Παν. Frederick: Με αναβαθμισμένο ρόλο στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU CONEXUS


Επικεφαλής δύο σημαντικών Πακέτων Εργασίας και συμμετοχή σε όλα τα Όργανα της κοινοπραξίας – Στην Κύπρο το 2025 το EU CONEXUS plus Cultural Festival

Υποβλήθηκε στις 23 Μαρτίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τελική πρόταση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU CONEXUS, για τη συνέχιση της κοινοπραξίας για άλλα τέσσερα χρόνια. Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει ως πλήρες μέλος στο Δίκτυο EU CONEXUS με άλλα οκτώ πανεπιστήμια της Ευρώπης, με σκοπό την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης.

«Ομάδα του Πανεπιστημίου μας, αποτελούμενη από 25 μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, εργάστηκε με τις ομάδες των εταίρων μας για την τελική πρόταση και είμαστε πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα», αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους. «Συμμετείχαμε στη συγγραφή της τελικής πρότασης, στα πακέτα εργασίας και είχαμε ουσιαστική συμβολή στη συγγραφή της «Κοινής Δήλωσης Οράματος και Αποστολής» της νέας κοινοπραξίας με την ονομασία EU CONEXUS Plus, η οποία εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρία του Ανώτατου Εκτελεστικού Συμβουλίου (Governing Board). Αναμένουμε πως μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εγκριθεί η συνέχισή της για ακόμη τέσσερα χρόνια και πως θα είμαστε το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που θα τύχει και της σχετικής χορηγίας, ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, όπως αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Φεβρουαρίου 2022, για κάθε πανεπιστήμιο που εξασφαλίζει συμμετοχή σε κοινοπραξία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων».

Ο Καθ. Δημοσθένους και ο Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, συμμετείχαν στην πρόσφατη συνεδρία του Ανώτατου Εκτελεστικού Συμβουλίου του EU CONEXUS (16-3-2022), στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκαν, επιπλέον, ο προϋπολογισμός και η οργανωτική δομή της κοινοπραξίας. «Ο σκοπός του EU CONEXUS για την αειφόρο και βιώσιμη αστική παράκτια ανάπτυξη αποτελεί ένα νευραλγικής σημασίας πεδίο δράσης το οποίο αφορά άμεσα το Πανεπιστήμιό μας και την έρευνα που διεξάγεται προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει ο Δρ Χαραλάμπους. «Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την ανάθεση της ηγεσίας δύο σημαντικών πακέτων εργασίας: του πακέτου Training for Teaching Community (EU-CONEXUS Teaching Academy) και του Green Campus

Αξίζει να τονιστεί ότι, ύστερα από εισήγηση του Πανεπιστημίου Frederick, στην πρόταση περιλαμβάνονται ως associated partners ο Δήμος Λεμεσού, ο Δήμος Αγίας Νάπας και η Αρχή Λιμένων Κύπρου που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στην κοινοπραξία. Τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοπραξίας υποδέχθηκαν με θέρμη το ενδεχόμενο συμμετοχής των τριών νέων εταίρων από την Κύπρο, καθώς αναμένεται να εμπλακούν σε διάφορες δράσεις του δικτύου με τη φιλοξενία εκδηλώσεων, την υποστήριξη δραστηριοτήτων, τη συμμετοχή στα λεγόμενα living labs και σε άλλες καινοτόμες δράσεις για την εκπαίδευση και την έρευνα στο πεδίο της ευφυούς αειφόρου διαχείρισης της παράκτιας αστικής ζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο εγκρίθηκε ήδη ομόφωνα η διεξαγωγή του δεύτερου μεγάλου πολιτιστικού φεστιβάλ της κοινοπραξίας στην Κύπρο, το 2025.

Η επόμενη συνάντηση του Ανώτατου Εκτελεστικού Συμβουλίου του EU CONEXUS θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι στις 6 Απριλίου 2022. Τον Ιούνιο θα λάβει χώρα στην Αθήνα ένα μεγάλο Συνέδριο Έρευνας στο οποίο θα καθοριστούν με λεπτομέρεια οι ερευνητικές προτεραιότητες της κοινοπραξίας, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των πεδίων έρευνας ενός σύγχρονου πανεπιστήμιου. Το Πανεπιστήμιο Frederick θα συμμετάσχει με πολυμελή αντιπροσωπεία.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


261