Επιμόρφωση εκπαιδευτικών της διασποράς από το Πανεπιστήμιο Frederick


Το Κέντρο Ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Frederick, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την προώθηση και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου, ένα ακόμα επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς της Κριμαίας που διδάσκουν ελληνικά στο Ταυρικό Πανεπιστήμιο και στα σχολεία της περιοχής.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 10 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν σε ζητήματα της γλώσσας και της διδακτικής της, σε  εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, εφαρμογές και χρήση της τεχνολογίας. Έλαβαν μέρος σε πολιτιστικά δρώμενα που οργανώθηκαν ειδικά για το πρόγραμμα, περιηγήθηκαν στην Κύπρο και έφυγαν οπλισμένοι με πολύτιμα εφόδια που θα τους βοηθήσουν στο έργο που επιτελούν.

Το Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της επίσκεψης των εκπαιδευτικών, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ταυρικό Πανεπιστήμιο με το οποίο επιβεβαιώνεται η αμοιβαία συνεργασία των δύο μερών σε όλους τους επιστημονικούς τομείς. Ιδιαίτερα ενισχύεται η δυνατότητα ανάπτυξης κοινών δράσεων και επιμορφωτικών σεμιναρίων στην Κύπρο και στην Κριμαία.

Η συνεργασία αυτή κρίνεται πολύ σημαντική, όχι μόνο γιατί το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους επιστημονικούς κύκλους, αλλά και επειδή, με τις παρεμβάσεις του Πανεπιστημίου Frederick και ειδικά της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών, ενισχύεται η διατήρηση και η ενδυνάμωση του ελληνικού πολιτισμού στην ιστορική διασπορά.

Όπως ανέφερε η Δρ Άννα Χατζηπαναγιωτίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής και Υπεύθυνη των εν λόγω επιμορφωτικών προγραμμάτων: «Η Κριμαία είναι η Ταυρική Χερσόνησος των αρχαίων Ελλήνων. Την ονόμασαν έτσι γιατί, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, την όργωσε ο Ηρακλής με ένα γιγάντιο ταύρο. Στην Κριμαία σώζεται το ελληνικό πνεύμα, παρά το γεγονός ότι από εκεί πέρασαν και κατοίκησαν πολλοί λαοί. Οι κάτοικοι έχουν συνείδηση της αρχαίας ελληνικής παρουσίας στην περιοχή τους. Προσωπικά είμαι συγκινημένη γιατί αγαπώ όλον αυτόν τον κόσμο, τους εκπαιδευτικούς της Κριμαίας, που χωρίς ιδιοτέλεια, αλλά με πολλή αγάπη, διαδίδουν την ελληνική γλώσσα παντού, στη Συμφερούπολη, στη Γιάλτα, στη Θεοδοσία, στο Στάρι Κριμ, στη Σεβαστούπολη, στο Κερτς. Έργο μεγάλο που πρέπει να το ενισχύουμε. Το Τμήμα μας, έχοντας εκτιμήσει την προσπάθεια που γίνεται εκεί, είναι κοντά τους. Όλοι οι συνάδελφοι, αρωγοί στο έργο τους!»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










722