Ο ΥΠΠΑΝ ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες υβριδικές αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Frederick


Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), κ. Πρόδρομος Προδρόμου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, κ. Κύπρο Κυπριανού, τη Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης, Δρ. Τέρψα Κωνσταντινίδου, και λειτουργούς του Υπουργείου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020 – 2021 και τη σημερινή διεξαγωγή της Μέρας Υποδοχής και Ενημέρωσης Νεοεισερχόμενων Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Τον κ. Προδρόμου υποδέχθηκαν ο Πρύτανης, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους και η Πρόεδρος του Συμβουλίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, ενώ στη συνάντηση που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, Δρ. Χριστόφορος Χαραλάμπους, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, και ο Αντιπρύτανης Διασφάλισης Ποιότητας και Ακαδημαϊκής Αριστείας του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Κώστας Κυριάκου.

Ο κ. Προδρόμου, μαζί με την αντιπροσωπεία του Υπουργείου, ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες υβριδικές αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου, οι οποίες έχουν πλήρως εξοπλιστεί με τεχνολογίες αιχμής ώστε να εξυπηρετούν τόσο τη διά ζώσης όσο και τη διαδικτυακή διδασκαλία, επιτρέποντας στους φοιτητές να παρακολουθούν διαλέξεις και να συμμετέχουν απρόσκοπτα στη μαθησιακή διαδικασία είτε από την αίθουσα, είτε εξ αποστάσεως. 

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, έγινε επίδειξη του τρόπου διδασκαλίας και παρακολούθησης μαθημάτων σε μια από τις υβριδικές αίθουσες από τον Δρ. Χαραλάμπους, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση που έγινε, τόσο σε επίπεδο τεχνολογικών υποδομών όσο και σε επίπεδο διαδικασιών: «Λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς, κρίναμε σημαντικό να υιοθετήσουμε τη μεικτή διδασκαλία και να επιτρέψουμε και την παρακολούθηση μαθημάτων με φυσική παρουσία πέραν των διαλέξεων που θα παραδίδονται διαδικτυακά. Έτσι με την αναβάθμιση των αιθουσών διδασκαλίας και στους δύο πανεπιστημιακούς χώρους, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό γίνεται δυνατή η αμφίδρομη επικοινωνία ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και να αλληλεπιδρούν με τον διδάσκοντα ταυτόχρονα φοιτητές από την αίθουσα και άλλοι φοιτητές διαδικτυακά. Η φιλοσοφία μας είναι από τη μια να επιτρέψουμε στους φοιτητές να παρακολουθούν τις διαλέξεις με φυσική παρουσία, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, και από την άλλη να εντάξουμε ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία και όσους φοιτητές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή για άλλους λόγους δεν μπορούν να βρίσκονται στους χώρους του Πανεπιστημίου».

Ο Υπουργός χαιρέτισε το νέο μοντέλο διδασκαλίας και συνεχάρη τις αρχές του Πανεπιστημίου, δηλώνοντας: «Είχα την ευκαιρία να δω πώς λειτουργεί στην πράξη το υβριδικό σύστημα που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Frederick, που συνδυάζει φοίτηση με φυσική παρουσία και ταυτόχρονη συμμετοχή φοιτητών εξ αποστάσεως ως μέρος της υπόλοιπης ομάδας. Πρόκειται για ένα πολύ καλό υβριδικό μοντέλο το οποίο θα επιτρέψει να διεξαχθούν και φέτος κανονικά οι ακαδημαϊκές εργασίες και τα μαθήματα και να έχουμε τα πολύ καλά αποτελέσματα που βλέπουμε. Στο ίδιο πρότυπο αναπτύσσεται το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας μαζί με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, που προνοεί ένα συνδυασμό της διδασκαλίας μέσα στην τάξη και εξ αποστάσεως, ούτως ώστε όσα παιδιά χρειαστεί να μπορούν να παρακολουθούν από το σπίτι. Αυτό θα το πετύχουμε με την εγκατάσταση οθονών και άλλου εξοπλισμού στις τάξεις, όπως είδαμε κι εδώ. Τα σχολεία μας και τα Πανεπιστήμια μας δίνουν τη μάχη ούτως ώστε να πετύχουμε την υγειονομική προστασία, να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την πανδημία, και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης και τις πολύ καλές επιδόσεις που βλέπουμε σε Πανεπιστήμια όπως το Frederick. Έχω διαπιστώσει επίσης ότι τηρούνται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, όπως ήταν και την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία τα Πανεπιστήμια μας έδειξαν σωστά ανακλαστικά και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις έκτακτες ανάγκες». Κλείνοντας, ο Υπουργός ευχήθηκε σε όλο το προσωπικό και τους φοιτητές καλή ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου σε δηλώσεις του ανέφερε: «Σκοπός μας είναι οι φοιτητές και μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας και από το σπίτι τους να αποτελούν μία κοινότητα, ένα κοινό ακροατήριο, ώστε να εφαρμόζεται πλήρως το παιδαγωγικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί και οι μαθησιακοί στόχοι να επιτυγχάνονται στο ακέραιο, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα σπουδών. Είμαστε περήφανοι για την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη μας στα θέματα εφαρμογής της διαδικτυακής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που με υψηλό αίσθημα ευθύνης εφαρμόσαμε το προηγούμενο εξάμηνο και θα εφαρμόσουμε και κατά τη διάρκεια του νέου ακαδημαϊκού έτους». Απευθυνόμενος στον Υπουργό, ο Πρύτανης τόνισε με έμφαση: «Όλη αυτή η τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη, κύριε Υπουργέ, είναι στη διάθεση του Υπουργείου στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλετε για την εφαρμογή του μοντέλου υβριδικής εκπαίδευσης στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης». Ο Πρύτανης αναφέρθηκε επίσης στο αυστηρό πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο, με στόχο την προστασία ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας: φοιτητών, ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού.

Στη συνέχεια, η κα Νατάσσα Φρειδερίκου μίλησε για την υποδοχή των νεοεισερχόμενων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Frederick: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να καλωσορίσουμε επισήμως τους πρωτοετείς φοιτητές. Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια μέρα το Πανεπιστήμιο θα ήταν γεμάτο από φοιτητές και θα τους υποδεχόμασταν στη μεγάλη αίθουσα. Τηρώντας τα μέτρα, χωρίσαμε τους φοιτητές σε πιο μικρές ομάδες και παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις από μικρότερες αίθουσες, ενώ κάποιοι που επέλεξαν να είναι από το σπίτι τους ενώθηκαν διαδικτυακά με τις αίθουσες. Έτσι νιώθουμε ότι, παρόλο που οι συνθήκες είναι διαφορετικές, καταφέραμε και φέτος να δημιουργήσουμε το αίσθημα της κοινότητας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










754