“Ιστορίες να ονειρεύεσαι...!” για 9η φορά στο Πανεπιστήμιο Frederick


Στη δημιουργική αξιοποίηση λογοτεχνικών βιβλίων στο σχολείο αφιερώθηκε η 9η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας με θέμα: “Ιστορίες να ονειρεύεσαι...!” που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick. Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, το Βιβλιοπωλείο Rivergate, την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Διδασκάλων Π.Ο.Ε.Δ και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε βραβευμένοι και καταξιωμένοι συγγραφείς, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Αγγελική Δαρλάση και η Άντρη Αντωνίου, που έχουν επενδύσει το ταλέντο τους στη συγγραφή παιδικής λογοτεχνίας, ξενάγησαν τους Κύπριους εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, στις δημιουργικές τους διαδρομές, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά τους.

Ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας του Τριγωνοψαρούλη και πολλών άλλων βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, που πρόσφατα βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο εφηβικού-νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου και το Κρατικό Βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου, βρέθηκε για ένατη συνεχόμενη φορά στην Ημερίδα. Στη δική του εισαγωγική παρέμβαση, τόνισε τη σημασία της πραγματοποίησης τέτοιων Ημερίδων που στηρίζουν ουσιαστικά το έργο των εκπαιδευτικών στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας. Επιπρόσθετα, πρόσθεσε ότι το βιβλίο είναι μια γέφυρα που ενώνει τους συγγραφείς και τους εκπαιδευτικούς με τα παιδιά, με στόχο τη δημιουργία της ενσυναίσθησης στα παιδιά αλλά και της καλύτερης επικοινωνίας των συναισθημάτων τους.

 Τα βιωματικά εργαστήρια που ακολούθησαν, αποτελούνταν από θεωρητικό και βιωματικό μέρος και ως στόχο είχαν την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν τρόπους προσέγγισης βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και την παιδαγωγική αξιοποίησή τους. Μέσα από τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, οι συγγραφείς ανέδειξαν τους δρόμους μέσα από τους οποίους η παιδική λογοτεχνία μπορεί να γίνει σημαντικό συστατικό της μαθησιακής διαδικασίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα εργαστήρια αναλύθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα όπως η καθιέρωση του θεσμού της επίσκεψης συγγραφέων στα σχολεία και τα οφέλη των παιδιών, η συνέργεια μεταξύ της ζωγραφικής και της λογοτεχνίας για την προετοιμασία ενός βιβλίου, η ενσυναίσθηση των παιδιών και η φιλαναγνωσία, η δημιουργική ανάγνωση ως οδηγός μιας δημιουργικής θεατρικής δράσης και ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται στους μαθητές η αγάπη για τη λογοτεχνία.   

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick Δρ Βικτωρία Παύλου εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ) κ. Φίλιος Φυλακτού, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου κ. Κώστας Κατσώνης και η κ. Αίγλη Τούμπα, ιδιοκτήτρια του Βιβλιοπωλείου Rivergate.    




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










611