Ο Γεν. Εισαγγελέας και ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Επίτ. Διδάκτορες του Πανεπ. Frederick


Ιδιαίτερη τιμητική ακαδημαϊκή εκδήλωση

Σε μια ξεχωριστή τελετή τo Πανεπιστήμιο Frederick τίμησε τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κώστα Κληρίδη και τον τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειο Πέππα,αναγορεύοντάς τους σε Επίτιμους Διδάκτορες της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου.

Στην Τελετή Αναγόρευσης μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Εκπρόσωποι των Κοινοβ\τικών Κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου, Βουλευτές, Δικαστές, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, πρώην Υπουργοί και Βουλευτές, ο Γενικός Ελεγκτής, η Επίτροπος Νομοθεσίας, η Πρόεδρος του Φορέα ΔΙΠΑΕ, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις άλλων κυπριακών πανεπιστημίων, Εισαγγελείς και Δικηγόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεγάλος αριθμός νομικών και δικηγόρων, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο τιμά αυτές τις δύο εξέχουσες προσωπικότητες για τη μεγάλη τους προσφορά στη νομική επιστήμη, αλλά και για τις καίριες παρεμβάσεις τους με σκοπό την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, σε Κύπρο και Ελλάδα. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, το οποίο έχει να επιδείξει ιδιαίτερα αξιόλογη δραστηριότητα, πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο, αλλά και σημαντικότατες επιτυχίες, τόσο του ακαδημαϊκού του προσωπικού όσο και των φοιτητών του.

Στην εκδήλωση απεύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης  αφού συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Frederick  για τη διοργάνωση της Τελετής Αναγόρευσης,  αλλά και για την πολυετή 

 και αυθεντική προσφορά του στα ακαδημαϊκά δρώμενα του τόπου, αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο έργο των τιμωμένων προς την κοινωνία και την πολιτεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις προσωπικές του προσπάθειες για στήριξη του έργου του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και για τον επαγγελματισμό και την ποιότητα της εργασίας που παράγεται στη Νομική Υπηρεσία. Κλείνοντας δήλωσε ότι «Η σημερινή διάκριση αποτελεί την απαρχή δημιουργίας μιας αμφίδρομης και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ του Πανεπιστημίου Frederick και των τιμώμενων προσώπων, αφού η ακαδημαϊκή τους συνεισφορά σε συνδυασμό με την τεχνοκρατική τους εμπειρογνωμοσύνη, προσθέτει αξία και ενισχύει το κύρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης στον δικό του χαιρετισμό σημείωσε ότι στο πρόσωπο των τιμώμενων, τιμάται η περιφρούρηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και όσων συμβάλλουν ώστε η Δικαιοσύνη να βρίσκεται υψηλά, όπως της αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. «Οι κύριοι Κληρίδης και Πέππας έχουν υπηρετήσει τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και τη νομική επιστήμη και έχουν φροντίσει να προάξουν και να υπερασπίσουν το δημόσιο δίκαιο με σεβασμό και εντιμότητα, από τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα που μπορεί υπηρέτης της Δικαιοσύνης». Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι η επικείμενη αναγόρευσή τους αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους στις αξίες της Δικαιοσύνης και του νομικού πολιτισμού, με το μέγεθος και την αξία των τιμωμένων να αντανακλά τιμή προς το Πανεπιστήμιο. «Προς ένα Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Frederick, του οποίου η διακεκριμένη παρουσία και συμβολή στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας και η προσήλωσή του ως Ακαδημαϊκού Ιδρύματος στον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα να είναι άξια επαίνου».

 

Ο κ. Κώστας Κληρίδης, αφού συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Frederick για το εξαίρετο έργο το οποίο επιτελεί, ευχαρίστησε τον Πρύτανη, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, και το Συμβούλιο της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων για την ιδιαίτερη τιμή να τον αναγορεύσουν σε Επίτιμο Διδάκτορα. Στην ομιλία του με θέμα «Εμπειρίες και βιώματα από την υπηρεσία σε δύο σημαντικούς θεσμούς του κράτους», ο κ. Κώστας Κληρίδης αναφέρθηκε στις προσωπικές του εμπειρίες και βιώματα από την υπηρεσία του σε δύο κρατικούς θεσμούς που έχουν σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο, ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ως δικαστής σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της Δικαστικής Υπηρεσίας. Επεσήμανε ότι ο ρόλος των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας και του κράτους δικαίου. Επιπρόσθετα τόνισε πως «Αν πράγματι επιθυμούμε αυτός ο τόπος να πάει μπροστά, αν πράγματι επιδιώκουμε να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τις επόμενες γενιές, οφείλουμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας».

 

Ο τιμώμενος Βασίλειος Πέππας στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε θερμά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητή Γιώργο Δημοσθένους για την εξαιρετική τιμή που του έγινε με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα. Στη δική του ομιλία με θέμα «Ανιχνεύσεις της έννοιας της δίκαιης δίκης στο αρχαίο Αττικό-Αθηναϊκό Δίκαιο», αναφέρθηκε στα κρίσιμα στοιχεία της «Δίκαιης Δίκης», όπως αυτά τα «ανακαλύπτουμε» μελετώντας την ιστορία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου π.χ αιώνα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα θέματα λειτουργίας του Δικαστηρίου της Ηλιαίας του κυριότερου Δικαστηρίου του Αρχαίου Αθηναϊκού Κράτους, στα της λειτουργίας του και στη θεσμική λειτουργία των δικαστών (ονομάζονταν Ηλιαστές).

Τα ψηφίσματα της Σχολής για την αναγόρευση των τιμωμένων σε Επίτιμους Διδάκτορες της Σχολής, ανάγνωσε η Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου, ενώ για το έργο των τιμωμένων μίλησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης και ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Δέγλερης.

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά το Κουαρτέτο Εγχόρδων Προμηθέας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1103