Διάλεξη του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Frederick


Ηγεσία, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο επίκεντρο της διάλεξης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με θέμα «Ηγεσία, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – Η Πραγματικότητα και οι Προκλήσεις για τις Κυπριακές Επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Frederick, με ομιλητή τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Κόκκινο.

Τη διάλεξη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία σε μία από τις υπερσύγχρονες υβριδικές αίθουσες του Πανεπιστημίου 30 άτομα, ενώ παράλληλα πέραν των 150 ατόμων την παρακολούθησαν διαδικτυακά. Στη διάλεξη συμμετείχε μεγάλος αριθμός φοιτητών, ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Στο τέλος της διάλεξης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν και τα δικά τους ερωτήματα στον κ. Κόκκινο.  

Ο κ. Κόκκινος, αφού συνεχάρη το Πανεπιστήμιο για την πρόσφατη επιτυχία στο πολύ ανταγωνιστικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, «Νησίδες Αριστείας», μοιράστηκε με το κοινό την προσωπική του εμπειρία ως εργαζόμενος ο ίδιος στο Frederick, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Χαρακτηρίζοντας τον ιδρυτή του Πανεπιστημίου, Μιχάλη Φρειδερίκου, ως μέντορά του, ο Υφυπουργός σημείωσε: «Ο αείμνηστος Μιχάλης Φρειδερίκου, ήταν ο άνθρωπος που μου έδειξε τον δρόμο και με εμπιστεύτηκε.»

Στη διάλεξή του ο κ. Κόκκινος ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν σήμερα στην αγορά εργασίας οι ψηφιακές και κοινωνικές δεξιότητες. Μέσα από μια σύντομη παρουσίαση των επαγγελμάτων του μέλλοντος, τα πλείστα από τα οποία εμπεριέχουν τον τομέα της τεχνολογίας, διαφάνηκε η ανάγκη εξειδίκευσης των νέων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Έναν τομέα, που όπως σημείωσε ο κ. Κόκκινος, δεν φαίνεται να επιλέγουν για σπουδές οι Κύπριοι φοιτητές με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα σοβαρή έλλειψη προσωπικού. «Η οικογένεια και η κοινωνία οφείλουν να σπρώξουν τα παιδιά προς αυτές τις κατευθύνσεις προγραμμάτων σπουδών και επαγγελμάτων», σημείωσε. Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «Ένας απόφοιτος σήμερα, χρειάζεται πέραν του πτυχίου του εξειδίκευση και επαγγελματική κατοχύρωση μέσα από πιστοποιήσεις, με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του. Η εξειδίκευση είναι μέρος της ανταγωνιστικότητας ενός υποψηφίου στην αγορά εργασίας. Η επαγγελματική κατοχύρωση ισχύει για όλα τα επαγγέλματα αλλά κυρίως για αυτά των ΤΠΕ». Τέλος, ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε και στις πολιτικές διεύρυνσης και ενίσχυσης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης τους Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Κόκκινο ανέφερε ότι: «Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς και διαδικασίες στήριξης των δραστηριοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας, πολιτική διαχείρισης Διανοητικών Δικαιωμάτων και παροχής σχετικών κινήτρων, και έχει υιοθετήσει ειδικό πλαίσιο στρατηγικής. Βάσει της στρατηγικής αυτής, το Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να αποτελέσει υποδειγματική περίπτωση στην Κύπρο για διασύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία και την κοινωνία, με σημαντικό αντίκτυπο στην προώθηση της τοπικής οικονομίας, μέσω της καινοτόμου εφαρμογής νέας γνώσης που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο.» Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι ως απόρροια των θετικών αλλαγών που έχει τροχιοδρομήσει τα τελευταία χρόνια η πολιτεία μέσω κυρίως του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και της αύξησης των κονδυλίων για έρευνα είναι και η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία του Πανεπιστημίου σε ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

Μετά τη διάλεξη ακολούθησε παραγωγική συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον και πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από μέρους των φοιτητών και των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










605