Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Frederick του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο


Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποίησε στις 14 Μαρτίου ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, κ. Όρεν Ανόλικ. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους και η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου υποδέχθηκαν τον κ. Ανόλικ και τον ξενάγησαν στις υβριδικές αίθουσες διδασκαλίας όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδικασία μεικτής εκπαίδευσης-μάθησης και να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο το Πανεπιστήμιο αντιμετώπισε τη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της διδασκαλίας.

Στη συνάντηση που ακολούθησε συμμετείχαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederick ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, o Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διασφάλισης Ποιότητας, Καθηγητής Κώστας Κυριάκου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών, Καθηγητής Κώστας Μάντζαλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος. Τον κ. Ανόλικ συνόδευε η κα Μαρία Χατζηγεωργίου, Υπεύθυνη Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας.

Καλωσορίζοντας τον Ισραηλινό πρέσβη, ο Πρύτανης Γιώργος Δημοσθένους ανέφερε: «Τα πανεπιστήμια, πέραν από τη δημιουργία και μεταφορά γνώσης, έχουν ως εξίσου σημαντικό στόχο να προάγουν τον πολιτισμό και τη διαπολιτισμική επικοινωνία. Η παρουσία σας στο πανεπιστήμιό μας, δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις που ήδη έχουμε τόσο με την Πρεσβεία του Ισραήλ αλλά και με τα Πανεπιστήμια της χώρας, μέσω συνεργασιών με αμοιβαία οφέλη. Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη συνεργειών σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και πολιτιστικό επίπεδο.» Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρύτανης στο Μνημόνιο Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Frederick με το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, απόφοιτος του οποίου είναι και ο Ισραηλινός Πρέσβης.

Η κα Φρειδερίκου αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών σε ακαδημαϊκό επίπεδο και δη στους τομείς της Τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε την μακρόχρονη εκστρατεία του Πανεπιστημίου για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στους τομείς STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) με την παροχή υποτροφιών σε κορίτσια, για όλα τα Προγράμματα Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις τεχνολογικές υποδομές του Πανεπιστημίου αλλά και για την αποτελεσματικότητα με την οποία το Πανεπιστήμιο αντιμετώπισε την πανδημία. Ο κ. Ανόλικ τόνισε την ανάγκη επικοινωνίας Κύπρου – Ισραήλ σε επίπεδο λαών και όχι μόνο κυβερνήσεων, αλλά και στήριξης των νέων στις δύο χώρες. Ο κ. Ανόλικ μίλησε για την εγγύτητα των δύο χωρών γεωγραφικά και πολιτισμικά και υποστήριξε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στους τομείς της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Τεχνών.

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα επαφές του Πανεπιστημίου με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στο Ισραήλ και  τη συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ σε ερευνητικό και πολιτιστικό επίπεδο και σχολίασε: «Στόχος είναι αυτή η συνεργασία να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο γιατί Ισραήλ και Κύπρος μοιράζονται πολλά κοινά». Ο Δρ Χαραλάμπους εξέφρασε το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου για κοινές δράσεις όπως η συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, η φιλοξενία ομιλητών από το Ισραήλ με σκοπό τη στήριξη και περαιτέρω ώθηση της Μεταφοράς Τεχνολογίας και δη επιτυχημένων μοντέλων για start-ups, spin-offs και technology financing, η συνεργασία σε τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια, το περιβάλλον και η τεχνολογία. Ο Δρ Χαραλάμπους αναφέρθηκε, επίσης, στη δυνατότητα υλοποίησης ενός σχεδίου υποτροφιών για Ισραηλινούς/ές φοιτητές/τριες στις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου Frederick, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση σπουδών στους κλάδους Τεχνολογίας και Μηχανικής για τα κορίτσια.

Στα προσφερόμενα Προγράμματα Σπουδών και στη διασφάλιση ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο Αντιπρύτανης Κώστας Κυριάκου, ενώ ο Αντιπρύτανης Μιχάλης Κωμοδρόμος υπογράμμισε την ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου και έκανε αναφορά σε ερευνητικά έργα στα οποία δραστηριοποιείται το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα στο Ισραήλ. Ο Καθηγητής Κώστας Μάντζαλος αναφέρθηκε στη γέφυρα επικοινωνίας που το Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας διατηρεί τόσο με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο όσο και με πολιτιστικά ιδρύματα στο Ισραήλ εδώ και μία δεκαετία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Καθηγητής Τουλιάτος επέδωσε στον κ. Ανόλικ τον τόμο «Κατασκευαστική Ανάλυση Ιστορικών Μνημείων», μια έκδοση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick με την αποτύπωση 24 ιστορικών μνημείων σε Ελλάδα και Κύπρο. Στον Ισραηλινό Πρέσβη επιδόθηκε, επίσης, σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται η κατασκευαστική ανάλυση του Καραβιού της Κερύνειας και το βιβλίο για παιδιά «Η αγάπη της παράξενης βασιλοπούλας και του ταξιδευτή με τη φωτεινή καρδιά» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, το οποίο εικονογράφησε η απόφοιτη του Πανεπιστημίου Frederick, Αντιγόνη Παπαγεωργίου, και το οποίο έχει ως θέμα την ελεύθερη επικοινωνία ανθρώπων και ιδεών ενάντια στη ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

Κλείνοντας, ο Ισραηλινός πρέσβης ευχαρίστησε θερμά για τη φιλοξενία και εξέφρασε την επιθυμία για στοχευμένες δράσεις με το Πανεπιστήμιο Frederick. Προς αυτό το σκοπό συμφωνήθηκαν δράσεις και καθορίστηκε χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους σε εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ερευνητικό επίπεδο. Ο κ. Ανόλικ δήλωσε την προθυμία του να δώσει ο ίδιος διαλέξεις στους/στις φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου με σκοπό τη γνωριμία τους με τη γειτονική χώρα και τις πολλές δυνατότητες που υπάρχουν από τη συνεργασία της Πρεσβείας με το Πανεπιστήμιο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










675