1ο Παγκύπριο Συνέδριο SCIENTIX: Εκπαίδευση STEM+: φιλοσοφία, προκλήσεις και εφαρμογές


Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ),ως το Εθνικό Σημείο Επαφής του Προγράμματος SCIENTIX διοργάνωσε το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο SCIENTIX με θέμα  «Εκπαίδευση STEM+: φιλοσοφία, προκλήσεις και εφαρμογές».

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, από τις 9:00 μέχρι τις 15:30, στο κτήριο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στη Λευκωσία. Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από όλες τις σχολικές βαθμίδες (Προσχολική, Δημοτική και Μέση). Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν επίσης, και Επιθεωρητές/Επιθεωρήτριες όλων των σχολικών βαθμίδων. Στόχοι του Συνεδρίου ήταν η διασαφήνιση της έννοιας «εκπαίδευση STEM+» τόσο μέσα από τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, όσο και μέσα από τα Βιωματικά Εργαστήρια, και η επιμόρφωσή των εκπαιδευτικών σε θέματα δημιουργίας και ένταξης διδακτικών παρεμβάσεων STEM στη μαθησιακή διαδικασία.   

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας περιλάμβανε εισηγήσεις από τους πανεπιστημιακούς κ. Ζαχαρία Ζαχαρία, Καθηγητή Διδακτικής Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Η εκπαίδευση STEM+ στην Κύπρο», κ. Ευάγγελο Γαζή, Ομότιμο Καθηγητή Πειραματικής Σωματιδιακής Φυσικής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα «Η επίδραση της Έρευνας των Φυσικών Επιστημών στην Εκπαίδευση STEM, προσεγγίζοντας τις νέες τεχνολογίες, αλλά με την διατήρηση της Ανθρώπινης Φύσης», κ. Σαράντο Ψυχάρη, Καθηγητή Εφαρμογών Υπολογιστικών Επιστημών στην Εκπαίδευση στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) με θέμα «Υπολογιστικά περιβάλλοντα διεπιστημονικής προσέγγισης STEAM» και κ. Γρηγόριο Μακρίδη, Καθηγητή Εκπαίδευσης STEAME στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Κρακοβίας και Πρόεδρο της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας με θέμα «Νέες Καινοτομίες και Εργαλεία για τη Μάθηση στο Σχολείο STEAME του Μέλλοντος».

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου λειτούργησαν πέντε (5) παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια, στα οποία οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής της εκπαίδευσης STEM+ και να σχεδιάσουν μια διδακτική πρόταση.. Οι τίτλοι των Βιωματικών Εργαστηρίων και οι εισηγητές/εισηγήτριες φαίνονται πιο κάτω:

  • Διαθεματικές δραστηριότητες STEM για διδασκαλία εννοιών του Αναλυτικού Προγράμματος: Η παιδαγωγική του σχεδιασμού και της εφαρμογής τους στην τάξη (κ. Ελένη Παπαγεωργίου, κ. Ευάγγελος Γαζής και κ. Σαράντος Ψυχάρης)
  • Το παιχνίδι στο νηπιαγωγείο μέσω της προσέγγισης STEM (κ. Έφη Παπαριστοδήμου και κ. Νικόλας Κανάρης)
  • Η αξιοποίηση των τεχνολογιών Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας σε διαθεματικές προσεγγίσεις STEM (κ. Χρίστος Ρουσιάς)
  • Πειραματική προσέγγιση STEM με έμφαση την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη (κ. Κωνσταντίνος Φάνης και κ. Γιώργος Τσαλακός)
  • Μεταμορφώνοντας το σχολείο σας σε βιώσιμο σχολείο: Δίνοντας έμφαση στο «Ε» και το «Τ» μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής (κ. Έφη Δαρείου)

Η διεξαγωγή του Συνεδρίου υποστηρίχθηκε οργανωτικά και οικονομικά από τον οργανισμό SCIENTIX, ο οποίος αποτελεί το ευρωπαϊκό δίκτυο για την εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (European Schoolnet). Σχετική παρουσίαση στο Συνέδριο για το SCIENTIX έγινε από τις εκπροσώπους του κ. Barbara Quarta (Scientix Deputy Project Manager, European Schoolnet) και κ. Julia Lotina (Project Officer, European Schoolnet).

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και συγκεκριμένα στον πιο κάτω σύνδεσμο https://www.pi.ac.cy/pi/index.php?option=com_content&view=article&id=3797&Itemid=124&lang=el .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










873