Οι νοσηλευτές ως πρότυπο υγιούς συμπεριφοράς-Για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών 2021


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

Τα πρόσφατα μεγάλα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν οδηγήσει στην αυξανόμενη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στον χώρο της Υγείας, στοχεύοντας κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία των νόσων. Αν και η θεραπεία (cure) αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Ιατρικής επιστήμης, η έννοια της φροντίδας (care) είναι κυρίως Νοσηλευτικός στόχος και αποτελεί ευρύτερη έννοια, το μέσον αλλά και την απαραίτητη προϋπόθεση της θεραπείας.

Η πανδημία COVID-19 που βιώνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εκτός από τις μεγάλες υγειονομικές, ψυχοκοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, προκάλεσε διχασμό ανάμεσα στις προσωπικές πεποιθήσεις των ατόμων και στην πραγματικότητα, δυσκολεύοντας την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Η τρέχουσα έμφαση στους πολίτες ως «καταναλωτές» υγειονομικής περίθαλψης και η φιλοδοξία για περισσότερες επιλογές μπορεί να τους θέτει στο κέντρο της φροντίδας, αλλά δεν προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φροντίδας. Η Νοσηλευτική φροντίδα οφείλει πλέον να μετατοπίσει το επίκεντρό της από τη θεραπεία του ασθενή στην ευεξία του ατόμου και γενικότερα στην ευημερία της κοινωνίας. Η φροντίδα, πέρα από τις ανάγκες του ατόμου, αναγνωρίζει και τις εμπειρίες και τις συμπεριφορές του, που επηρεάζουν άμεσα την υγεία και την ευημερία όλων.

Η προοπτική της ευημερίας βασίζεται στο ότι οι άνθρωποι έχουν εξατομικευμένες ιδιότητες αντίδρασης, όχι μόνο σε περιόδους υγείας, αλλά και σε περιόδους ευπάθειας, όπως στην ασθένεια. Οι ασθενείς μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τα προσωπικά τους «ταξίδια» μέσω των συμπτωμάτων τους και, υπό την έννοια αυτή, κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και ειδικός. Οι Νοσηλευτές/τριες εφαρμόζουν την προσέγγιση «Head - Hand - Heart»,  η οποία ενσωματώνει την ενσυναίσθηση στην επιστημονική σκέψη και την κλινική πρακτική για την παροχή ολιστικής αλλά και εξατομικευμένης φροντίδας. Η ολιστική προσέγγιση των ατόμων απαιτεί την ανάπτυξη μιας σχέσης σεβασμού και εμπιστοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτιστικές, ηθικές και ατομικές τους αξίες.

Ανέκαθεν, οι Νοσηλευτές/τριες αποτελούσαν πρότυπο υγιούς συμπεριφοράς στηρίζοντας την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες πολιτών - ασθενών να διατηρήσουν τη σωματική, ψυχική και κοινωνική τους ευεξία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Σήμερα, οι Νοσηλευτές/τριες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος ανοσοποίησης και μελέτες έχουν δείξει ότι οι γνώσεις και οι στάσεις τους σε σχέση με τα εμβόλια καθορίζουν την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία της εμβολιαστικής διαδικασίας. Η διαφύλαξη της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας σε ένα περιβάλλον φροντίδας επιτυγχάνεται όταν οι συμπεριφορές και οι ενέργειες των ίδιων των Νοσηλευτών είναι παραδειγματικές.

Είμαστε στην πρώτη γραμμή και βλέπουμε καλύτερα.

*Λέκτορας Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Frederick




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










627