Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 12η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας


Που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Frederick και το Βιβλιοπωλείο Rivergate

Η Ημερίδα εστίασε στη σχέση της παιδικής λογοτεχνίας με τις Καλές Τέχνες

Με τη διαδικτυακή συμμετοχή πέραν των 180 εκπαιδευτικών Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2021 η 12η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick και το Βιβλιοπωλείο Rivergate, με την υποστήριξη της Π.Ο.Ε.Δ.

Η 12η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας είχε θέμα «Ιστορίες να ονειρεύεσαι… Τα παραμύθια ‘αγγίζουν’ τις Καλές Τέχνες: Αρχιτεκτονική, Ζωγραφική, Θέατρο, Λογοτεχνία, Μουσική, Χορός». Η διαδικτυακή εκδήλωση άνοιξε με εισήγηση της εικαστικού, παιδαγωγού και καθηγήτριας τέχνης, κας Δέσπως Φρειδερίκου, με τίτλο «Ένα ταξίδι μέσα από την Τέχνη και την Λογοτεχνία». Ακολούθησαν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια για τη σχέση του κόσμου της λογοτεχνίας και των καλών τεχνών από τους γνωστούς συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Λιάνα Δενεζάκη, Μάρω Θεοδωράκη, Μαριλένα Καββαδά, Άννα Κουππάνου και Θοδωρή Παπαϊωάννου. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι συγγραφείς πρότειναν τρόπους δημιουργικής αξιοποίησης των λογοτεχνικών βιβλίων στη σχολική τάξη.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, Νατάσσα Φρειδερίκου, ανέφερε στον χαιρετισμό της: «Όλα αυτά τα χρόνια, ο στόχος ήταν και παραμένει, μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση, μέσα από αυτό το ζύμωμα, εσείς οι εκπαιδευτικοί, φεύγοντας, να νιώθετε ανανεωμένοι, να εμπνέεστε και να παίρνετε πίσω μαζί σας στις τάξεις σας νέες ιδέες, να παίρνετε τη φαντασία, να παίρνετε τη δημιουργικότητα, να παίρνετε τη χαρά. Το παιδικό βιβλίο, μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο σύμμαχό σας μέσα στην τάξη.» Η κα Φρειδερίκου δήλωσε ακόμη ότι «ως Πανεπιστήμιο Frederick διαχρονικά στηρίζαμε την λογοτεχνία. Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην παιδική αλλά και στη νεανική λογοτεχνία προσφέροντας και μεταπτυχιακό πρόγραμμα με κατεύθυνση τη γλώσσα και τη λογοτεχνία αλλά και διδακτορικό πρόγραμμα με γνωστικό αντικείμενο την Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία.»

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, η Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Δ, κα Μύρια Βασιλείου, η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Βικτωρία Παύλου, και η κα Αίγλη Τούμπα από το Βιβλιοπωλείο Rivergate. «Σε κάθε ημερίδα καταφέρνουμε να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά μέσα από νέες, φρέσκες, σύγχρονες ιδέες. Όταν σχεδιάζουμε μια ημερίδα, έχουμε πάντα στον νου τον εκπαιδευτικό και το παιδί και πόσο χρήσιμο εργαλείο μπορεί να είναι το παιδικό βιβλίο», ανέφερε η κα Τούμπα.

Την Ημερίδα συντόνισε η Δρ Χρυσάνθη Κάτζη, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, η διαδικτυακή εκδήλωση θα επαναληφθεί στις 27 Μαρτίου 2021, ειδικά για εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα, με τη στήριξη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ).

Η 12η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση εκπαιδευτικών – συγγραφέων στο πλαίσιο της 11ης Ημερίδας Παιδικής Λογοτεχνίας, η επιτυχία της οποίας επιβεβαίωσε ότι τίποτα δεν χάνεται διαδικτυακά αφού ο ενθουσιασμός, η δημιουργικότητα και η αφοσίωση στο αντικείμενο της παιδικής λογοτεχνίας παραμένουν.

Οι Ημερίδες Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Frederick και το Βιβλιοπωλείο Rivergate αποτελούν περιζήτητο θεσμό για την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι συνδιοργανωτές συνεργάζονται από το 2013 για την υλοποίηση τόσο των εν λόγω Ημερίδων όσο και άλλων δράσεων που αφορούν τη λογοτεχνία για παιδιά και τη φιλαναγνωσία στα σχολεία




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










484