Πανεπ. Cambridge για πιστοποίηση της Αγγλικής: Πρόκειται για μια νέα, συναρπαστική συνεργασία


«Το επίπεδο της διδασκαλίας γλωσσών στα σχολεία της Κύπρου είναι ήδη υψηλό και είναι ιδιαίτερη τιμή μας να συνεργαστούμε με το Υπουργείο στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος»

Με ανακοίνωσή του το ΠανεπιστήμιοCambridge αναφέρει:

«Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) έχει υπογράψει συμφωνία με το Cambridge Assessment -  τμήμα του Πανεπιστημίου του Cambridge - για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην πιστοποίηση  της Αγγλικής Γλώσσας στα δημόσια σχολεία της Κύπρου. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020 και θα περιλαμβάνει συνεχείς επιμορφώσεις καθηγητών, διαγνωστική εξέταση στην Α΄Γυμνασίου, πιστοποίηση επιπέδου Β1 και Β2 στην Α΄Λυκείου και Γ΄Λυκείου αντίστοιχα και μελέτη ανατροφοδότησης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, Λύκεια απ’ όλες τις επαρχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμμετάσχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Περίπου 1.000 μαθητές από αυτά τα σχολεία, θα εξεταστούν για την απόκτηση του διεθνώς αναγνωρισμένου πιστοποιητικού B1 Preliminary (PET) από το Cambridge Assessment English. Μαθητές και μαθήτριες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να παρακαθήσουν στις εξετάσεις για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό “International General Certificate in Secondary Education’’ (IGCSE).

Επιπρόσθετα, το Cambridge θα παρέχει ένα πρόγραμμα κατάρτισης για καθηγητές, ενώ οι μαθητές/μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση των πιο πάνω πιστοποιητικών θα έχουν, επίσης, πρόσβαση σε επίσημο υλικό προετοιμασίας από την Cambridge University Press και το Cambridge Assessment English.

Η κα Elaine Blaus, Διευθύντρια για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή & την Αφρική του Cambridge Assessment English, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια νέα, συναρπαστική συνεργασία που θα επιτρέψει σε δημόσια σχολεία της Κύπρου να ενσωματώσουν στο πρόγραμμα σπουδών τους πιστοποιητικά Αγγλικής Γλώσσας με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Το επίπεδο της διδασκαλίας γλωσσών στα σχολεία της Κύπρου είναι ήδη υψηλό και είναι ιδιαίτερη τιμή μας να συνεργαστούμε με το Υπουργείο στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο πιστεύουμε ότι θα αποφέρει πραγματικά οφέλη στους μαθητές και μαθήτριες. Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μάθουν Αγγλικά και να αποδείξουν τις γνώσεις τους σε όλο τον κόσμο, και γνωρίζουμε ότι την ίδια δέσμευση μοιράζονται τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και τα σχολεία της Κύπρου. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το 2021 και θα διοργανωθούν από το British Council».

Μετά την ολοκλήρωση του project, το Cambridge θα εκπονήσει μελέτη, η οποία  θα περιλαμβάνει αντικειμενικές μετρήσεις για τα αποτελέσματα της εισαγωγής των εξετάσεων στο πρόγραμμα σπουδών της Κύπρου. Η κα Blaus τόνισε, επίσης, ότι: «Η  εμπειρία μας έχει δείξει ότι η εισαγωγή διεθνών πιστοποιητικών στα προγράμματα σπουδών έχει θετική επίδραση τόσο στη διδασκαλία, όσο και στη μάθηση σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να μετρήσουμε αυτή την επίδραση και να παρέχουμε ουσιαστικά στοιχεία  που θα υποστηρίξουν  το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στην εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική πολιτική».

H εξέταση B1 Preliminary for Schools οδηγεί στην απόκτηση ενός διεθνώς αναγνωρισμένου πιστοποιητικού Αγγλικών από το Cambridge Assessment English. Είναι ειδικά σχεδιασμένη για υποψηφίους σχολικής ηλικίας και αποδεικνύει βασική γνώση της Αγγλικής Γλώσσας για καθημερινή χρήση. Τέλος, στοχεύει στο επίπεδο Β1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς (CEFR) - ενός διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου αναφοράς για τις γλωσσικές ικανότητες.

Kάποιοι/ες από τους μαθητές και μαθήτριες που θα κληθούν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν την εξέταση IGCSE, η οποία διατίθεται από το Cambridge International Education. Το Cambridge IGCSE είναι ένα δημοφιλές, διεθνές πιστοποιητικό για μαθητές ηλικίας 14 έως 16 ετών και διατίθεται σε περισσότερες από 150 χώρες. Είναι δοκιμασμένο, ελεγμένο και αξιόπιστο, ενώ το 2018 σηματοδότησε την 30ή επέτειο της πρώτης εξέτασης Cambridge IGCSE.

Η κα Christine Özden, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Cambridge Assessment International Education, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αυτή τη νέα συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και προσβλέπουμε σε μια μακρά και παραγωγική συνεργασία μαζί τους. Θα θέλαμε, επίσης, να καλωσορίσουμε τους/τις μαθητές και μαθήτριες που θα δώσουν την εξέταση CambridgeIGCSE στην παγκόσμια κοινότητα των μαθητών μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1790