Επαγγελματικές κοινότητες μάθησης και εκπαιδευτικό υλικό»
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΠΙΚ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας διοργάνωσε Ημερίδαμε θέμα: «Υποστηρίζοντας την εκπαιδευτική ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία: επαγγελματικές κοινότητες μάθησης και εκπαιδευτικό υλικό». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 6 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.Η Ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και εστίασε στην ανάδειξη διδακτικών πρακτικών που προκύπτουν μέσα από τη λειτουργία δικτύων εκπαιδευτικών, καθώς και από την αξιοποίηση του νέου εκπαιδευτικού υλικού που έχει δημιουργηθεί από το ΠΙΚ τα τελευταία χρόνια.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλάμβανε καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δρα Έλενα Χατζηκακού, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της επαγγελματικής μάθησης για την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, η οποία υποστηρίζεται από τις ποικίλες δράσεις και προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ακολούθησε χαιρετισμός από την έντιμη Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, τον οποίο ανέγνωσε ο δρ Νικόλας Γιασουμής, Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Στον χαιρετισμό της η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προωθεί την ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία μέσα από διάφορες δράσεις, όπως η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Επίσης ανέφερε ότι σημαντικό έργο αποτελεί η συγγραφή σχολικών εγχειριδίων και αναλυτικού προγράμματος που ενισχύουν τη συμμετοχή και τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.
Ακολούθησαν δύο κεντρικές εισηγήσεις από τη κ. Μαρία Μητσιάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και τη δρα Ελευθερία Ζάγκα, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Θεσσαλονίκης. Στην εισήγησή της με θέμα «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα: Παραδείγματα εφαρμογής από τα νέα σχολικά βιβλία», η κ. Μητσιάκη αναφέρθηκε στο μεθοδολογικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίχθηκε η συγγραφή των νέων σχολικών εγχειριδίων για την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα, αναδεικνύοντας τρόπους αξιοποίησής τους από τους/τις εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια η εισήγηση της δρος Ελευθερίας Ζάγκα με τίτλο «Κατάκτηση του ακαδημαϊκού λόγου από αναδυόμενα δίγλωσσα παιδιά», εστίασε σε διδακτικές πρακτικές και προσεγγίσεις που ενισχύουν τον ακαδημαϊκό γραμματισμό των παιδιών.
Σειρά είχε συζήτηση που αφορούσε στις «Επαγγελματικές κοινότητες µάθησης εκπαιδευτικών που διδάσκουν παιδιά µε μεταναστευτική βιογραφία» με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και υποστηρικτών και υποστηρικτριών του ΠΙΚ. Αρχικά οι Λειτουργοί του ΠΙΚ, δρ Ευγενία Παρτασή, κ. Μαρία Πιτζιολή και δρ Παναγιώτης Σάββα παρουσίασαν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των «Δικτύων Εκπαιδευτικών που διδάσκουν την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα» και ακολούθησε συζήτηση με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που συμμετείχαν στα Δίκτυα. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δρ Μαρίνα Μιχαήλ, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.
Στο τελευταίο μέρος της Ημερίδας οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παράλληλα εργαστήρια, τα οποία συντόνιζαν οι κεντρικές ομιλήτριες της Ημερίδας και τα οποία που εστίασαν στη γλωσσική διδασκαλία σε αναδυόμενα δίγλωσσα παιδιά και τη διασύνδεσή της με τα γνωστικά αντικείμενα του σχολικού προγράμματος.