Λογο-δημία: Διαλέξεις δεύτερου θεματικού κύκλου 2021-2022


Η ιστορία και η πολιτισμική ιδιοπροσωπία της Αθήνας είναι συνυφασμένες άρρηκτα με τον λόγο, από την αρχαία αγορά και την εκκλησία του δήμου μέχρι τα ιστορικά φιλολογικά καφενεία του 19ου και 20ου αι., από όπου πέρασαν λογοτέχνες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, οι οποίοι μαζεύονταν και συζητούσαν διάφορα λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά, εθνικά ή πολιτικά θέματα. Η Λογο-δημία, μια σύμπτυξη των λέξεων λόγος και Ακαδημία, φιλοδοξεί ν’ αναβιώσει την κουλτούρα δια-λόγου, μ’ εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος την αίγλη και το κύρος της Ακαδημίας Αθηνών, ενός ζωντανού κυττάρου του πολιτισμικού κέντρου της Ελλάδας. Σκοπός της Λογο-δημίας είναι να λειτουργήσει ως ένα βήμα λόγου και δημόσιας συμμετοχικής συζήτησης για ζητήματα, που συνδέουν την επιστήμη της κλασικής φιλολογίας με σύγχρονες δομές εκπαίδευσης και δραστηριότητες του ευρύτερου πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η Λογο-δημία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όχι μόνο ένα ακροατήριο ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών ή φοιτητών φιλολογίας, αλλά και το ανήσυχο, πολιτιστικά ενήμερο και μορφωτικά ευαισθητοποιημένο ελληνόφωνο και διεθνές κοινό.

Διαλέξεις Δεύτερου Θεματικού Κύκλου

(Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022)

13 Οκτωβρίου 2021: Ηγεσία και η τέχνη της ευθυκρισίας: Μαθήματα από τον Αριστοτέλη. Ομιλητής: Χαρίδημος Τσούκας (Πανεπιστήμιο Κύπρου).

10 Νοέμβρίου: Ρητορικές στρατηγικές και τεχνικές στις ελληνικές παπυρικές επιστολές της Ύστερης Αρχαιότητας. Ομιλητής: Αμφιλόχιος Παπαθωμάς (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

08 Δεκεμβρίου. Πόθεν οι Έλληνες: Αρχαίες καταβολές και σύγχρονες ταυτότητες στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερου εθνικού βίου. Ομιλητής: Θεόδωρος Γιαννόπουλος (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου).

12 Ιανουαρίου 2022:  Γιατί Κλασικές Σπουδές; Ομιλητές: Edward M. Harris (Durham University/University of Edinburgh), Μιχαήλ Πασχάλης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Δημήτριος Κανελλάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης).

09 Φεβρουαρίου: Η πρόσληψη και σημασία του αρχαίου δράματος σήμερα. Ομιλητές: Ιωάννης Κωνσταντάκος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αναστασία Μπακογιάννη (Massey University).

09 Μαρτίου:   Οι γυναίκες στην αρχαία λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Ομιλήτριες: Κατερίνα Συνοδινού (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Σταυρούλα Κων/νου (Πανεπιστήμιο Κύπρου).

13 Απριλίου: Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια. Ομιλητές: Άννα Λάμαρη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ευάγγελος Καραμανές (Ακαδημία Αθηνών).

11 Μαΐου: Έρχεται από μακριά: Η αρχαία ελληνική ρητορική σήμερα. Ομιλητές: Ευάγγελος Αλεξίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ανδρέας Σεραφείμ (Ακαδημία Αθηνών).

08 Ιουνίου: Είχαν οι Αρχαίοι ρομπότς; Τεχνολογικά επιτεύγματα στην Αρχαία Ελλάδα. Ομιλητές: Κώστας Κοτσανάς (Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας), Μαρία Γερολέμου (University of Exeter).

* Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, με ώρα έναρξης τις 6 μ.μ. και ώρα λήξης τις 8 μ.μ.

* Τον συντονισμό των διαλέξεων θα αναλάβουν οι διοργανωτές της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ, η Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και ο Ανδρέας Σεραφείμ, Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1744