Πρώτη Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό


Δήμαρχος Λεμεσού: Εξαιρετικά σημαντική και πολύπλευρη η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Frederick στην ανάπτυξη και πρόοδο της πόλης

Σε κλίμα ευφορίας και ικανοποίησης για το τέλος μιας δύσκολης ακαδημαϊκής χρονιάς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιουνίου η πρώτη από τέσσερις Τελετές Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick. Η τελετή έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού και σηματοδότησε την πρώτη Τελετή Αποφοίτησης που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο στην παραλιακή πόλη στα 30 χρόνια της εκεί παρουσίας του ως Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της τελετής, παρέλαβαν τους πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και τα διπλώματά τους οι απόφοιτοι των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Frederick και του Frederick Institute of Technology που προσφέρονται στη Λεμεσό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό στην Κύπρο με άδεια λειτουργίας και στη Λεμεσό εκτός από τη Λευκωσία. Αυτό το διάστημα, γίνεται επέκταση των υποδομών της πανεπιστημιούπολης στη Λεμεσό η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους με κόστος πέραν των 2 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη θα αφορά στη δημιουργία νέας σύγχρονης βιβλιοθήκης, αίθουσας εκδηλώσεων, επιπρόσθετων αιθουσών διδασκαλίας και ερευνητικών εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Frederick.

Το «παρών» τους στην τελετή, η οποία ήταν συγκινησιακά φορτισμένη για περισσότερους από έναν λόγους, έδωσαν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής και ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης ενώ με ομιλίες τους χαιρέτισαν τους απόφοιτους και τις οικογένειές τους η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.

Ο Πρύτανης και η Πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισαν στις ομιλίες τους ότι αυτή η Τελετή ήταν η πρώτη χωρίς τον ιδρυτή του Πανεπιστημίου και πρωτοπόρο της εκπαίδευσης στην Κύπρο, Μιχάλη Φρειδερίκο, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο 2020. «Στεκόμαστε με τον πρέποντα σεβασμό απέναντι στο έργο και τις παρακαταθήκες του με την υπόσχεση να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αίσθηση ευθύνης ό,τι ο ίδιος οραματίστηκε και σχεδίασε», δήλωσε ο Πρύτανης. Ο Καθηγητής Δημοσθένους αναφέρθηκε, επίσης, στην απαιτητική, πολυσχιδή και πολυδιάστατη ενασχόληση με την εκπαίδευση και ξεχώρισε μερικά από τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Frederick παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία της Covid-19. Ανάμεσα σε αυτά η κατάταξή του στα καλύτερα 10% των πανεπιστημίων στην κατηγορία «Ποιοτική Εκπαίδευση» και στα καλύτερα 25% στην κατηγορία «Συνεργασία για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» στa Times Higher Education University Impact Rankings 2021. Ο Πρύτανης αναφέρθηκε ακόμη στη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Frederick στο ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό δίκτυο EU-CONEXUS για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου που θα επιτρέπει στους φοιτητές να αποκτά πτυχίο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. «Είναι ξεκάθαρο ότι το εκπαιδευτικό τοπίο σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλάζει και είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε μέρος των εξελίξεων» υπογράμμισε ο Καθηγητής Δημοσθένους.

Στο ίδιο πνεύμα, η Πρόεδρος του Συμβουλίου κα Νατάσσα Φρειδερίκου ανέφερε ότι «παραμένοντας προσηλωμένοι στην πορεία μας, προχωρούμε με σταθερά βήματα στον σχεδιασμό της επόμενης δεκαετίας. Σε ένα κόσμο που κινείται με όλο και γρηγορότερους ρυθμούς και τίποτε δεν μένει σταθερό, χρέος μας είναι να αφουγκραζόμαστε τις αλλαγές και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον. Στηριζόμενοι στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί αυτά τα χρόνια, την καταξίωση από την κοινωνία, και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος αριστείας, κύριος στόχος της επόμενης δεκαετίας είναι η διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου και η εξωστρέφεια, προσελκύοντας φοιτητές από όλο τον κόσμο και αναπτύσσοντας στενούς δεσμούς συνεργασίας με πανεπιστήμια του εξωτερικού, η επένδυση στην τεχνολογία και στην καινοτομία και η ενδυνάμωση ακόμα περισσότερο της δέσμευσής μας για να αποτελούμε φορέα αλλαγής στην κοινωνία.»

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους επίτιμους προσκεκλημένους της βραδιάς. «Με αυτή την εκδήλωση επιβραβεύονται οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αναδεικνύεται, ταυτόχρονα, το αξιόλογο έργο που επιτελούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το Πανεπιστήμιο Frederick αποτελεί ένα από τα πρωτοπόρα ιδιωτικά Πανεπιστήμια του τόπου μας, με πλούσια ιστορία και πολυδιάστατη προσφορά στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός κ. Κώστας Καδής, ο οποίος διετέλεσε μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick προτού αναλάβει καθήκοντα Υπουργού για πρώτη φορά το 2014.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Frederick για τη «σημαντική συνεισφορά του στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Λεμεσού» και γιατί «όλα αυτά τα χρόνια προετοίμασε εκατοντάδες νέους και νέες της πατρίδας μας και της πόλης μας για να γίνουν παραγωγικά και ηγετικά στελέχη της κοινωνίας μας.» Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε, ακόμη, στη στρατηγική συνεργασία του Δημαρχείου Λεμεσού και του Πανεπιστημίου Frederick σε ό,τι αφορά το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης και την αειφόρο ανάπτυξή του μέσω της διεξαγωγής μιας μελέτης για την αξιολόγηση των συνολικών κινδύνων για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της Λεμεσού. Πρόκειται για την πρώτη στην Κύπρο καθολική μελέτη εντοπισμού κινδύνων σε στρατηγικό επίπεδο. 

Στο πλαίσιο της τελετής, απονεμήθηκε βραβείο στον απόφοιτο κ. Εμμανουήλ Σηφάκη, ο οποίος πέτυχε την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση μεταξύ όλων των αποφοίτων των πτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Frederick. Σε χαιρετισμό του εκ μέρους όλων των πτυχιακών φοιτητών, ο κ. Σηφάκης ανέφερε ότι «η ‘Ιθάκη’ για όλους εμάς είναι το σημείο εκείνο στο οποίο μπορούμε, πλέον, να ανοίξουμε τα φτερά μας με περισσότερη αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον, χάρη στις γνώσεις, τις δεξιότητες και, πάνω απ’ όλα, τις Αξίες που το προσωπικό ταξίδι μας, το ταξίδι των φοιτητικών μας χρόνων, τόσο απλόχερα μας χάρισε. Στην πορεία μας αυτή, είχαμε πολύτιμους συνοδοιπόρους, οι οποίοι, παρά τις φουρτούνες και τις θύελλες, δεν σκέφτηκαν στιγμή να εγκαταλείψουν το ‘καράβι’ μας: τους καθηγητές, τους συμφοιτητές, τις οικογένειες, τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Σύμμαχοι που δίχως αυτούς η άφιξή μας στην ‘Ιθάκη’ θα είχε, το λιγότερο, διαφορετική ‘απόχρωση’ από την σημερινή.»

Η τελετή έληξε με την επίδοση των πτυχιακών τίτλων σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick και των ακαδημαϊκών διπλωμάτων του Frederick Institute of Technology στους απόφοιτων των ετών 2020-21 και 2019-20.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










448