Εναλλακτικές μορφές άσκησης, η περίπτωση του “Touchball”


ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Ένας εναλλακτικός και συνάμα πρωτοποριακός τρόπος άσκησης προτείνεται από τον Επίκουρο Καθηγητή Αναλυτικών Προγραμμάτων και Διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής του πανεπιστημίου Frederick, Δρα. Πάνο Κωνσταντινίδη. Συγκεκριμένα, έρχεται να προστεθεί στους ήδη γνωστούς τρόπους ενασχόλησης με τη φυσική δραστηριότητα, ένα πρωτοποριακό άθλημα με την ονομασία “Touchball.” Το άθλημα αυτό είναι απλό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό, παρά μόνο μία μπάλα του τένις και οριοθετημένο χώρο με σκληρή επιφάνεια για να αναπηδάει η μπάλα. Μπορεί να παιχτεί από άτομα κάθε ηλικίας: παιδιά αναπτυξιακής ηλικίας, ενήλικες και ηλικιωμένους, είτε στη σχολική φυσική αγωγή, είτε στον ελεύθερο χρόνο το απόγευμα.  Η προσπάθεια γνωριμίας με το άθλημα αυτό θα ξεκινάει από την προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία, σαν μια επένδυση για τα παιδιά του σήμερα και τους αυριανούς ενήλικες, τόσο στην προσπάθεια για τη δημιουργία θετικών στάσεων προς τη φυσική αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα, όπως επίσης και σαν εναλλακτική πρόταση φυσικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο. Το Touchball προσφέρει ψυχαγωγία και συμβάλλει στην ανάπτυξη της κινητικότητας, αναπτύσσοντας την ευκινησία, την ευλυγισία, την ταχύτητα, την αντοχή, τη στρατηγική και άλλα. Μπορεί να παιχτεί σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο για λόγους άσκησης, αναψυχής ή για ανταγωνισμό. Ένα από τα πλεονεκτήματα του είναι ότι δεν χρειάζεται συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων. Παίζεται ατομικά (ένας εναντίον ενός) ή ομαδικά (2 εναντίον 2). Το πιο σημαντικό όμως είναι η ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων, η αναψυχή και η χαλάρωση που προσφέρει και το στοιχείο του ανταγωνισμού. Το παιγνίδι αυτό παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά στο 30ό Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή τον περασμένο Μάιο, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, καθηγητών φυσικής αγωγής, δασκάλων και φοιτητών. Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική ιστοσελίδα με πληροφορίες γύρω από τον τρόπο διεξαγωγής του αθλήματος, τους κανονισμούς και άλλες σημαντικές πληροφορίες, όπως οι κινητικές δεξιότητες οι οποίες απαιτούνται για την ενασχόληση με το άθλημα αυτό, π.χ. ο χειρισμός μπάλας μικρού μεγέθους με το ένα χέρι, η συνεχής κίνηση σε μικρό χώρο και σε διαφορετικές κατευθύνσεις, το γρήγορο σταμάτημα και η αλλαγή κατεύθυνσης, κλπ. Επίσης, θα υπάρχουν εικόνες και βίντεο μικρή διάρκειας, στα οποία θα φαίνεται η διεξαγωγή ενός αγώνα.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το άθλημα αυτό παίζεται σε οριοθετημένη σκληρή επιφάνεια για να αναπηδάει η μπάλα. Οι διαστάσεις του γηπέδου (court) είναι 3 x 4 μέτρα και 4 X 5 μέτρα αντίστοιχα για το ατομικό και το ομαδικό. Χρειάζεται μόνο μία μπάλα του τένις και η παλάμη των παικτών για να κτυπηθεί η μπάλα και να μεταφερθεί στο αντίπαλο μισό γήπεδο, όπως γίνεται στο τένις με μια ρακέτα. Οι παίκτες δημιουργούν μια πλατφόρμα με την παλάμη και τα δάκτυλα τους και κτυπούν με αυτή την μπάλα για να πάει στο αντίπαλο μισό γήπεδο. Ο στόχος είναι να κτυπήσει η μπάλα στο γήπεδο του αντιπάλου και να βγει έξω, προτού ο αντίπαλος προλάβει να επιστρέψει τη μπάλα.

Κάθε παίκτης στέκεται στο δικό του μισό γήπεδο, αλλά επιτρέπεται να πατήσει τις γραμμές (με εξαίρεση τη μεσαία γραμμή η οποία χωρίζει το γήπεδο στα δύο) ή έξω από το γήπεδο. Όπως και σε άλλα αθλήματα, έτσι και στο Touchball, οι παίκτες παρουσιάζονται με αθλητική περιβολή (αθλητικά παπούτσια, μπλούζα, σορτσάκι και καπελάκι, εάν το επιθυμούν).

Πως παίζεται το παιγνίδι

Όταν ο παίκτης 1 σερβίρει τη μπάλα, αυτή θα πρέπει πρώτα να αναπηδήσει στο δικό του μισό γήπεδο και στη συνέχεια στο γήπεδο του αντιπάλου. Ο παίκτης 2 θα πρέπει να κτυπήσει τη μπάλα και να τη στείλει στο γήπεδο του αντίπαλου παίκτη και πάει λέγοντας. Η μπάλα θεωρείται εντός παιδιάς όταν κτυπήσει στο γήπεδο του αντιπάλου, ακόμα και όταν κτυπήσει στις πλάγιες γραμμές ή στη γραμμή του σέρβις. Ο διαιτητής κάνει κλήρωση για να επιλέξουν οι παίκτες σε ποια μεριά θα ξεκινήσουν τον αγώνα ή αν θα κάνουν πρώτοι σέρβις. Κάθε παίκτης σερβίρει 5 φορές και μετά αλλάζουν. Όταν σερβίρει ο παίκτης, μπορεί να σταθεί οπουδήποτε πίσω από τη γραμμή του σέρβις. Απαγορεύεται αντίπαλος παίκτης να ρίξει τη μπάλα στο σώμα ή τα άκρα του αντιπάλου, γιατί χάνει βαθμό. Νικητής του σετ αναδεικνύεται ο παίκτης που θα φτάσει πρώτος στους 20 πόντους. Το τελικό σκορ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 πόντους διαφορά (π.χ. 20-18). Εάν το σκορ είναι 19-19, τότε συνεχίζεται ο αγώνας μέχρι να υπάρξει νικητής με 2 πόντους διαφορά. Νικητής του αγώνα είναι ο παίκτης ο οποίος κερδίζει τρία σετ (πιθανά τελικά σκορ: 3-0, 3-1, 3-2). Προφανώς, δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για κάθε παιχνίδι, όπως σε κάποια άλλα αθλήματα.

Με βάση τους σκοπούς της φυσικής αγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα, δηλαδή τη δημιουργία θετικών στάσεων προς τη φυσική δραστηριότητα, τη δια βίου ενασχόληση με την άσκηση μέσα από την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας και την καλλιέργεια ηθικών και κοινωνικών αξιών, ευελπιστώ ότι το Touchball θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και θα αγκαλιαστεί τόσο από παιδιά στην αναπτυξιακή τους ηλικία όσο και από άτομα κάθε ηλικίας, ως εναλλακτική μορφή άσκησης, αναψυχής και ανταγωνισμού στον 21ο αιώνα.

*Επίκουρος Καθηγητής
Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής
Σχολή Επιστημών της Αγωγής & Κοινωνικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Frederick




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










822