Ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick για τη βία κατά των γυναικών


 *“It starts with ME, together WE can”

*95% ύξηση στον αριθμό των κλήσεων στον ΣΠΑΒΟ σε σχέση με πέρσι Στο πλαίσιο των παγκόσμιων 16ήμερων δράσεων

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων 16ήμερων δράσεων ενάντια στη βία κατά των γυναικών, το Πανεπιστήμιο Frederick ως μέρος της πολύπλευρης δράσης του για ευαισθητοποίηση των φοιτητών του αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα σε θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και ανάπτυξης υγιών σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, συνέχισε με μεγάλη επιτυχία την περσινή του εκστρατεία “It starts with ME, together WE can”. Στόχος της συγκεκριμένης εκστρατείας ήταν να αναδείξει την ευθύνη αλλά και τη δύναμη που έχει ο καθένας από εμάς να κάνει το πρώτο βήμα, με την αμφισβήτηση στερεοτύπων και με καθημερινές αλλαγές συμπεριφοράς που θα οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Φέτος, λόγω της πανδημίας η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Το Πανεπιστήμιο παρουσίαζε κάθε μέρα, για 16 ημέρες, παραδείγματα προβληματικών συμπεριφορών που καλλιεργούν και βοηθούν την αποδοχή της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Μερικά από τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν ήταν τα στερεότυπα φύλων, τα σεξιστικά αστεία, η ενδοοικογενειακή βία, τα εμπόδια που βρίσκουν οι γυναίκες στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, το χάσμα των μισθών που υπάρχει ανάμεσα στα φύλα κ.ά. Το Πανεπιστήμιο, με διαδραστικές διαδικτυακές δραστηριότητες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλούσε τους φοιτητές και το προσωπικό του, αλλά και το ευρύ κοινό να αναγνωρίσουν αυτά τα παραδείγματα ως προβληματικές συμπεριφορές, αναγνωρίζοντας έτσι και το μέγεθος του φαινομένου αυτού.

Επιπρόσθετα, το κοινό κλήθηκε να υπογράψει διαδικτυακά την προσωπική του δέσμευση για υιοθέτηση συμπεριφορών που οδηγούν σε αμφισβήτηση στερεοτύπων των φύλων, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: http://new.frederick.ac.cy/itstartswithme/

Παράλληλα, με τη βοήθεια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), γινόταν καθημερινή καταγραφή του αριθμού των κλήσεων που γίνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1440 του Συνδέσμου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πέρσι μετά την ολοκλήρωση των 16ήμερων ο αριθμός που καταγράφτηκε ήταν 365 κλήσεις, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός ανήλθε στις 711 κλήσεις.

H κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, δήλωσε: «Παρατηρείται αύξηση της τάξης του 95% στον αριθμό των κλήσεων σε σχέση με πέρσι. Ένα τηλεφώνημα κάθε 32 λεπτά! Αυτή είναι η πραγματικότητά μας. Η αλήθεια είναι ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις χώρες του κόσμου αυτό τον χρόνο. Τα δεδομένα που προκύπτουν δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία ακμάζει στις συνθήκες που δημιουργούνται από την πανδημία. Ας είμαστε ξεκάθαροι όμως. Οι δύσκολες συνθήκες ή ο COVID-19 δεν είναι αιτίες της ενδοοικογενειακής βίας. Η πρόκληση για τον κάθε ένα από εμάς όμως παραμένει η ίδια. Τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας σε ατομικό επίπεδο; Τι αλλαγές στη συμπεριφορά μας πρέπει να κάνουμε; Ποια στερεότυπα πρέπει να αμφισβητήσουμε; Η εκστρατεία μας, It starts with ME, together WE can, αυτή την παράμετρο ήθελε να αναδείξει. Την ευθύνη αλλά και τη δύναμη που έχει ο κάθε ένας από εμάς να κάνει το πρώτο βήμα και να δεσμευτεί σε μικρές καθημερινές αλλαγές συμπεριφοράς που θα επιφέρουν αλλαγή νοοτροπίας με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










503