Διεθνές βραβείο σε Ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Frederick


Η επιστημονική δημοσίευση με θέμα “How are cities planning to respond to climate change? Assessment of local climate plans from 885 cities in the EU-28”, στη συγγραφική ομάδα της οποίας συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βύρωνας Ιωάννου και ο Επίκουρος Καθηγητής Πάρις Φωκαΐδης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick, έλαβε το βραβείο José María Sarriegi Major Catastrophe Research Award από το ίδρυμα Fundación Aon España και το Catastrophe Observatory.

Το βραβείο καθιερώθηκε με σκοπό την αναγνώριση των καλύτερων ακαδημαϊκών εργασιών παγκοσμίως οι οποίες δημοσιεύτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σε θέματα που άπτονται της διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Το θέμα της φετινής προκήρυξης του βραβείου ήταν η κλιματική αλλαγή.

Οι κ. Ιωάννου και Φωκαΐδης συμμετείχαν μαζί με άλλους 30 ερευνητές στην εκπόνηση μεγάλης κλίμακας μελέτης, στην οποία αναλύονται τα τοπικά σχέδια δράσης για το κλίμα σε 885 πόλεις στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη ανάλογης κλίμακας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία βάσης αναφοράς για τις τοπικές πολιτικές και σχέδια δράσης για το κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 2018 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Cleaner Production, του εκδοτικού οίκου Elsevier.

Ο Δρ Φωκαΐδης δήλωσε ότι: «Μεγάλο μέρος της ευθύνης, τόσο για τη μείωση των εκπομπών όσο και για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, βασίζεται στο αστικό περιβάλλον. Επομένως, η ανάλυση της προόδου στην υιοθέτηση πολιτικών απάμβλυνσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις μεγάλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη. Για μας αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή η απονομή του βραβείου JoseMariaSarriegi αφού αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών μας προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και ενθάρρυνση για συνέχιση του έργου μας.»

Το ερευνητικό έργο των συγγραφέων επεκτείνεται αυτή τη χρονική περίοδο στην περαιτέρω ανάλυση των πολιτικών οι οποίες υιοθετούνται από πόλεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή η οποία διοργανώθηκε στις 7 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρας στη Μαδρίτη, και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Λετίθια της Ισπανίας.

Για πρόσβαση στο βραβευμένο πρωτότυπο επιστημονικό άρθρο, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.03.220










Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










797