«Κι αν σπάζαμε λίγο τον κόσμο; (Οι ιστορίες των παιδιών)»
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα και την Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SoScieAtH) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Εθελοντικός Οργανισμός «Changing Stories» συνδιοργάνωσαν το 3ο Συνέδριο Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσίας για Παιδιά. Το Συνέδριο είχε τίτλο «Κι αν σπάζαμε λίγο τον κόσμο; (Οι ιστορίες των παιδιών)» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 5 Απριλίου 2025, από τις 8:45 π.μ. μέχρι τις 1:30 μ.μ., στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία.
Χαιρετισμούς στο Συνέδριο, απηύθυναν η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Έλενα Χατζηκακού, η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Χρυστάλλα Παπαδημήτρη, και η Δρ Άννα Κουππάνου, εκ μέρους του εθελοντικού οργανισμού «Changing Stories».
Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου περιλάμβανε επιστημονικές εισηγήσεις που απευθύνονταν στα παιδιά. Η Δρ Άννα Κουππάνου, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στην παρουσίασή της συζήτησε τον ρόλο των παιδιών στα λογοτεχνικά βιβλία. Ο Δρ Λούκας Περικλέους, Λειτουργός Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης, συζήτησε το φαινόμενο της απουσίας των παιδιών από τις ιστορικές αφηγήσεις. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν ψηφιακά λογοτεχνικά έργα, δημιουργίες μαθητών/τριών από σχολεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο Υποστήριξης της Φιλαναγνωσίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια «Λουλουδούπολη: Ένα πολυαισθητηριακό εργαστήρι» από τη Λένα Κάσιου, θεατροπαιδαγωγό, και «Η Σκουληκούλα και η Ανθρώπινη Φωνή» από την Χρυσή Ανδρέου, ηθοποιό. Τα εργαστήρια ήταν ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας από ενός έως έξι ετών.
Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου περιλάμβανε τα εξής παράλληλα εργαστήρια για παιδιά:
Παράλληλα, η Δρ Άννα Κουππάνου πραγματοποίησε εργαστήριο για ενήλικες με τίτλο: «Πώς οι ιστορίες αλλάζουν τον κόσμο και πώς τα παιδιά τις ιστορίες». Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με δημιουργικές εικαστικές δραστηριότητες και διαδραστικό παιχνίδι, προσφέροντας στα παιδιά μια πολύπλευρη εμπειρία μάθησης.
Η συμμετοχή στο Συνέδριο ήταν δωρεάν και στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, παιδιά και ενήλικες, δόθηκε πιστοποιητικό συμμετοχής.