Πανεπ. Frederick: Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους αποκαλύπτει τα μυστικά του στο κοινό!


Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα τα εγκαίνια του πρώτου Σημείου Ενημέρωσης που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου iLIFE-TROODOS, βασικός εταίρος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο Frederick.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ Κώστας Καδής. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός, ανέφερε ότι το έργο με τίτλο «Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών» (iLIFE-TROODOS) στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς τις φυσικές αξίες του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, οι οποίες αποτέλεσαν το βασικό κριτήριο για την ένταξή του στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000. Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι, «αφορμή και κίνητρο για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου αποτέλεσε μια έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Fredrick σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι οι φυσικές αξίες και οικοσυστημικές υπηρεσίες που προφέρει το Τρόοδος δεν ήταν γνωστές στο ευρύ κοινό και ούτε είχαν προβληθεί ποτέ οργανωμένα». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι εκτός από το παρόν σημείο ενημέρωσης πολύ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και δεύτερο σημείο ενημέρωσης στην Πλατεία Τροόδους. 

Στο σημείο ενημέρωσης, υπάρχουν εγκατεστημένα οκτώ πάνελ πληροφόρησης με φωτογραφίες και κείμενα σημαντικών στοιχείων της βιοποικιλότητας ή οικοσυστημικών υπηρεσιών του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Επίσης, το σημείο ενημέρωσης είναι εξοπλισμένο με οθόνη αφής, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους (βιοποικιλότητα, οικοσυστημικές υπηρεσίες, κ.ά.), πληροφορίες για τις διαθέσιμες ευκαιρίες αναψυχής (Κατασκηνωτικούς και εκδρομικούς χώρους, Μονοπάτια μελέτης της φύσης, Καταρράκτες, Ποδηλατικές διαδρομές, Μουσεία και Μνημεία, Εκκλησίες και Μοναστήρια, Περιβαλλοντικά κέντρα, Γεωλογικές περιηγήσεις, κ.λπ.), καθώς και παιχνίδια με παζλ και ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Το Σημείο Ενημέρωσης, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του αποφοίτου του Πανεπιστημίου Frederick Ανδρέα Τσιακλή.


Απώτερος σκοπός του σημείου ενημέρωσης είναι η αύξηση της γνώσης των επισκεπτών ως προς τις φυσικές αξίες και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχει το Πάρκο, οι οποίες παράλληλα συνδυάζονται με όλες τις δυνατότητες αναψυχής που παρέχει το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους και οι γειτονικές περιοχές, όπως για παράδειγμα μονοπάτια, εκδρομικοί και κατασκηνωτικοί χώροι, καταλύματα, εστιατόρια, μουσεία, εκκλησίες κλπ.

Τα παιδιά που βρίσκονταν στον χώρο, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα διασκεδαστικό κυνήγι Θησαυρού με τον Δεντρή (τη μασκότ του Τροόδους), μέσω της εφαρμογής «iLIFE-TROODOS Treasure hunt», που δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών (MDL) του Πανεπιστημίου Frederick. Η εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη για συσκευές iOS και Android, περιλαμβάνει τρία παιχνίδια με κυνήγι θησαυρού, κάθε ένα από τα οποία αντιστοιχεί και σε μια διαφορετική θεματική ενότητα: Διαδρομή Περιβάλλοντος, Διαδρομή Λαϊκής Παράδοσης, Εκδρομικός Χώρος Πλατάνια. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν φυσικές περιοχές, υποδομές και στοιχεία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους και να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από θέματα περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τη μέρα των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε επίσης η απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Τρόοδος, είναι στη φύση μας» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (Τμήμα Λευκωσίας). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποθανατίσουν με το φακό τους τη φυσική ομορφιά του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους και να αναδείξουν την ποικιλία του σε οικότοπους, είδη χλωρίδας και πανίδας, γεωλογία και φυσικά τοπία μέσα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Το έργο iLIFE-TROODOS, υλοποιείται με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς τις φυσικές αξίες του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχει. Το έργο iLIFE-TROODOS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και για την υλοποίησή του συνεργάζονται συνολικά τέσσερις φορείς: το Πανεπιστήμιο Frederick, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Contact Advertising Agency Ltd.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.ilifetroodos.eu

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










917