Απονεμήθηκαν για πρώτη φορά τα Βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου από το Πανεπιστήμιο Frederick


Μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα, με περιορισμούς εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία του COVID-19 αλλά με φυσική παρουσία και έντονη συναισθηματική φόρτιση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας η Τελετή Βράβευσης των Αριστούχων Πρωτευσάντων Πτυχιακών και Μεταπτυχιακών Αποφοίτων και των Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Frederick για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-21 και 2019-20. Στο πλαίσιο της τελετής, απονεμήθηκαν για πρώτη φορά τα Βραβεία εις μνήμη του Μιχάλη Φρειδερίκου, ιδρυτή του Πανεπιστημίου, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο 2021.

«Στεκόμαστε με τον πρέποντα σεβασμό απέναντι στο έργο και τις παρακαταθήκες του Μιχάλη Φρειδερίκου, με την υπόσχεση να συνεχίσουμε, με το ίδιο πάθος και την ίδια αίσθηση ευθύνης, όσα αυτός οραματίστηκε και σχεδίασε», ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους. «Ως ελάχιστο φόρο τιμής, με απόφαση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, καθιερώνουμε από φέτος ειδικά βραβεία στη μνήμη του».

Η θέσπιση των Βραβείων Μιχάλη Φρειδερίκου έχει στόχο να αναγνωρίσει και να τιμήσει τις δράσεις που προωθούν τις αξίες του Ιδρυτή και του ίδιου του Πανεπιστημίου Frederick: την αριστεία στη διδασκαλία, την έρευνα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.  Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου: «Τα βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου στόχο έχουν να αναδείξουν τις αρχές και τα πιστεύω του Μιχάλη Φρειδερίκου, αυτά τα οποία κατάφεραν να κάνουν αυτό το ίδρυμα να προοδεύσει στην πάροδο του χρόνου, αυτά τα οποία μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Γι’ αυτό επιλέξαμε βραβεία για αριστεία στη διδασκαλία, κάτι που ο Μιχάλης Φρειδερίκου θεωρούσε το σημαντικότερο λειτούργημα ενός πανεπιστημιακού και επένδυε τόσο πολύ στη σχέση καθηγητή-φοιτητή, βραβεία για την ερευνητική δραστηριότητα αλλά και τη σύνδεση αυτής με την κοινωνία, βραβεία που προβάλλουν την καινοτομία και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης, κάτι που στον Μιχάλη Φρειδερίκου πάντα άρεσε και ήθελε να σκέφτεται έξω από το κουτί και να μην άγεται αλλά να ηγείται, βραβεία που αναδεικνύουν δράσεις για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ώστε να είμαστε φορέας αλλαγής για τον τόπο, κάτι που επίσης ο Μιχάλης Φρειδερίκου πάντα πίστευε, και βραβεία για τους φοιτητές και απόφοιτούς μας, για να βραβεύουμε και εμείς αυτούς που ζουν στην πράξη αυτό που το Πανεπιστήμιό μας πρεσβεύει: ‘Γίνε η αλλαγή που ο κόσμος μας χρειάζεται’».

Τα βραβεία απένειμαν η επίτιμη προσκεκλημένη της βραδιάς, Πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, Δρ Μαίρη Κουτσελίνη και η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου.

Τα βραβεία

Το Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία για συμβατικά προγράμματα σπουδών απονεμήθηκε στον Δρα Βύρωνα Ιωάννου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick.

Το Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία για εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών απονεμήθηκε στη Δρα Νίκλεια Ετεοκλέους, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής.

Απονεμήθηκαν, επίσης, τα εξής Βραβεία:

Βραβείο Καλύτερου Ερευνητή: Στον Δρα Πάρι Φωκαΐδη, Επίκουρο Καθηγητή στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick ο οποίος αναδείχθηκε πρόσφατα ανάμεσα στους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως. Ο Δρ Φωκαΐδης ηγείται της ερευνητικής ομάδας Sustainable Energy Research Group, μιας από τις πιο αναπτυσσόμενες και πολλά υποσχόμενες ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου, ενώ από το 2019 έχει δημοσιεύσει 37 επιστημονικά άρθρα με σχεδόν 1200 εταιροαναφορές.

Βραβείο Πιο Δραστήριας Ερευνητικής Ομάδας: ΣτηνΕρευνητική Ομάδα Ιονόσφαιρας και Διαστημικού Καιρού με προϊστάμενο τον Δρα Χάρη Χαραλάμπους, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick. Η ομάδα, η οποία έχει ηγετικό ρόλο στην Κύπρο στον τομέα της, έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια χρηματοδότηση για επτά ερευνητικά προγράμματα με προϋπολογισμό πέραν των 650,000, έχει οργανώσει διεθνή συνέδρια και την εκπαιδευτική έκθεση «The Sun and Us».

Βραβείο Συν-διδακτικών Δραστηριοτήτων: Οι συν-διδακτικές δραστηριότητες αποτελούν βασικό στόχο ανάπτυξης της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία για το Πανεπιστήμιο Frederick, γι’ αυτό και επιβραβεύονται. Το βραβείο μοιράστηκε στα τρία ως εξής:

  • Στη Formula Racing Team όπου φοιτητές του Πανεπιστημίου συνεργάζονται για να αναπτύξουν αυτοκίνητο αγώνων ταχύτητας και συμμετέχουν με επιτυχία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το βραβείο παρέλαβε ο συντονιστής της ομάδας, Δρ Αντώνης Λόντος.
  • Στο FredMun όπου φοιτητές υλοποιούν προσομοίωση των διεργασιών των Ηνωμένων Εθνών στους χώρους του Πανεπιστημίου με συμμετοχή φοιτητών από διάφορες χώρες. Το βραβείο παρέλαβε ο υπεύθυνος συντονιστής του FredMun, Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης.
  • Στο Mobile Devices Laboratory όπου φοιτητές συμμετέχουν στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών κινητών συσκευών για διάφορες υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, Δρ Αντρέας Κωνσταντινίδης.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τις βασικές αξίες του Πανεπιστημίου Frederick και έχουν ενσωματωθεί στην αποστολή του. Ως ένδειξη της σημασίας που δίνει το Πανεπιστήμιο στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, απονεμήθηκαν τρία σχετικά βραβεία:

  • Βραβείο Προστασίας του Πλανήτη: Στη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό φορέα για τη διατήρηση της φύσης στην Κύπρο. Το βραβείο παρέλαβε ο προϊστάμενος της Μονάδας, Δρ Κωνσταντίνος Κουνναμάς
  • Βραβείο Αντίκτυπου στην Τοπική Κοινωνία: Στους φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, προτού καν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το βραβείο παρέλαβαν οι Φωτεινή Γραμματικοπούλου, Ασπασία Ανδρέου και Hashim Hind εκ μέρους της ομάδας των φοιτητών.
  • Βραβείο Αειφόρου Κοινότητας: Στην ομάδα πρωτοβουλίας EnAF (Equality and Awareness at Frederick) η οποία συμβάλλει διαχρονικά στην ευαισθητοποίηση τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και της κοινωνίας ευρύτερα για θέματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των φύλων και τη βία κατά των γυναικών καθώς και στη βελτίωση της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης των διακρίσεων μέσα στο Πανεπιστήμιο. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ομάδας η Δρ Βασιλική Καραγκούνη η οποία με τη Δρα Πετρούλα Μαυρικίου ηγήθηκε της πρωτοβουλίας για ανάπτυξη του κώδικα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στο Πανεπιστήμιο.
  • Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς: Στους Στέφανο Τσοράκη, Διευθυντή Υπηρεσίας Πληροφορικών Συστημάτων, Άντρεα Αθανασίου, Διευθύντρια Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, και Δρα Νίκλεια Ετεοκλέους, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξ Αποστάσεως Μάθησης του Πανεπιστημίου, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στις πολλές προκλήσεις που έφερε η πανδημία στην εκπαιδευτική διαδικασία, συνέβαλαν καθοριστικά στη συνολική επιτυχή αντιμετώπισή της.
  • Βραβείο Αντίκτυπου στην Κοινωνία από φοιτητή ή απόφοιτο: Το βραβείο απονέμεται σε φοιτητές και απόφοιτους που ζουν στην πράξη αυτό που το Πανεπιστήμιο Frederick πρεσβεύει: «Γίνε η αλλαγή που ο κόσμος μας χρειάζεται». Το βραβείο απονεμήθηκε στην Παυλίνα Πλάτωνος, απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, για την πρωτοβουλία ανάπτυξης της ομάδας «Κοινόν Ολυμπίων» που κατάφερε να μεταμορφώσει τα Λύμπια.
  • Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής ή Διδακτορικής Διατριβής: Το βραβείο απονεμήθηκε στην καλύτερη μεταπτυχιακή ή διδακτορική διατριβή σε καθεμιά από τις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου.
  • Πολυτεχνική Σχολή: Taqwa Salaheldin Khairy Saeed
  • Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών: Νεοφύτου Ραφαέλα
  • Σχολή Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων: Καμπέρης Δημήτριος και Αποστόλου Σπυρίδων
  • Σχολή Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών: Παπαδόπουλος Άδωνης
  • Σχολή Επιστημών Υγείας: Αλεξάνδρου Παναγιωτοπούλου Έλενα 



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










719