Πανεπ. Frederick: Πρώτη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτρ. Τμήμ. Ναυτιλίας και Εμπορίου


Το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick δημιούργησε πρόσφατα Συμβουλευτική Επιτροπή, αποτελούμενη από κορυφαία ηγετικά στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και της κυπριακής οικονομίας. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της κυπριακής ναυτιλίας, μέσα από τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σημαντικών παραγόντων του κλάδου.

Κατά την πρώτη τους συνάντηση, η Καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου, Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Frederick, στην εισαγωγική της παρουσίαση, αφού χαιρέτισε όλους τους συμμετέχοντες τόνισε ότι «Ο ρόλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι να παρέχει στρατηγικές συμβουλές στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου, αξιολογώντας τις δραστηριότητές του στη διδασκαλία, την έρευνα και την προβολή σε σχέση με τους στόχους του Τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις και καινοτομίες, τις εξελίξεις, και τις βιομηχανικές ανάγκες του κλάδου». Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι «Η Συμβουλευτική Επιτροπή αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διασύνδεσης του Τμήματος με τις επιχειρήσεις και τη ναυτιλιακή βιομηχανία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. «Το Frederick είναι το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που εισήγαγε τη ναυτιλιακή εκπαίδευση στην Κύπρο, και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το Τμήμα έχει να επιδείξει ταχεία ανάπτυξη και ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία», πρόσθεσε.

O Δρ Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου, πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετείχε σε περισσότερα από 200 ερευνητικά προγράμματα την τελευταία δεκαετία, ενώ το 2019 συμμετείχε σε 31 νέα ερευνητικά προγράμματα με προϋπολογισμό άνω των 28 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, ανέφερε ότι το όραμα του Τμήματος είναι να εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους παρόχους εκπαίδευσης στους τομείς του διεθνούς εμπορίου και της ναυτιλίας με κύρια αποστολή του να παράγει ικανά και εξειδικευμένα στελέχη, μέσω των ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών, αλλά και των προγραμμάτων κατάρτισης που αυτό προσφέρει. Εξήγησε επίσης ότι το όραμα αυτό αντικατοπτρίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην κυπριακή οικονομία το σύμπλεγμα επιχειρήσεων που ανήκουν στους παγκόσμιους κλάδους της ναυτιλίας και του εμπορίου.  Ο Δρ Μενελάου ανέφερε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή θα περιλαμβάνει δύο υποεπιτροπές: η πρώτη θα επικεντρώνεται στην έρευνα και η δεύτερη στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη. Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, κατέληξε στα ακόλουθα: «Ως μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής σας δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξετε πληροφορίες και να συζητήσετε για θέματα σχετικά με τον τομέα της ναυτιλίας, συναφώς προς τις ανάγκες της ναυτιλιακής εκπαίδευσης, αλλά και τους τρόπους στήριξης της νέας γενιάς επαγγελματιών στον τομέα της ναυτιλίας».

Η Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζεται από διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, Δήμαρχος Λεμεσού και πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, η Δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, ο κ. Μάριος Δημητριάδης, πρώην Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο κ. Πόλυς Χατζηιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Safebulkers Inc., ο Capt. Heinrich Schoeller, Πρόεδρος της Columbia Shipmanagement, ο κ. Αδάμος Σεραφίδης, Διευθυντής Fameline Holding Group, η κ. Νικόλ Μυλωνά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Transmed Shipping, ο κ. Κώστας Γαλαταριώτης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, ο Capt. Eugen-Henning Adami, Πρόεδρος του Κυπριακού Ιδρύματος Θαλάσσης και MD (owner) της Mastermind Shipmanagement, ο κ. Russell Glyde, Πρόεδρος του IMarEST Κύπρου, ο κ. Ιωάννης Χιωτόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής του DNV GL Νοτιοανατολικής Ευρώπης & Μέσης Ανατολής, η κ. Άννα Βούργος, Συνιδρυτής & Διευθύντρια της Aphentrica Marine Insurance Brokers και Πρόεδρος της WISTA Κύπρου, ο κ. Φίλιππος Ιουλιανού, Πρόεδρος της YoungShip Κύπρου, ο Δρ Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick και Διευθυντικό στέλεχος της Marlow Navigation, και ο Δρ Patrick Donner, Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick και Πρώην Αναπληρωτής Ακαδημαϊκός Κοσμήτορας του Παγκοσμίου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου (WMU).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1062