Παρουσίαση «Έρευνα και Καινοτομία στην Κύπρο» από τον Επικεφαλής Επιστήμονα της Δημοκρατίας


 Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση στο Πανεπιστήμιο Frederick, παρουσίαση από τον Επικεφαλής Επιστήμονα της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Κόκκινο, με θέμα Έρευνα και Καινοτομία στην Κύπρο. Φοιτητές, ακαδημαϊκό ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, αφού καλωσόρισε τον κ. Κόκκινο,  ανέφερε ότι: «Το Πανεπιστήμιο Frederick, έχει δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς και διαδικασίες στήριξης των δραστηριοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας, και έχει υιοθετήσει ειδικό πλαίσιο στρατηγικής. Βάσει της στρατηγικής αυτής το Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να αποτελέσει υποδειγματική περίπτωση στην Κύπρο για διασύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία και την κοινωνία, με σημαντικό αντίκτυπο στην προώθηση της τοπικής οικονομίας, μέσω της καινοτόμου εφαρμογής νέας γνώσης που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο.» Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι ως απόρροια των θετικών αλλαγών που έχει τροχιοδρομήσει τα τελευταία χρόνια η πολιτεία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, παρατηρείται σημαντική αύξηση των ερευνητικών έργων που έχουν κερδηθεί και υλοποιούνται από ακαδημαϊκούς και ερευνητές του Πανεπιστημίου Frederick μέσω του Frederick Research Center. 

Στην παρουσίασή του ο κ. Κόκκινος επεσήμανε τις βασικές πτυχές του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας που υιοθέτησε πρόσφατα η Κύπρος. Στη συνέχεια, εξήγησε στο κοινό πώς η ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία, οι δεξιότητες και η κουλτούρα ευθυγραμμίζονται με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνουν το δυναμικό έρευνας και καινοτομίας του εθνικού οικοσυστήματος. Πέραν των δράσεων που έχουν αρχίσει για δομικές αλλαγές του συστήματος στήριξης της Έρευνας και Καινοτομίας  στην Κύπρο, ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε επίσης στις δεσμεύσεις της πολιτείας για σημαντική αύξηση των κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση, στον βαθμό που αυτή η αύξηση δεν θα επηρεάσει το υφιστάμενο επίπεδο ερευνητικής αριστείας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Οργανισμών με την Επιχειρηματική κοινότητα για αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι αναγνωρίζει ότι γίνονται καλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από το Πανεπιστήμιο Frederick, βάσει και της διακηρυγμένης στρατηγικής του για Έρευνα & Καινοτομία, και ενημέρωσε για την απόφαση και την πρόοδο των δράσεων για τη δημιουργία ενός καλά στελεχωμένου Εθνικού Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, το οποίο θα προσφέρει σχετικές υπηρεσίες σε όλα τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα.       

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Διευθυντής Υπηρεσίας Έρευνας και  Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, κ. Αλέξης Ονουφρίου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κόκκινο για την ενημερωτική παρουσίαση και την εποικοδομητική συζήτηση, επεσήμανε ότι οι αλλαγές που έχει ξεκινήσει είναι καθοριστικής σημασίας για όλο το οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας με σημαντικές προεκτάσεις προς την ευρύτερη οικονομία της Κύπρου, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι συνεχής και εξελισσόμενη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










919