλησε για το θέμα «Προσέγγιση μαθητών με αποκλίνουσα συμπεριφορά». Στην τρίτη εισήγηση ο Παναγιώτης Στυλιανού, καθηγητής Χημείας στο ΥΠΠΑΝ αναφέρθηκε με το θέμα «Μάθηση με διερώτηση: Εντάσσοντας το μαθησιακό περιβάλλον WISE στο μάθημα τής Χημείας». Ακολούθως με το θέμα «Συναισθήματα και μάθηση» ασχολήθηκε ο Φρίξος Μιχαηλίδης, καθηγητής Χημείας στο ΥΠΠΑΝ. Τέλος, ο Δρ Ζαχαρίας Ζαχαρία, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Δρ Νικολέττα Ξενοφώντος, Ειδική Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασαν το θέμα «GoLab: Αξιοποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας Go-Lab στο μάθημα της Χημείας και σε μαθήματα STEAM».

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στο Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στους/στις εισηγητές/εισηγήτριες.

Η οπτικογράφηση των εισηγήσεων του Συνεδρίου και οι αντίστοιχες παρουσιάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (ΕΜΕ Χημείας) στον σύνδεσμο http://chem.schools.ac.cy/index.php/el/epimorfosi/imerides-synedria και στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου στον σύνδεσμο: https://sites.google.com/view/5o-sinedrio-ximeias/home

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1125