Σημαντικές επενδύσεις στη Λεμεσό από το Πανεπιστήμιο Frederick


Ανακοινώθηκαν κατά την πρώτη τελετή αποφοίτησης του ακαδημαϊκού έτους 2021-22

Μεγάλες επενδύσεις στη Λεμεσό με προσφορά νέων προγραμμάτων σπουδών στις Επιστήμες Υγείας και επέκταση των κτηριακών του εγκαταστάσεων ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Πανεπιστήμιο Frederick, κατά την πρώτη από μια σειρά τελετών αποφοίτησης του ακαδημαϊκού έτους 2021-22. Την ανακοίνωση έκανε κατά τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου. Όπως ανέφερε, ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου για τη χρονική περίοδο 2022-2030 έχει ως βασικό στοιχείο την ενίσχυση του πανεπιστημίου στη Λεμεσό με την ανάπτυξη στον χώρο των Επιστημών Υγείας και σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο ο σχεδιασμός Ιατρικής Σχολής, η μόνη με έδρα τη Λεμεσό, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει στα επόμενα τρία χρόνια.

Η πρώτη τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick πραγματοποιήθηκε στο Κηποθέατρο της Λεμεσού, μια πόλη με την οποία το Πανεπιστήμιο Frederick διατηρεί διαχρονικά δεσμούς και στην οποία λειτουργεί τη δεύτερη έδρα του. Κατά την ομιλία της, η κα Φρειδερίκου αναφέρθηκε στις επενδύσεις υποδομών του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό. Ήδη τον ερχόμενο μήνα παραδίδεται η πρώτη φάση της επέκτασης των υφιστάμενων του εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνει σύγχρονη βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων, νέες, σύγχρονες αίθουσες διαλέξεων και εργαστήρια. Στην επόμενη φάση της επέκτασης σχεδιάζεται η δημιουργία νέου κτηρίου για την Ιατρική Σχολή. Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε η κα Φρειδερίκου, τον Σεπτέμβριο του 2023 θα προσφερθεί Πτυχίο Φυσικοθεραπείας στη Λεμεσό και αναμένεται η δημιουργία Τμήματος Επιστημών Ζωής.

Την τελετή χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Frederick για τη συμβολή του στην αναβάθμιση της παιδείας αλλά και στην ανάπτυξη και πρόοδο της Λεμεσού. «Η στρατηγικής σημασίας συνεργασία του Δήμου μας με το Πανεπιστήμιο Frederick καλύπτει ένα διευρυμένο φάσμα θεμάτων και εκφράζει με τον πιο παραστατικό τρόπο το αξίωμα ότι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι και φορέας που στηρίζει, μέσα από τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη του, την πόλη και τη χώρα στην αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων της σύγχρονης ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην από κοινού καθιέρωση του Συνεδρίου Blue Limassol Forum ως ετήσιου θεσμού για την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας και στην πρώτη στο είδος της καθολική μελέτη εντοπισμού κινδύνων για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της Λεμεσού που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Frederick και «έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα ΜΜΕ, πανεπιστήμια, εμπορικά επιμελητήρια και δημαρχεία παράκτιων πόλεων του εξωτερικού».

Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), κ. Ανδρέας Τ. Μιχαηλίδης. Ο κ. Μιχαηλίδης συνεχάρη τους/τις φοιτητές/τριες που αποφοιτούν «μετά από κόπο, θυσίες και μέσα σε ιδιάζουσες συνθήκες» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους/στις πρώτους/ες απόφοιτους/ες του προγράμματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου. «Οι επιστήμονες αυτού του τομέα είναι ο κορμός, τολμώ να πω, του αθλητισμού μας. Είστε οι αυριανοί μας συνεργάτες και είμαι βέβαιος ότι μαζί θα πάρουμε τον αθλητισμό μας όχι ένα αλλά πολλά βήματα μπροστά». Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ αναφέρθηκε επίσης στους φοιτητές-αθλητές και τις φοιτήτριες-αθλήτριες που συνδυάζουν τις σπουδές τους με τον αθλητισμό και εξήρε τη συμβολή του Πανεπιστημίου προς την επίτευξη της διπλής καριέρας. «Δεν είναι τυχαίο που στο πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού φοιτούν μερικά από τα μεγαλύτερα νεαρά ταλέντα του κυπριακού αθλητισμού, όπως η Μαριλένα Μακρή και η Νατάσα Λάππα, οι οποίες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με την Κυπριακή Αποστολή.»

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, κατά τη δική του ομιλία αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιτυχίες στις διεθνείς κατατάξεις Impact Rankings αλλά και U-Multirank, όπου το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε ανάμεσα στα 200 πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως και δεύτερο ανάμεσα σε 20 κυπριακά και ελληνικά Πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ένταξη του Πανεπιστημίου ως πλήρες μέλος του ΕU-CONEXUS, ενός δικτύου εννέα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που εστιάζει στην ευφυή αειφόρο ανάπτυξη των παράκτιων ζωνών και αποτελεί ένα από τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» που έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο οι φοιτητές/τριες να αποκτούν τίτλους σπουδών συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο Πρύτανης αναφέρθηκε σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες και τους/τις προέτρεψε να αξιοποιήσουν τα χαρίσματά τους, να αδράξουν τις ευκαιρίες, να κυνηγήσουν τους στόχους τους και να τολμούν. Στάθηκε, δε, στους «ήρωες φοιτητές/τριες και απόφοιτους/ες μας, σε όλα εκείνα τα παιδιά που σε πείσμα των καιρών, πολλές φορές κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες -προσωπικές και οικογενειακές-, με τεράστιο οικονομικό κόστος, με την αβεβαιότητα και το άγχος μιας πρόσθετα πιεστικής συνθήκης στην εξίσωση της προσωπικής τους επιτυχίας και ευτυχίας, επέλεξαν συνειδητά τον πιο δύσκολο δρόμο. Δεν μετρώ την επιτυχία τους από τον τελικό βαθμό του Πτυχίου τους. Την μετρώ από το βάρος και την ένταση του κόπου της προσωπικής τους προσπάθειας, της πάλης με τον εαυτό τους και το πώς αναμετρήθηκαν με το ανέφικτο. Στέκω με απέραντο δέος και θαυμασμό απέναντι σε όλους αυτούς που φεύγοντας ή πριν μπουν στην αίθουσα διδασκαλίας, σερβίρανε καφέδες, γινόντουσαν πρωινοί ή μεταμεσονύκτιοι περιπτεράδες, φοράγανε τη στολή του πωλητή και της πωλήτριας, συνόδευαν τον πατέρα ή τη μητέρα τους στο μεροκάματο. Στέκω με απέραντο δέος και θαυμασμό απέναντι σε όλες τις μάνες και τους πατεράδες, τις κόρες και τους γιους, τις αδελφές και τους αδελφούς, που ξεκινούσαν μελέτη όταν τακτοποιούσαν για ύπνο όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Και όλα αυτά, τα ζούσαμε καθημερινά μέσα από συγκλονιστικές αφηγήσεις των ίδιων των φοιτητών και των φοιτητριών μας ή, πολλές φορές, τελείως τυχαία μέσα από αναφορές συμφοιτητών τους ή φίλων ή συγγενικών τους προσώπων, αφού κάποιοι από αυτούς δεν επεδίωκαν τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων και δυσκολιών που περνούσαν. Και είμαστε περήφανοι για αυτά τα παιδιά, τα δικά μας παιδιά.»

Οι επόμενες τελετές αποφοίτησης θα πραγματοποιηθούν στις 29 Ιουνίου και 1η Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας ενώ το βράδυ της 28ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η Τελετή Βράβευσης των Πρωτευσάντων & Απόφοιτων Διδακτορικών Προγραμμάτων και η απονομή των Βραβείων Αριστείας στη μνήμη του ιδρυτή του Πανεπιστημίου, Μιχάλη Φρειδερίκου, σε μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, σε φοιτητές/τριες και απόφοιτους/ες του Πανεπιστημίου Frederick.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1142