Εκπαιδευτική Ημερίδα «Ενδυνάμωση, Μάθηση, Στήριξη στο Σύγχρονο Σχολείο σε Συνθήκες Πανδημίας»


Διοργανώθηκε από το ΥΠΠΑΝ το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ενδοτμηματική Επιτροπή Ανάπτυξης και Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας, Ενδοτηματική Επιτροπή Αγωγής Υγείας), διοργάνωσε το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021, από τις 9.00 – 12.30 τη διαδικτυακή  Εκπαιδευτική Ημερίδα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MS TEAMS με θέμα «Ενδυνάμωση, Μάθηση,  Στήριξη στο σύγχρονο σχολείο σε συνθήκες πανδημίας».    Η Ημερίδα πραγματεύτηκε θέματα που αφορούσαν την πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Την Ημερίδα παρακολούθησαν 220 και πλέον συμμετέχοντες/συμμετέχουσες.

Στη Διαδικτυακή Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό οι Προέδροι των δυο Ενδοτμηματικών Επιτροπών, κ. Ελένη Αρτεμίου (ΕΔΕ) και ο Δρ Γιώργος Γιαλλουρίδης (ΕΔΕ), η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, και ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δρ Μάριος Στυλιανίδης. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρώτη κεντρική ομιλία από τον Δρα Ιωάννη Χριστοδούλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας και Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση, Ηγεσία και Διοίκηση» στο Cyprus International Institute of Management (CIIM),  με θέμα «Ήρεμη σκέψη και ψυχικό σθένος στην Εκπαίδευσης». Στην εισήγησή του ο Δρ Χριστοδούλου επεσήμανε τη σημασία ανάπτυξης ψυχικού σθένους στην εκπαίδευση, μέσα από την καλλιέργεια κι ανάπτυξη της ήρεμης σκέψης, παρουσιάζοντας εισηγήσεις επίτευξης του εγχειρήματος.  Ακολούθησε η δεύτερη κύρια ομιλία της Ημερίδας, από τη Σχολικό/Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο, κ. Πολίνα Θεμιστοκλέους, της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας με θέμα «Διαχείριση Κρίσεων στο σχολικό πλαίσιο». Στην εισήγησή της η κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα βασικά βήματα για πρακτικές προσεγγίσεις επιτυχημένης διαχείρισης κρίσεων στο σχολικό πλαίσιο. 

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα οχτώ παράλληλα εργαστήρια της Ημερίδας. Η Δρ  Έλενα Χριστοφίδου, Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, παρουσίασε το εργαστήρι με θέμα «Ηρεμία ψυχής και νόησης: Προσεγγίσεις διαχείρισης θυμού» και η η Δρ  Σιμώνη Συμεωνίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ενιαίας Εκπαίδευσης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου,  το εργαστήρι με θέμα «Ενδυναμώνοντας τα παιδιά με αναπηρία: Αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας». Το εργαστήριο της Δρος Σοφίας Αγαθαγγέλου, Λειτουργός Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού Α΄, είχε ως θέμα «Σχεδιάζοντας Μαθήματα που Περιλαμβάνουν Διαφοροποίηση και Γνωστική Πρόκληση».  Η Δρ  Θεοδώρα Κακουρή και ο Δρ  Νικόλας Κανάρης, Λειτουργοί του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας,  επικεντρώθηκαν στο «Υβριδικό μοντέλο Μάθησης μέσω Microsoft Teams». Το εργαστήριο της Δρος Ρόης Χαλαμανδάρη, Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, είχε ως θέμα «Βοηθώντας τα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν περιόδους κρίσης». Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ανέπτυξε το θέμα «Διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων και διαχείριση δύσκολων σκέψεων». Οι εισηγήτριες Δρ Σούλα Ιωάννου (ΕΔΕ) και κ. Φιλιώ Σάββα, Σύμβουλος Αγωγής Υγείας,  παρουσίασαν το εργαστήριο με θέμα «Ακεσώ και Ιασώ: Ένα ταξίδι προαγωγής της Υγείας εν καιρώ πανδημίας». Το εργαστήριο με εισηγήτριες τη Δρα Άντρη Αβρααμίδου και την κ. Στέλλα Λάμπη, Λειτουργοί Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είχε ως θέμα «Σχεδιάζοντας κι αναπτύσσοντας διαδραστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικό υλικό για εξ  αποστάσεως μάθηση»

Συνοπτικά υπογραμμίζεται ότι τόσο μέσα από τις δύο κύριες εισηγήσεις όσο και μέσα από τα οχτώ παράλληλα εργαστήρια, αναλύθηκαν τρόποι και βιωματικές προσεγγίσεις ολιστικής και συμπεριληπτικής στήριξης όλων των παραμέτρων λειτουργίας του σύγχρονου σχολείου.  Διατυπώθηκαν με ευκρίνεια και σαφήνεια οι δυνατότητες της Παιδείας και της Παιδευτικής Πράξης, για αντοχή και επανάκαμψη μέσα στο γκρίζο τοπίο της πανδημίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










785