Συνάντηση Πιλοτικών σχολείων του ευρωπαϊκού έργου Learning from the Extremes (LfE) στον Κάμπο


Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΠΙΚ), του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ),  διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Κάμπου-Τσακίστρας συνάντηση των πέντε σχολείων (Δημοτικό Σχολείο Κάμπου Τσακίστρας, Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς, Δημοτικό Σχολείο Αγ. Βαρβάρας, Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας, Λύκειο Σολέας), που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού έργου Learning from the Extremes (LfE), στο χωριό Κάμπος στις 7 – 8 Οκτωβρίου 2023.

Το Έργο «Learning from the Extremes» (Grant Agreement no. LC01760255 / 101052266 LfE) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Pilot Projects and Preparatory Actions in the field of "Communications Networks, Content and Technology"- Preparatory Action - Increasing access to educational tools in areas and communities with low connectivity or access to technologies» (PPPA-2021-RemoteDigEdu), στοχεύει στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση, ενισχύοντας την ένταξη και μειώνοντας το ψηφιακό χάσμα που υφίστανται οι σχολικές κοινότητες απομακρυσμένων περιοχών με χαμηλή συνδεσιμότητα, περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε συσκευές και ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία και περιεχόμενο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάβανε παρουσίαση και ανταλλαγή εμπειριών της πορείας υλοποίησης της πιλοτικής εφαρμογής του έργου από εκπαιδευτικούς των πιλοτικών σχολείων, βιωματικά εργαστήρια ψηφιακών δεξιοτήτων για ενήλικες και παιδιά, εργαστήρια γελοιογραφίας, παρουσιάσεις από απόδημους του Κάμπου για την  εκπαίδευση στην περιοχή Κάμπου Τσακίστρας στα παλαιότερα χρόνια, τα βότανα της περιοχής, την λαϊκή τέχνη της περιοχής, παρασκευή τοπικών εδεσμάτων, επίσκεψη στο Μουσείο Δασικής Κληρονομιάς Κάμπου και εργαστήριο ψηφιακών δεξιοτήτων των κατοίκων Κάμπου και Τσακίστρας για την εξ αποστάσεως πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Κράτους. 

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συνέργεια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου-Τσακίστρας, της Κοινότητας Κάμπου  και αποδήμων Κάμπου Τσακίστρας σημαντική ήταν η συνεισφορά της διευθύνουσας και των τεσσάρων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου-Τσακίστρας αλλά και των γονέων και κατοίκων της περιοχής Κάμπου Τσακίστρας. Το σχολείο όπως και η ευρύτερη κοινότητα με την ενεργό τους συμμετοχή απέδειξαν ότι με την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και της ψηφιακής ικανότητάς, που έγινε κατορθωτή μέσω του έργου, το χάσμα που υφίστανται οι απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της Κύπρου, είναι δυνατό να μειωθεί μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών.

Περισσότερα για το έργο και τις δράσεις του μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του έργου https://learningfromtheextremes.eu/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1354