Το Πανεπιστήμιο Frederick στα καλύτερα 101-200 Πανεπιστήμια παγκοσμίως


Και στις τέσσερεις κατηγορίες στα Times Higher Education University Impact Rankings 2022 

Με περισσότερα από 280 επιπρόσθετα ακαδημαϊκά ιδρύματα να εντάσσονται φέτος στην παγκόσμια, υψηλού κύρους κατάταξη Πανεπιστημίων Times Higher Education Impact Rankings ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ιδρυμάτων που αξιολογήθηκαν στα 1524, το Πανεπιστήμιο Frederick συνεχίζει την ανοδική του πορεία με υψηλότερες διεθνείς διακρίσεις και σημαντική παγκόσμια αναγνώριση για την ποιοτική του εκπαίδευση, τον φοιτητοκεντρικό του χαρακτήρα, τη συνεισφορά του στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την ενσωμάτωσή τους στην έρευνα και τη διδασκαλία. Η συγκεκριμένη κατάταξη Πανεπιστημίων είναι η μοναδική που αξιολογεί τα Πανεπιστήμια σε σχέση με τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs – Sustainable Development Goals) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχουν τα Πανεπιστήμια στον σύγχρονο κόσμο.

Η φετινή κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Frederick στη θέση 101-200 παγκοσμίως και στις τέσσερεις κατηγορίες που έχουν προσμετρήσει στην τελική του βαθμολογία. Ως αποτέλεσμα της κατάταξης αυτής, το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το ένα από δύο Πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα (από τα συνολικά δεκαπέντε Πανεπιστήμια που συμμετείχαν) που κατατάχθηκε στα κορυφαία 301-400 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατάταξη.

Η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων γίνεται προσμετρώντας τη σχετική ερευνητική τους δραστηριότητα, τις πολιτικές τους, την εκπαιδευτική διαδικασία και τις σχέσεις με τους κοινωνικούς φορείς σε τέσσερεις από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα καλούνται να υποβάλουν αίτηση αξιολόγησης για τον Στόχο 17 (Συνεργασία για τους Στόχους), ο οποίος διερευνά πώς τα Πανεπιστήμια εκπαιδεύουν την επόμενη γενιά σε θέματα βιωσιμότητας καθώς και την ερευνητική δραστηριότητα και τις σχέσεις δικτύωσης που έχουν αναπτύξει σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, και τουλάχιστον τρεις άλλους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της επιλογής τους.

Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει καταταχθεί μεταξύ των κορυφαίων 101-200 πανεπιστημίων παγκοσμίως στους Στόχους:

Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση,

Στόχος 7: Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια,

Στόχος 10: Λιγότερες Ανισότητες,

Στόχος 17: Συνεργασία για τους Στόχους

Στον Στόχο 17, «Συνεργασία για τους Στόχους», το Πανεπιστήμιο Frederick απέσπασε πολύ ψηλές βαθμολογίες που το κατέταξαν πρώτο μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο.  Η διάκριση αυτή επιβραβεύει τον τρόπο με τον οποίο το Πανεπιστήμιο Frederick προετοιμάζει τη νέα γενιά σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την εκπαίδευση, και συγκεκριμένα μέσα από την παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών σε θέματα βιωσιμότητας, όπως τα μεταπτυχιακά προγράμματα «Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και Κοινωνική Αλλαγή» και «Αειφόρα Ενεργειακά Συστήματα», αλλά και την ενσωμάτωση σχετικών θεμάτων σε όλα τα προγράμματα σπουδών του. Επιβραβεύει επίσης τη δικτύωση και συνεργασία του Πανεπιστημίου με άλλους φορείς στην Κύπρο και το εξωτερικό για ανταλλαγή καλών πρακτικών και ανάπτυξη στρατηγικών συνεργειών για την επίτευξη των Στόχων.

Οι ιδιαίτερα ψηλές βαθμολογίες του Πανεπιστημίου και φέτος στους δείκτες που αφορούν όλους τους άξονες της αειφορίας, την ποιοτική εκπαίδευση, περιβαλλοντικά ζητήματα, κοινωνικά ζητήματα αλλά και τις παγκόσμιες συνεργασίες που έχει αναπτύξει με κυβερνήσεις, φορείς και την κοινωνία για την επίτευξη των Στόχων επιβεβαιώνουν τον στρατηγικό στόχο που έθεσε το Πανεπιστήμιο για να καταστεί τα επόμενα χρόνια φορέας αλλαγής στην κοινωνία.

«Οι σημαντικές αυτές διακρίσεις ενισχύουν περαιτέρω τη στρατηγική μας σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας και της καθημερινής λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο έργο, το οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται μέσω καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών, με γνώμονα την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών» ανέφερε η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, δήλωσε: «Η επίτευξη των στόχων που θέτουμε κάθε χρόνο επιβεβαιώνεται με αυτή την εξαιρετική διάκριση που καταγράφεται μέσα από τα φετινά Times Higher Education University Impact Rankings. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλη την κοινότητα του Πανεπιστημίου Frederick, το προσωπικό, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και ιδιαίτερα όσους/ες εργάστηκαν με συστηματική προσπάθεια και αφοσίωση ώστε να έχουμε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα. Υπόσχεσή μας ότι θα προχωρήσουμε ακόμα πιο ψηλά, με νέους στόχους, δύναμη και ενθουσιασμό».

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι μέλος του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του Κυπριακού Τμήματος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, το οποίο στοχεύει στη συνεργασία με όλους τους τομείς της κοινωνίας για τη βελτίωση των επιδόσεων της Κύπρου στην εφαρμογή των Στόχων.

Είναι η τέταρτη χρονιά που δημοσιεύεται η συγκεκριμένη κατάταξη και η φετινή έκδοση περιλαμβάνει αποτίμηση της δράσης Πανεπιστημίων από 110 χώρες με έντονη συμμετοχή πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, καθώς και πολλές άλλες χώρες. Φέτος συνολικά 1,524 Πανεπιστήμια έχουν συμμετάσχει (αύξηση 23% από πέρυσι). Η σημαντική αυτή αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής των Πανεπιστημίων που έλαβαν μέρος καταδεικνύει και αντανακλά την αυξανόμενη σημασία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










626