Ημερίδα Ενημέρωσης/Ενδυνάμωσης των Σχολικών Συνεργατών/ιδων της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Ημερίδα διά ζώσης Ενημέρωσης/Ενδυνάμωσης των Σχολικών Συνεργατών/Συνεργάτιδων της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν η Γενική Συντονίστρια ΟΑΠ, Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, δέκα (10) Λειτουργοί ΟΑΠ και ενενήντα (90) περίπου Σχολικοί/ές Συνεργάτες/ιδες Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης από όλες τις επαρχίες παγκύπρια.

Η Ημερίδα άρχισε με τον χαιρετισμό και την παρέμβαση της Δρος Ειρήνης Ροδοσθένους, η οποία εστιάστηκε στη δράση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης και στον ρόλο και τα καθήκοντα, καθώς και στις δεσμεύσεις των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών στο Σχέδιο Δράσης Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας της σχολικής μονάδας, ως αντίσταση στη σχολική βία και παραβατικότητα. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι η συμβολή του Σχολικού/ής Συνεργάτη/ιδας  αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο των σχολικών μονάδων για τη στήριξη, ενδυνάμωση, καθοδήγηση και ενίσχυση μαθητών/ριών με συμπεριφορικές και κοινωνικοσυναισθηματικές δυσκολίες. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι μέσα από τον ρόλο του/της, ο/η Σχολικός/ή Συνεργάτης/ιδα καλείται να λειτουργήσει ως υγιές πρότυπο που με τη συμπεριφορά του/της, τη θετική σχέση και τη συνεργασία που αναπτύσσει με τον/τη μαθητή/μαθήτρια που στηρίζει, αλλά και με τη σχολική μονάδα, συμβάλλει στη βελτίωση και εξομάλυνση των αρνητικών στάσεων και ανεπιθύμητων συμπεριφορών του/της.

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των Λειτουργών ΟΑΠ, Στέλλας Χριστοφόρου, Δρος Ανδρονίκης Αντωνίου και Δρος Γιώτας Λαμπριανού,  μέσω των οποίων παρουσιάστηκαν θέματα που άπτονται του ρόλου, των αρμοδιοτήτων και της συμβολής των Σχολικών Συνεργατών/Συνεργάτιδων στην εφαρμογή εναλλακτικού προγράμματος φοίτησης εντός σχολικού πλαισίου. Παρουσιάστηκαν, επίσης, θέματα που αφορούσαν στην αναγνώριση και διαχείριση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς μαθητών/ριών, καθώς και παραδείγματα  πρακτικών αξιοποίησης δεξιοτήτων συμβουλευτικής στην αποτελεσματική στήριξη μαθητών/ριών που εντάσσονται στο εναλλακτικό πρόγραμμα της ΟΑΠ.

Στη συνέχεια, οι Σχολικοί Συνεργάτες Αθηνά Γιάγκου και Κωνσταντίνος Ευσταθίου ενημέρωσαν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για θέματα που αφορούν στις υποχρεώσεις των αυτοτελώς εργαζομένων προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τέλος, ο καθηγητής Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Μαρίνος Βρυωνίδης, που εργάστηκε επί σειρά ετών ως Σχολικός Συνεργάτης της ΟΑΠ, επισήμανε, μέσω τηςς δικής του παρέμβασης, τη σημαντική συμβολή του θεσμού του/της Σχολικού/ής Συνεργάτη/ιδας στη στήριξη μαθητών/ριών και τη βελτίωση της σχολικής μονάδας. Στο σημείο αυτό, συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τη δική τους προσωπική εμπειρία επί του θέματος.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση. Τέθηκαν ερωτήματα, εισηγήσεις και προβληματισμοί για τα θέματα που παρουσιάστηκαν και ακολούθησε σχολιασμός τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










379