Απονομή των Βραβείων Μιχάλη Φρειδερίκου


Διακρίσεις στη διδασκαλία, την έρευνα και την προσφορά στην κοινωνία

Στο πλαίσιο της Τελετής Βράβευσης των Πρωτευσάντων Πτυχιακών και Μεταπτυχιακών Αποφοίτων και των Απόφοιτων Διδακτορικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Frederick για τα ακαδημαϊκό έτος 2021-22, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, απονεμήθηκαν για δεύτερη φορά τα Βραβεία εις μνήμη του Μιχάλη Φρειδερίκου, Ιδρυτή του Πανεπιστημίου, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2020.

Η θέσπιση των Βραβείων Μιχάλη Φρειδερίκου έχει στόχο να αναγνωρίσει και να τιμήσει τις δράσεις που προωθούν τις αξίες του Ιδρυτή και του ίδιου του Πανεπιστημίου Frederick: την αριστεία στη διδασκαλία, την έρευνα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου: «Τα βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου στόχο έχουν να αναδείξουν τις αρχές και τα πιστεύω του Μιχάλη Φρειδερίκου, αυτά τα οποία κατάφεραν να κάνουν αυτό το ίδρυμα να προοδεύσει στην πάροδο του χρόνου, αυτά τα οποία μας κάνουν να ξεχωρίζουμε.»

Η απονομή των βραβείων έγινε από την Πρόεδρο του Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων, και Τεχνών, Καθηγητή Ανδρέα Δημητρίου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Γιώργου Δημοσθένους, μελών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και εκλεκτών προσκεκλημένων.  

Τα βραβεία

Το Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία απονεμήθηκε στον Δρα Παναγιώτη Θεοδόση Νόμπελο, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια των φοιτητών και φοιτητριών του πτυχιακού προγράμματος στη Φαρμακευτική, που τον πρότειναν για το εν λόγω βραβείο «Αποτέλεσε ένα εξαιρετικό πρότυπο τόσο ως προς τις γνώσεις του, όσο και ως προς την ηθική, την αξιοπρέπεια, την ευγένεια και το ενδιαφέρον του απέναντι μας. Έχει την ιδιότητα να διακρίνει τις δυνατότητες του κάθε φοιτητή και να τις ενθαρρύνει, να πιστεύει σε αυτόν και να του δίνει απλόχερα βοήθεια και κίνητρα ακόμα και αν αυτό δεν του έχει ζητηθεί.»

Απονεμήθηκαν, επίσης, τα εξής Βραβεία:

Βραβείο Ερευνητικής Δραστηριότητας: Στον Δρα Χάρη Χαραλάμπους και στον Δρα Δημήτρη Νικολαΐδη, Αναπληρωτές Καθηγητές στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick, οι οποίοι κατάφεραν στο τελευταίο έτος να κερδίσουν ως συντονιστές έργου χρηματοδότηση στο πρόγραμμα των Νησίδων Αριστείας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις των Δρ Χαραλάμπους και Δρ Νικολαΐδη βαθμολογήθηκαν με 14.7 και 14.32 από τα 15, αντίστοιχα, και χρηματοδοτούνται στη θεματική Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική. Επιπλέον, το επιστημονικό έργο των δύο ερευνητών χαίρει σημαντικής διεθνούς αναγνώρισης.

Βραβείο δόθηκε, επίσης, στην Ερευνητική Ομάδα Ιστορικών Δομικών Συστημάτων για τη διαχρονική εμπλοκή φοιτητών και φοιτητριών στην Έρευνα. Η ομάδα στελεχώνεται με τον Καθηγητή Παναγιώτη Τουλιάτο, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νάσω Χρυσοχού, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μάριο Πελεκάνο και τον Επίκουρο Καθηγητή Νίκο Γεωργίου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick. Η Μονάδα έχει γίνει σημείο αναφοράς στον τομέα ανάλυσης και αξιολόγησης ιστορικών μνημείων στην Κύπρο και χαίρει διεθνούς εκτίμησης.

Βραβεία «Αντίκτυπος στην Κοινωνία από φοιτητή/τρια ή απόφοιτο/η»: Απονεμήθηκαν σε φοιτητές/τριες και απόφοιτους/τες του Πανεπιστημίου με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Το βραβείο μοιράστηκαν δύο φοιτητές:

  • Στον Μάριο Παφίτη, φοιτητή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στα Έξυπνα Συστήματα και Συστήματα Διαδικτύου. Ο Μάριος Παφίτης συνδυάζει το αντικείμενο των σπουδών του και την κοινωνική του ευθύνη για την προώθηση δράσεων και έρευνας σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία και πληροφορική, όπως για παράδειγμα η ανίχνευση του Alzheimer σε MRI εικόνες, σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα.
  • Στον Κωνσταντίνο Χρήστου, φοιτητήτου Πτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ο Κωνσταντίνος Χρήστου εργάζεται με την ομάδα καλαθόσφαιρας ατόμων με τροχοκαθίσματα ‘Ήφαιστος’ τα τελευταία δύο χρόνια με στόχο την προώθηση του Παραολυμπισμού, την κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία μέσω του αθλητισμού, αλλά και την ανάδειξη και ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης. Έχει επίσης συμβάλει στη δημιουργία του Μη Κερδοσκοπικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες ‘ΥΠΑΡΧΩ’.

Τα φετινά βραβεία «Αντίκτυπος στην Κοινωνία από φοιτητή/τρια ή απόφοιτο/η» ήταν αφιερωμένα στη μνήμη της αείμνηστης Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, για την προσήλωσή της στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για την κοινωνική της ευαισθησία και για τη βαθιά αγάπη και έγνοια για την ευημερία των συνανθρώπων της.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τις βασικές αξίες του Πανεπιστημίου Frederick και έχουν ενσωματωθεί στην αποστολή του. Ως ένδειξη της σημασίας που δίνει το Πανεπιστήμιο στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, απονεμήθηκαν τέσσερα σχετικά βραβεία:

  • Στο έργο BlueLimassol, στο οποίο συμμετείχαν μέλη του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου και και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick. Το έργο περιλάμβανε τη διεξαγωγή, για λογαριασμό του Δήμου Λεμεσού, της πρώτης ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Μελέτης που εντοπίζει και αξιολογεί, συνολικά και συνδυαστικά, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στην παράκτια περιοχή της Λεμεσού. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ομάδας, ο Επίκουρος Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου, Δρ Άγγελος Μενελάου.
  • Στο έργο CARE “Visual arts education in new times: Connecting Art with REal life issues", που στόχο είχε την ενίσχυση των εικαστικών τεχνών στον τομέα της εκπαίδευσης με την ενσωμάτωση στοιχείων της αειφόρου ανάπτυξης. Το βραβείο παρέλαβε η Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια του έργου CARE, Δρ Βικτωρία Παύλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής.
  • Στο Σχολείο του Δάσους, το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, που προάγει την πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού μέσω της βιωματικής μάθησης στη φύση και της ελευθερίας. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ομάδας η επικεφαλής του προγράμματος, Δρ Νικολέττα Χριστοδούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου.
  • Στη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης, τη μακροβιότερη ερευνητική μονάδα του Πανεπιστημίου, και τον μεγαλύτερο ερευνητικό φορέα για τη διατήρηση της φύσης στην Κύπρο, με χρηματοδότηση πέραν του ενός εκατομμυρίου τα τελευταία χρόνια και ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη πολιτικών για προστασία του περιβάλλοντος. Το έργο LIFE-KEDROS, στο οποίο συμμετείχε η Μονάδα, βραβεύτηκε πρόσφατα ως ένα από τα τρία καλύτερα της Ευρώπης, μια σημαντική διάκριση για την Κύπρο και τα δάση της. Το βραβείο παρέλαβαν ο προϊστάμενος της μονάδας Δρ Κωνσταντίνος Κουνναμάς και η Δρ Χρυσάνθη Κάτζη, μέλος της ομάδας.

Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής ή Διδακτορικής Διατριβής: Τα βραβεία απονεμήθηκαν στην καλύτερη μεταπτυχιακή ή διδακτορική διατριβή σε καθεμιά από τις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές και φοιτήτριες που βραβεύτηκαν σε αυτή την κατηγορία, παρέλαβαν βραβείο από το Δικηγορικό Γραφείο Ιωαννίδης- Δημητρίου

  • Πολυτεχνική Σχολή: Μιχαήλ Χρυσοστόμου
  • Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών: Σταύρος Σταύρου
  • Σχολή Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων: Χρυσάνθη Γιαχανατζή
  • Σχολή Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών: Χρύσω Κυριάκου
  • Σχολή Επιστημών Υγείας: Βάσω Στυλιανού

Στο πλαίσιο της Τελετής, και με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο τίμησε τον πρώτο Πρύτανή του, τον Καθηγητή Μιχάλη Παπαδόπουλο. Ο Καθηγητής Μιχάλης Παπαδόπουλος διετέλεσε μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου και αργότερα εκλέχθηκε ως ο πρώτος Πρύτανης για την περίοδο 2007-2009. Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον οπτικογραφημένο χαιρετισμό που απέστειλε ο Καθηγητής Παπαδόπουλος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










502