Ιατρική ευθύνη και Δεοντολογία στο επίκεντρο Ημερίδας του Τμήμ. Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick


Με τη συμμετοχή πέραν των 250 ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Ιατρική Ευθύνη και Δεοντολογία» που διοργάνωσε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick.

Μεταξύ της πρακτικής εφαρμογής της ιατρικής επιστήμης και του δικαίου, οι ομιλητές στην Ημερίδα επικεντρώθηκαν στο σημαντικότερο πεδίο τομής, τον χώρο προσδιορισμού της ιατρικής ευθύνης.  Ζητήματα ιατρικής δεοντολογίας, ποινικές κυρώσεις που μπορεί να επιφέρει η παράβασή τους, διαπιστώσεις ιατρικού σφάλματος που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά ποσά αποζημίωσης και ζητήματα ευθύνης από τη χορήγηση φαρμάκων, ήταν μερικά από τα θέματα που σχολιάστηκαν στην Ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και Πανεπιστημίων της Ελλάδος, έγκριτες/οι νομικοί και  δικαστικοί λειτουργοί.

Την Ημερίδα χαιρέτισαν η Καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου, Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Frederick και ο Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιμή και Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Αθανάσιος Κατσιρώδης, ήταν ο πρώτος ομιλητής στην Ημερίδα και αναφέρθηκε στην ιατρική αμέλεια στο ποινικό δίκαιο της Ελλάδας.

Ακολούθως, ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αριστοτέλης Ι. Χαραλαμπάκης έκανε αναφορά στη νομιμοποίηση της ιατρικής πράξης μέσα από το πρίσμα του κανόνα δεοντολογίας και της συναίνεσης του/της ασθενή/ούς.

Ο Δρ Γεώργιος Χριστοφίδης, μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στην αστική ευθύνη από αμελείς ιατρικές πράξεις στην κυπριακή έννομη τάξη ενώ ο Δημήτρης Λοχίας, δικηγόρος Ποινικού Δικαίου, μίλησε για την ποινική ευθύνη από αμελείς ιατρικές πράξης. 

Στη δική της εισήγηση, η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Κατερίνα Συκιώτη, ανέλυσε την ευθύνη των ειδικευόμενων ιατρών, ενώ η Εβελίνα Σαραφόγλου, Αναπληρώτρια Νομική Σύμβουλος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ελλάδα), αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς που διέπει τις μεταμοσχεύσεις.

Τέλος, ο Νικόλαος Μπουφίδης, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Frederick, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμακοβιομηχανίας BENNETT, μίλησε για τις ευθύνες που προκύπτουν όταν παρουσιαστούν σωματικές βλάβες από ελαττωματικό φάρμακο ή απρόβλεπτες παρενέργειες από τη χορήγηση φαρμάκου.

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η Δρ Βασιλική Καραγκούνη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ημερίδα στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3rhRrUA




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










465