Διεθνές Συνέδριο για αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων και παιδιών


* Από το Πανεπιστήμιο Frederick και το Πανεπιστήμιο Κύπρου

*Ανησυχίες για το προτεινόμενο νομοσχέδιο

Με επιτυχία διεξήχθη το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Δικαιοσύνη των Ανηλίκων, Θέματα, Ανησυχίες, Μελλοντικές Κατευθύνσεις, Συγκριτική Προοπτική». Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τα Τμήματα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και του Πανεπιστημίου Κύπρου, και ομιλητές - μεταξύ άλλων - ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Καπαρδής, o Δικηγόρος Πέτρος Σταύρου, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης του Πανεπιστημίου Cambridge, Loraine Gelsthorpe, η Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικαιοσύνης, Nicola Padfield, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, Barry Goldson και ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νέστωρας Κουράκης.

Ο κάθε εισηγητής παρουσίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του σε θέματα μεταχείρισης των ανηλίκων και της παραβατικότητάς τους στην Κύπρο, την Αγγλία και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου εξετάστηκαν επίσης οι πρόνοιες της προτεινόμενης Νομοθεσίας για αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων και παιδιών που έρχονται σε σύγκρουση με τον νόμο στην Κύπρο, η οποία συζητείται αυτή την περίοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκφράστηκαν ανησυχίες για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ιδιαίτερα για το κατά πόσον η Κύπρος διαθέτει την υποδομή που προτείνεται από το Νομοσχέδιο και κατά πόσο υπάρχει πρόθεση να αποδυναμωθεί ο ρόλος των Δικαστηρίων στις περιπτώσεις που υποθέσεις θα καταλήξουν στο Δικαστήριο.

Σε σχέση με την Αγγλία έγινε μια λεπτομερής ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου που επικρατεί σήμερα και εξετάστηκε η αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση πρώτα στον ανήλικο και στη συνέχεια στον παραβάτη. Συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα χρήσης ανεπίσημων μηχανισμών, ελάχιστης ποινικοποίησης του θέματος και ενίσχυσης των εξωδικαστηριακών θεσμών για αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Από τους ομιλητές συζητήθηκαν οι αδυναμίες του αγγλικού συστήματος όπως και η ανυπαρξία ουσιαστικού συστήματος στην Κύπρο, αλλά και η πλήρης αδυναμία και ανεπάρκεια της κυπριακής δικαιοσύνης μέσα από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων να αντιληφθεί τα προβλήματα της νεαρής παραβατικότητας και αντιμετώπισής της. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι νέες πρόνοιες του νέου ποινικού κώδικα στην Ελλάδα και η πιο συστηματική μεταχείριση της παραβατικότητας του ανηλίκου. Εκφράστηκαν ανησυχίες από την άλλη για το ενδεχόμενο τελικά η αντιμετώπιση της παραβατικότητας να φύγει εντελώς από τα χέρια της δικαιοσύνης και να ανατεθεί σε κοινωνικές υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες του Κράτους που δεν διαθέτουν κατ’ ανάγκη τους απαραίτητους μηχανισμούς επίλυσης των προβλημάτων.

Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου Αναπληρωτής Καθηγητής Άρης Κωνσταντινίδης και η Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό με εισαγωγική ομιλία για το θέμα.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών και υλικό που αφορά  γενικότερα τη δικαιοσύνη για τους ανήλικους και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της παραβατικότητάς τους θα δημοσιευθούν σε ειδική έκδοση του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Frederick προσεχώς. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενή χορηγία των Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. και Oneworld Ltd.   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










877