Ημερίδα στο Παν. Frederick: H ανάπτυξη της τεχνολογίας στον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η εταιρεία SportsTraveler76 Ltd και το Ερευνητικό Κέντρο Frederick με θέμα «Αθλητισμός, Τεχνολογία και Τουρισμός». Η Ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος SportsTraveler76-Έρευνα στις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις, εταίροι του οποίου είναι το Εργαστήρι Κινητών Συσκευών (Mobile Devices Laboratory- MDL) του Ερευνητικού Κέντρου Frederick και η εταιρεία Sports Traveler 76 Ltd.

Στόχος του προγράμματος ήταν ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της πλατφόρμας SportsTraveler76 που επιτρέπει στους ταξιδιώτες / χρήστες να κάνουν κράτηση (π.χ. πτήσεων, ξενοδοχείων, εισιτηρίων εκδηλώσεων) και να συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις αθλητικού τουρισμού. Παράλληλα το έργο είχε ως επιχειρηματικό στόχο να αποδείξει τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στον τουρισμό και στην οικονομία της Κύπρου αυτές οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη αθλητική διοργάνωση OceanMan Cyprus που φιλοξενήθηκε στην αναπτυγμένη πλατφόρμα ιστού και προσέλκυσε 512 συμμετέχοντες (> 90% από το εξωτερικό) και περίπου 1500 τουρίστες στην Κύπρο, ενώ οι δαπάνες για τουρίστες εκτιμήθηκαν στα 350 χιλ. ευρώ.

Η εκδήλωση είχε ως πρωταρχικό στόχο την ενημέρωση/επιμόρφωση των φοιτητών, των ακαδημαϊκών και των υπόλοιπων συμμετεχόντων για τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του προγράμματος, σε σχέση με τη σημασία της τεχνολογίας, την επιρροή και τον αντίκτυπό της στον αθλητισμό και τον τουρισμό στην Κύπρο και γενικότερα.  

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, η οποία επισήμανε τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της ζωής και στον τομέα του αθλητισμού, ενώ πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο Frederick δίνει μεγάλη σημασία στον αθλητισμό, αλλά και στον αθλητικό τουρισμό ειδικότερα, αναφέροντας ότι το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα να εμβαθύνουν μεταξύ άλλων και στον αθλητικό τουρισμό και στον αθλητισμό αναψυχής. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στη γενικότερη εμπλοκή του Εργαστηρίου Κινητών Συσκευών σε projects, που στόχο έχουν τη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος της κοινωνίας.

Στη συνέχεια ο Δρ. Αχιλλέας Αχιλλέως, Λέκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου από πλευράς του Ερευνητικού Κέντρου Frederick, παρουσίασε στο κοινό τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του έργου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick και του Ερευνητικού Κέντρου Frederick με εταιρείες σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της εκπαίδευσης των φοιτητών και της βιομηχανίας.

Στη δική της ομιλία, η κ. Ευφροσύνη Ζικούλη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SportsTraveler76 Ltd., παρουσίασε το μελλοντικό όραμα της εταιρείας σε σχέση με τον συνδυασμό τεχνολογίας και αθλητισμού προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας της Κύπρου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις αρχές που πρεσβεύει η εταιρεία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης του ταεκβοντό Μιχάλης Μουρούτσος, μίλησε για την αλλαγή που επέφερε η τεχνολογία στο δικό του άθλημα και πιο συγκεκριμένα για το ηλεκτρονικό σύστημα βαθμολόγησης του θώρακα.

Ο κ. Λεόντιος Τσέλεπος, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητικού Τουρισμού & Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας στον σύγχρονο αθλητισμό. Τόνισε ότι μια από τις προτεραιότητες του ΚΟΑ είναι η αύξηση της χρήσης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και η φιλοξενία διεθνών αγώνων και διοργανώσεων.

Ο κ. Στρατής Τέλλογλου, ο οποίος έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμονας ψηφιακού μετασχηματισμού σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, μίλησε για τη σημασία της τεχνολογίας στην οργάνωση και διαχείριση των αθλητικών εκδηλώσεων. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες τάσεις της τεχνολογίας στον αθλητισμό, όπως για παράδειγμα το σύστημα VAR στο ποδόσφαιρο. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο πώς η τεχνολογία ενισχύει τη σχέση των φιλάθλων με τον αθλητισμό, μέσα από διαδραστικά εργαλεία.

Στο τέλος, ο Μιχάλης Μουρούτσος και ο Στρατής Τέλλογλου απάντησαν σε ερωτήματα του κοινού που σχετίζονταν με την τεχνολογία και πώς αυτή επηρεάζει τον αθλητισμό γενικότερα αλλά και τα ολυμπιακά αθλήματα ειδικότερα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










520