«Υποστηρίζοντας Εκπαιδευτικούς σε Θέματα Γνωστικής Ενεργοποίησης και Διαφοροποίησης»


«Πορίσματα, Πρακτικές Εφαρμογές και Ανοιχτά Ζητήματα»

Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ Key Action 2 με τίτλο Enhancing Differentiated Instruction and Cognitive Activation in Mathematics Lessons by Supporting Teacher Learning (EDUCATE), διοργάνωσαν τη διαδικτυακή Ημερίδα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MS TEAMS, με θέμα «Υποστηρίζοντας Εκπαιδευτικούς σε Θέματα Γνωστικής Ενεργοποίησης και Διαφοροποίησης: Πορίσματα, Πρακτικές Εφαρμογές και Ανοιχτά Ζητήματα», το Σάββατο, 17 Απριλίου 2021, από τις 9.00 – 12.30.  Η Ημερίδα πραγματεύτηκε θέματα που αφορούσαν στη δυνατότητα εφαρμογής της διαφοροποίησης στη διδασκαλία και της αξιοποίησης γνωστικά απαιτητικών έργων κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Την Ημερίδα παρακολούθησαν 128 και πλέον συμμετέχοντες/συμμετέχουσες.

Στη Διαδικτυακή Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, και ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δρ Μάριος Στυλιανίδης. Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρώτη κεντρική ομιλία από τον Συντονιστή του Προγράμματος,  Δρα Χαράλαμπο Χαραλάμπους, Επίκουρο Καθηγητή Εκπαιδευτικής Έρευνας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Εισαγωγή στο Ερευνητικό Πρόγραμμα EDUCATE: Πλαίσιο, Σκεπτικό και Αποτελέσματα Προγράμματος».   Στην εισήγησή του ο Δρ Χαραλάμπους επεσήμανε τη σημασία σύζευξης της γνωστικής ενεργοποίησης των μαθητών με την εφαρμογή διαφοροποιημένης διδασκαλίας, παρουσιάζοντας συνάμα το πλαίσιο και το σκεπτικό διεξαγωγής του ερευνητικού προγράμματος EDUCATE, καθώς και κάποια από τα αποτελέσματα του Προγράμματος. Ακολούθησε η δεύτερη κύρια ομιλία της Ημερίδας, από ομάδα Εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα: την κ. Αγγέλα Χρυστοστόμου, την   κ. Γιόλα Ιωάννου, την κ. Μαρία Τσιμπιμπάκη, την κ. Σιμόνη Φωτίου και την κ.Σκεύη Χρυσάνθου.  Στην εισήγησή τους οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τα βιώματά τους μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα EDUCATE, καθώς και καλές πρακτικές που εφάρμοσαν και υιοθέτησαν στο πλαίσιο σύζευξης της γνωστικής ενεργοποίησης των μαθητών και της διαφοροποίησης στο μάθημα των Μαθηματικών. 

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα τρία παράλληλα εργαστήρια της Ημερίδας. Η Δρ Σοφία Αγαθαγγέλου, Λειτουργός Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού Α΄, ο Δρ Νίκος Παπαδούρης, Λειτουργός του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης   και η κ. Κασσάνδρα Γεωργίου, Διδακτορική Φοιτήτρια,  παρουσίασαν το εργαστήριο με θέμα «Σχεδιάζοντας Μαθήματα που Περιλαμβάνουν Γνωστική Πρόκληση και Διαφοροποίηση».   Ο Δρ Γιώργος Ολυμπίου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, η Δρ Σταυρούλα Φιλίππου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αναλυτικών Προγραμμάτων και η κ. Ευρυδίκη Κασάπη, Διδακτορική Φοιτήτρια, παρουσίασαν το εργαστήριο «Εντοπίζοντας και Τροποποιώντας Γνωστικά Απαιτητικά Έργα που να Εμπλέκουν Διάφορες Ομάδες Παιδιών στο Μάθημα των Μαθηματικών».  Ο Δρ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής Έρευνας και Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EDUCATE, και η Δρ Έλενα Χριστοφίδου, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, παρουσίασαν το εργαστήριο με θέμα «Εστιάζοντας σε Θέματα Γνωστικής Πρόκλησης και Διαφοροποίησης κατά την Παρατήρηση Διδασκαλίας».

Συνοπτικά επισημαίνεται ότι τόσο μέσα από τις δύο κύριες εισηγήσεις όσο και μέσα από τα τρία παράλληλα εργαστήρια, αναλύθηκαν τρόποι και βιωματικές προσεγγίσεις εστίασης σε θέματα γνωστικής ενεργοποίησης και διαφοροποίησης.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










782