Πιστοποίηση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick


*Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού / Integrated Master (5 έτη) και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κατασκευών και Μνημείων
*Νέο Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών στην Αρχιτεκτονική

Το Πανεπιστήμιο Frederick ανακοινώνει την επιτυχή αξιολόγηση και πιστοποίηση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ). Στο πλαίσιο της αξιολόγησης έχουν πιστοποιηθεί τα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού / Integrated Master (5 έτη) και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιπέδου Μάστερ στη Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κατασκευών και Μνημείων. Έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί, επίσης, το νέο Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών στην Αρχιτεκτονική το οποίο αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους υποψήφιους διδάκτορες το νέο ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού / Integrated Master (5 έτη)

Το πενταετές Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού, το οποίο προσφέρεται με εξαιρετική επιτυχία τα τελευταία δώδεκα χρόνια και έχει δώσει στην κυπριακή κοινωνία σχεδόν 300 διπλωματούχους αρχιτέκτονες μηχανικούς - μέλη του ΕΤΕΚ, μετά από επιτυχή αξιολόγηση και πιστοποίηση από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ αναγνωρίζεται και επίσημα πλέον ως Integrated Master, δηλαδή καταλήγει σε ενοποιημένο τίτλο σπουδών Πτυχίου και Μάστερ. Το πρόγραμμα στοχεύει στη σφαιρική εκπαίδευση των φοιτητών/τριών στην κατανόηση, γνώση και ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της Αρχιτεκτονικής. Στο τέταρτο έτος οι φοιτητές/τριες συμμετέχουν σε πολυθεματικό εργαστήριο σχεδιασμού, το οποίο ενσωματώνει όλους τους τομείς της αρχιτεκτονικής, ενώ στο πέμπτο έτος εμβαθύνουν σε μία από τις κατευθύνσεις του προγράμματος (Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Αναπαραστάσεις, Αστικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός, Αρχιτεκτονική Τεχνολογία) και εκπονούν τη διπλωματική / ερευνητική τους εργασία σε ένα από τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το άρθρο 21(7) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/36/EC για τις απαιτούμενες δεξιότητες των αρχιτεκτόνων. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κατασκευών και Μνημείων

Το καινοτόμο αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, που έχει ως στόχο την εκπαίδευση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων επιστημόνων στη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη του μοναδικού μνημειακού πλούτου, έχει πιστοποιηθεί με προσαρμοσμένη δομή, αποσπώντας εξαιρετικά θετικά σχόλια από την Επιτροπή Αξιολόγησης για τη φιλοσοφία και την προσέγγισή του. Το Πρόγραμμα λειτουργεί με επιτυχία από το 2013 με δεκάδες αποφοίτους (αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, αρχαιολόγους κλπ), που διαπρέπουν στον επαγγελματικό τους χώρο. Αυτό που διαφοροποιεί το πρόγραμμα σε σχέση με οποιοδήποτε παρόμοιο μεταπτυχιακό στη συντήρηση ιστορικών κατασκευών, είναι η έμφαση στην Κατασκευαστική Ανάλυση, η οποία καλλιεργεί την ικανότητα του φοιτητή να αναγνωρίσει πραγματικά τον τρόπο, τον τύπο και τις φάσεις κατασκευής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δομή τους, καθώς και να προτείνει ορθά μέτρα συντήρησης, επισκευής και ενίσχυσης, ανάλογα με τις ειδικές τοπικές συνθήκες και τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Το πρόγραμμα θα προσφέρεται και εξ αποστάσεως μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης του και σε αυτή τη μορφή, η οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών στην Αρχιτεκτονική

Πρόκειται για νέο πρόγραμμα σπουδών, που επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική έρευνα και οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Ο/η διδακτορικός/ή φοιτητή/τρια επιλέγει το αντικείμενο στο οποίο θα εκπονήσει την έρευνά του/της με την καθοδήγηση καθηγητή/τριας με ερευνητική δραστηριότητα και εμπειρία σε αυτό το αντικείμενο. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετά από σχετική προκήρυξη θέσεων.

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick έχει καθιερωθεί στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή για την υψηλού επιπέδου διδασκαλία που προσφέρει και το διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο που διεξάγεται από τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Με ένα επιτελείο διακεκριμένων και έμπειρων αρχιτεκτόνων - ακαδημαϊκών, με μεγάλη εμπειρία και διεθνή αναγνώριση, ερευνητικές συνεργασίες με διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, και πολυβραβευμένους/ες απόφοιτους/ες και φοιτητές/τριες, εγγυάται ποιοτική εκπαίδευση και παραγωγική επαγγελματική σταδιοδρομία στους/στις φοιτητές/τριες του. Το Τμήμα διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Λευκωσία, με σύγχρονα εργαστήρια και πλήρως εξοπλισμένες ερευνητικές υποδομές.

Η αξιολόγηση περιλάμβανε αναλυτική μελέτη των προγραμμάτων από Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης, διαδικτυακές συναντήσεις της Επιτροπής με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, τον επικεφαλής του τμήματος, τους συντονιστές των προγραμμάτων σπουδών, μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, μέλη του διοικητικού προσωπικού, φοιτητές/τριες και την Επιτροπή Εσωτερικής Ποιότητας, καθώς και διαδικτυακή επιθεώρηση των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου (βιβλιοθήκη, αίθουσες υπολογιστών, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, υποδομές έρευνας κλπ.).

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου www.frederick.ac.cy ή επικοινωνήστε με το Γραφείο Εισδοχής στη Λευκωσία (22394394) ή στη Λεμεσό (25730975) ή μέσω email στο info@frederick.ac.cy.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










990