Συνεργασία του Ιδρύματος Universitas και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου
Με δραστήρια συμμετοχή και μαζικό ενδιαφέρον από 300 εκπαιδευτικούς, συμπληρώθηκε ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Universitas σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, με τίτλο «Εκπαιδευτικοί – Διαμορφωτές της Αλλαγής» (Change Makers). Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την ΕΕ, το οποίο εντάσσεται στις «Δράσεις Σύμπραξης με τους Πολίτες» για ενίσχυση της συμμετοχής στις επικείμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές, στις 9 Ιουνίου 2024. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι εκπαιδευτικοί από τις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, τόσο από το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό σχολείο.
Σκοπός του προγράμματος «Εκπαιδευτικοί - Change Makers» είναι η αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων εκπαιδευτικών στην κατανόηση και διδασκαλία του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, τα σεμινάρια επικεντρώνονται στη βαθύτερη γνώση της ιστορικότητας της ΕΕ., την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, τη ζύμωση γύρω από τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές ειρήνης, συμφιλίωσης, βιώσιμης ανάπτυξης, της νέας γενιάς και διαχείρισης των μεγάλων προκλήσεων του 21ου αιώνα.
Οι δραστηριότητες συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ευρωπαϊκής συνείδησης και η δραστήρια συμμετοχή στη δημόσια ζωή, με διαμορφωτές αυτής της αλλαγής, τους εκπαιδευτικούς που ενεργούν ως πολλαπλασιαστές γνώσης και προαγωγής της κριτικής σκέψης ανάμεσα στη νέα γενιά.
Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων διεξήχθη τον Φεβρουάριο (15, 22, 29/2) σε τρεις διαδικτυακές συναντήσεις επιμόρφωσης γύρω από τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δρώμενα και την ανάγκη δραστήριας συμμετοχής της Κύπρου, ως κράτους και ως κοινωνίας.
Την εκπόνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και την υλοποίηση των εκπαιδεύσεων κάνει ο Κυριάκος Πιερίδης, Δημοσιογράφος με μακρά ειδίκευση στις πολιτικές της ΕΕ, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων ΑΝΑΔ και συγγραφέας του Οδηγού για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές, με τίτλο «Η Ευρώπη στον σύγχρονο κόσμο» (2015).
Η ομάδα υλοποίησης του προγράμματος αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Universitas, Δρ. Νίκο Περιστιάνη, τη Διευθύντρια του Ιδρύματος, Κατερίνα Χατζηστυλλή και τον Κυριάκο Πιερίδη.
Β’ Κύκλος Εξειδικευμένων Σεμιναρίων
Με τη συμπλήρωση του πρώτου κύκλου σεμιναρίων, θα προγραμματιστεί εκ νέου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, κατά τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο σειρά επιπρόσθετων εξειδικευμένων σεμιναρίων με φυσική και διαδικτυακή συμμετοχή των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Με την ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος, το εκπαιδευτικό υλικό που θα προετοιμαστεί, θα αναρτηθεί σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης.
Σύνοψη Ενοτήτων Εκπαίδευσης Α’ Κύκλου Σεμιναρίων
1η Συνάντηση: 15η Φεβρουαρίου 2024
Η ενότητα αυτή ασχολείται με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει του διακυβεύματος «Πόλεμος ή Ειρήνη», με σκοπό την κατανόηση της ιστορικότητάς της. Αναδεικνύει τα βιώματα και τις προσδοκίες των λαών της τα τελευταία 70 χρόνια: από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τη διεύρυνση της ΕΕ, την εμβάθυνση της ενοποίησης, μέχρι τις σύγχρονες μεταβολές και τα νέα διλήμματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και οι λαοί. Θέτει ως στόχο την ανάλυση της θέσης της Κύπρου στο γεωπολιτικό διεθνές σύστημα, τον ρόλο και τη φωνή της, 20 χρόνια μετά την ένταξη.
2η Συνάντηση: 22η Φεβρουαρίου 2024
Η ενότητα αυτή ασχολείται με το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζει η ΕΕ, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τα ιδεολογικά ρεύματά της. Θα αναπτυχθεί μια δέσμη συνδεδεμένων κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών (οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών): θα τεθούν ζητήματα όπως η δημογραφική γήρανση, η μετανάστευση, το περιβάλλον, η ενέργεια και η νέα γενιά. Οι πολιτικές αυτές αφορούν σύγχρονες προκλήσεις που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών, ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και απαιτούν έγκαιρη πρόβλεψη και αλλαγή. Η ενότητα αυτή στοχεύει στην κατανόηση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής στα κράτη-μέλη, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, συνοχής και αλληλεγγύης. Αναδεικνύει δε τα ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά των Κυπρίων.
3η Συνάντηση: 29η Φεβρουαρίου 2024
Η εν λόγω ενότητα ασχολείται με την πορεία και την εξέλιξη των σχέσεων της Κύπρου με την ΕΕ, πριν και μετά από την ένταξη της. Εστιάζει στα σημαντικότερα πολιτικά σταυροδρόμια, και σε κομβικές αποφάσεις που έλαβε η Κύπρος και η ΕΕ. Επιχειρεί να αναδείξει οφέλη και εμπειρίες, αλλά και αστοχίες και αδυναμίες, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: τι πετύχαμε, τι θα μπορούσαμε να πράξουμε καλύτερα και τι στοχεύουμε για το μέλλον; Η ενότητα αυτή στοχεύει στην καλλιέργεια ευρωπαϊκής συνείδησης, στην αξιοποίηση της ένταξης και στην ανάδειξη της αναγκαιότητας συμμετοχής στη δημόσια ζωή.
Πιστοποιητικό παρακολούθησης
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα μπορούν να λάβουν σχετικό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στον σύνδεσμο «Αρχείο Δηλώσεων»
Οδηγός για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές, με τίτλο: «Η Ευρώπη στον σύγχρονο κόσμο» (2015).
Τα σεμινάρια προσφέρονται δωρεάν.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περαιτέρω πληροφόρηση, στους:
Ίδρυμα Universitas | Κατερίνα Χατζηστυλλή | hadjistylli.k@universitas.org.cy
Κυριάκος Πιερίδης | +357 96387498 | kyriakos@opinionaction.com