Υπογραφή Πλαισίου Συνεργασίας των Συνόδων Πρυτάνεων Κυπριακών και Ελληνικών Πανεπιστημίων


Η υπογραφή έγινε ενώπιον της νέας Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, κ. Νίκης Κεραμέως, κατά την 92η Σύνοδο των Πρυτάνεων των  Ελληνικών Πανεπιστημίων

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 27 έως 30 Νοεμβρίου 2019 η 92η Σύνοδος Πρυτάνεων & Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών (Δ.Ε.) των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην οποία παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Συνόδου και Πρυτάνεως του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτριας Μάρας Νικολαΐδη.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου και ενώπιον της νέας Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, κ. Νίκης Κεραμέως, υπογράφηκε το πρώτο Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ των Συνόδων των Κυπριακών και Ελληνικών Πανεπιστημίων.  Το Πλαίσιο Συνεργασίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε θέματα ανάπτυξης και αξιολόγησης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, την προώθηση της διεθνούς δικτύωσης και αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων στους τομείς της δια-βίου μάθησης, της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και την ενθάρρυνση και υποστήριξη της κινητικότητας προσωπικού και φοιτητών. Επιπρόσθετα, στο Μνημόνιο περιλαμβάνονται θέματα όπως η υλοποίηση ειδικού προγράμματος το οποίο θα στοχεύει στη διεύρυνση της δυνατότητας πρόσβασης στη γνώση μέσα από τη συνεργασία και διασύνδεση πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και επιστημονικών βάσεων δεδομένων και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διαδίδονται πανεπιστημιακές σημειώσεις μαθημάτων καθώς και αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας, ενώ θα είναι εφικτή η παρακολούθηση διαλέξεων που οργανώνονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εκ μέρους της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων το Πλαίσιο Συνεργασίας υπέγραψε ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους ενώ εκ μέρους της Συνόδου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η Πρόεδρος, Καθηγήτρια Μάρα Νικολαΐδη.

Απευθυνόμενος προς της Σύνοδο ο κ. Δημοσθένους ανέφερε, μεταξύ άλλων: "Όταν υπέγραφα το Μνημόνιο Συνεργασίας με την αντίστοιχη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ρωσικών Πανεπιστημίων, ενώπιον 600 Πρυτάνεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ένιωσα απέραντο δέος. Σήμερα, υπογράφοντας το Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, νιώθω τιμή, υπερηφάνεια και συγκίνηση για πολύ προφανείς και πρόδηλους λόγους. Η υπογραφή του Πλαισίου Συνεργασίας απλά έρχεται να επισημοποιήσει την ήδη πολύ στενή συνεργασία των δύο Συνόδων, που όπως περιγράφεται και στο Μνημόνιο, θα δώσει την ώθηση για πιο συστηματικές και στενές συνεργασίες των δύο Συνόδων αλλά και των πανεπιστημίων των δύο χωρών μας, μέσα από αμοιβαία επωφελείς συνέργειες στο επίπεδο της διδασκαλίας και της έρευνας, σε κοινές δράσεις όπως συνέδρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις".

Αφού ευχαρίστησε το πρώην και νυν προεδρείο για τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση τελικά του στόχου για την υπογραφή του Πλαισίου Συνεργασίας, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς τόσο του Υπουργού Παιδείας της Κύπρου, όσο και του ιδίου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος παρακολουθεί, όπως ανέφερε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ και των Συνόδων των Πανεπιστημίων των δύο χωρών, αλλά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάπτυξη των σχέσεων των Πανεπιστημίων Κύπρου και Ελλάδας.

Στο δικό της χαιρετισμό η Πρόεδρος της Ελληνικής Συνόδου, κ. Νικολαΐδη, ανέφερε, μεταξύ άλλων: "Θεωρώ πολύ σημαντική την υπογραφή του Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ των Συνόδων Πρυτάνεων των Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων. Ήταν το αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, γι’ αυτό ιδιαίτερα ευχαριστώ τον συνάδελφο και αγαπητό φίλο Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Καθ. Γιώργο Δημοσθένους. Μέσα από τη συνεργασία αυτή δίνεται η δυνατότητα και η ώθηση για κοινές δράσεις όπως η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε θέματα διδασκαλίας, η προώθηση της διεθνούς δικτύωσης στους τομείς της δια-βίου μάθησης, της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και η ενθάρρυνση και υποστήριξη της κινητικότητας ακαδημαϊκού προσωπικού και φοιτητών. Αναμένω σύντομα να προχωρήσουμε σε πιο συγκεκριμένα βήματα, δίνοντας και το επίσημο έναυσμα υλοποίησης του πλαισίου συνεργασίας".  

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, κ. Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση της για την υπογραφή του Πλαισίου Συνεργασίας των Συνόδων Κύπρου και Ελλάδας. Αφού συνεχάρη τους δύο Προέδρους των Συνόδων για την πολύ σημαντική με πολλαπλά μηνύματα πράξη τους, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας στηρίζει ανεπιφύλακτα την ανάπτυξη των σχέσεων Κυπριακών και Ελληνικών πανεπιστημίων και παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τη μεγάλη ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Την 92η Σύνοδο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, ακαδημαϊκά θέματα όπως, η πορεία των πιστοποιήσεων, η αναδιοργάνωση της πρακτικής άσκησης, οι δραστηριότητες της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA), η πρωτοβουλία ακαδημαϊκής Συνεργασίας Πανεπιστημίων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, καθώς επίσης και οικονομικά θέματα, όπως οι δυνατότητες χρηματοδότησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










633