Αναγόρευση Καθηγητή Σταμάτιου Κριμιζή σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick


To Πανεπιστήμιο Frederick αναγορεύει τον Ακαδημαϊκό και Διαστημικό Φυσικό, Καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζήσε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, και ώρα 19:00, στην Αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος».

Η αναγόρευση του καταξιωμένου επιστήμονα Σταμάτιου Κριμιζή αποτελεί την κορυφαία έκφραση τιμής που μπορεί να αποδοθεί με βάση τα ακαδημαϊκά θέσμια. Η Πολυτεχνική Σχολή τιμά τον Καθηγητή Κριμιζή για το πρωτοποριακό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο και την αδιάλειπτη επιστημονική του προσφορά στους τομείς της διαστημικής και αεροναυτικής.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κα Βασιλική Αναστασιάδου.

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή Γιώργο Δημοσθένους. Στο πλαίσιο της τελετής ο Καθηγητής Κριμιζής θα δώσει διάλεξη με θέμα «Διάστημα: Η νέα εποχή εξερεύνησης της ανθρωπότητας».

ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Μ. ΚΡΙΜΙΖΗ

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Αρρένων Χίου, παράρτημα Βροντάδου, έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), Masters (1963) και Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου JohnsHopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες, και δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία με πάνω από 21.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), (2006-2010), και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), (2010-2013). Το 1999 η InternationalAstronomicalUnion μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigisπρος τιμήν του. Τελευταίες διακρίσεις είναι το (τρίτο) MedalforExceptionalScientificAchievement(2014) της NASA, το CassiniMedal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (2014), το TrophyforLifetimeAchievement (2015) του Smithsonian National Air and Space Museum (NASM) στην Ουάσινγτον, το SpaceFlightAward (2015) της Αμερικανικής Αστροναυτικής Εταιρίας, το NASM TrophyforCurrentAchievement (NewHorizonsTeam-2016), το NASA ExceptionalPublicServiceMedal (2016), το TheodorevonKarmanAward (2017) της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, και εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (2017).

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










767