Παν. Frederick: Ευαισθητοποίηση φοιτητών και της κοινωνίας σε θέματα ισότητας των φύλων


Υπόγραψε κι εσύ ηλεκτρονικά την προσωπική σου δέσμευση

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση η εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick It starts with MEtogether WE can, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των παγκόσμιων 16ήμερων δράσεων ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Σκοπός της εκστρατείας ήταν να αναδείξει την ευθύνη αλλά και τη δύναμη που έχει ο καθένας από εμάς να κάνει το πρώτο βήμα, με την αμφισβήτηση στερεοτύπων και με καθημερινές αλλαγές συμπεριφοράς που θα οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η πρωτοβουλία τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, κ. Ιωσηφίνας Αντωνίου.

Το Πανεπιστήμιο Frederick κάλεσε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και το κοινό να προσέλθει στους χώρους του κατά τη διάρκεια των 16 ημερών για να συμμετέχει στη δημιουργία ενός εικαστικού δρώμενου, που σχεδιάστηκε από το Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου, τοποθετώντας ένα ζευγάρι προσωπικά παπούτσια, σε προκαθορισμένο χώρο ως σύμβολο της ατομικής παρουσίας και δέσμευσης του κάθε ενός για αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας και εξάλειψης του φαινομένου. Το κοινό κλήθηκε επίσης να υπογράψει προσωπική δέσμευση για υιοθέτηση συμπεριφορών που οδηγούν σε αμφισβήτηση στερεοτύπων των φύλων και προάγουν τον σεβασμό. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο κατέγραφε και κοινοποιούσε καθημερινά, για ολόκληρο το 16ήμερo, τον αριθμό των κλήσεων που δεχόταν η γραμμή βοήθειας 1440 του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ). Από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου καταγράφτηκαν 365 κλήσεις. 

Την εκστρατεία στήριξαν με τη συμμετοχή τους πολλές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των τεχνών, των ΜΜΕ, των επιχειρήσεων, μέλη οργανωμένων συνόλων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς επίσης και φοιτητές, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου.  

Στην εκστρατεία, εκτός από την πανεπιστημιακή κοινότητα, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Άντρη Αναστασιάδου, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κ. Ιωσηφίνα Αντωνίου, ο Υπουργός Άμυνας, κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, η κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου, νυν και πρώην βουλευτές, μέλη κομματικών οργανώσεων, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, καλλιτέχνες από τον μουσικό χώρο, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, δημοσιογράφοι, αθλητές, μέλη του Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και πολλοί άλλοι.

Με τη λήξη των 16ήμερων δράσεων ενάντια στη βία κατά των γυναικών, η εκστρατεία του Πανεπιστημίου βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια. Το βραβείο παρέλαβαν η κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, ο κ. Παναγιώτης Μιχαήλ, Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας, και ο κ. Κώστας Μάντζαλος, Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου. 

Αναφερόμενη στον αντίκτυπο της εκστρατείας, η κ. Φρειδερίκου δήλωσε: «Το νούμερο των κλήσεων που καταγράψαμε και που δέχτηκε η τηλεφωνική γραμμή 1440 του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια - ΣΠΑΒΟ από τις 25 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης της εκστρατείας, είναι μεγάλο. Υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι το φαινόμενο της βίας είναι δυστυχώς μια καθημερινή πραγματικότητα στην κυπριακή κοινωνία. Η εκστρατεία μας, “it starts with MEtogether WE can” ήθελε να αναδείξει την ευθύνη αλλά και τη δύναμη που έχει ο κάθε ένας από εμάς να κάνει το πρώτο βήμα και να δεσμευτεί σε μικρές καθημερινές αλλαγές συμπεριφοράς που θα επιφέρουν αλλαγή νοοτροπίας με σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε κάποιους να δουν και αυτή τη διάσταση γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε στον κόσμο να έρθουν από μόνες τους. Ο κάθε ένας από εμάς έχει τον δικό του ρόλο να διαδραματίσει». 

Την πρωτοβουλία στήριξαν πολλές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, ο Όμιλος ΖΟΝΤΑ, το Ίδρυμα ZOE vs War Violence, το Ίδρυμα Προώθησης Ισότητας Υπατία, η Οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Σεξουαλικής Βίας και Εκμετάλλευσης Στίγμα, το Cyprus Stop Trafficking και η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση. 

Το κοινό μπορεί να συνεχίσει να υπογράφει και ηλεκτρονικά τη δέσμευσή του στην ιστοσελίδα: http://www.frederick.ac.cy/itstartswithme/.

Η εκστρατεία αποτέλεσε μέρος της πολύπλευρης δράσης του Πανεπιστημίου Frederick για ευαισθητοποίηση των φοιτητών του αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα σε θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και ανάπτυξης υγιών σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










530