Με μεγάλη επιτυχία η 1η Ημερίδα Εφηβικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Frederick


Στην εφηβική λογοτεχνία και την ανάγκη των εκπαιδευτικών των μεγαλύτερων τάξεων της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης για κατάρτιση σε θέματα που αφορούν τη φιλαναγνωσία πέραν από το δημοτικό αφιερώθηκε η 1η Ημερίδα Εφηβικής Λογοτεχνίας με θέμα «Πώς να προωθήσεις βιβλία σε ένα κοινό που ακροπατάει με το ένα πόδι στο παιδικό και με το άλλο στο ενήλικο κομμάτι της ζωής». Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, το Βιβλιοπωλείο Rivergate, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. 

Οι διοργανωτές έχουν μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση παρόμοιων ημερίδων, αφού έχουν ήδη στο ενεργητικό τους την επιτυχή πραγματοποίηση δέκα (10) Ημερίδων Παιδικής Λογοτεχνίας για εκπαιδευτικούς προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς και σειρά Ημερίδων και Δράσεων παιδικής λογοτεχνίας και φιλαναγνωσίας σε σχολεία της Κύπρου.

Η Ημερίδα, που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, είχε ως στόχο να προβληματίσει για τις τάσεις και τα θέματα που αποτυπώνονται στην εφηβική λογοτεχνία, να παρουσιάσει συσχετίσεις μεταξύ του μυθοπλαστικού κόσμου της λογοτεχνίας και του κόσμου των εφήβων, αλλά και να προτείνει τρόπους δημιουργικής αξιοποίησης των λογοτεχνικών βιβλίων στη σχολική τάξη. Στην Ημερίδα συμμετείχαν οι γνωστοί συγγραφείς: Άννα Κουππάνου, Φυτούλα Βακανά, Αιμίλιος Σολωμού, Έλενα Περικλέους, Δέσποινα Ηρακλέους, Κυριάκος Μαργαρίτης και Μαρία Πιερή Στασίνου, οι οποίοι τόνισαν τα ωφελήματα των βιβλίων στα παιδιά και ιδιαίτερα στους εφήβους.

Το Πανεπιστήμιο Frederick διαχρονικά στηρίζει τη λογοτεχνία. Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην παιδική αλλά και στη νεανική λογοτεχνία, προσφέροντας και μεταπτυχιακό πρόγραμμα με κατεύθυνση τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, αλλά και διδακτορικό πρόγραμμα με γνωστικό αντικείμενο την Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick Δρ Βικτωρία Παύλου, η κ. Αίγλη Τούμπα από το Βιβλιοπωλείο Rivergate, η κ. Άννα Κουππάνου εκ μέρους της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και η Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού βιβλίου, κ. Έλενα Περικλέους. Συντονίστρια της Ημερίδας ήταν η Δρ. Κατερίνα Καρατάσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής.   

Λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.  Το έντονο ενδιαφέρον που υπήρξε όμως από την πλευρά των εκπαιδευτικών κάνει τους διοργανωτές ιδιαίτερα αισιόδοξους για το μέλλον, οι οποίοι και θεωρούν πως η Ημερίδα Εφηβικής Λογοτεχνίας θα γίνει θεσμός και θα αγαπηθεί.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν ολόκληρη την εκδήλωση στο επίσημο κανάλι του Πανεπιστημίου στο YouTube στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=ZRUGoDGuFkE




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










648