Μαθητές και μαθήτριες Τεχνικών Σχολών έγιναν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Frederick για μια βδομάδα


Πάνω από 100 μαθητές και μαθήτριες Α’ και Β’ τάξης από Τεχνικές Σχολές της Λευκωσίας και της Λεμεσού έγιναν «φοιτητές και φοιτήτριες» του Πανεπιστημίου Frederick για μια βδομάδα και έμειναν κατενθουσιασμένοι/ες.

Το Πανεπιστήμιο φιλοξένησε τα παιδιά από τις 6 μέχρι τις 10 Ιουνίου στις δύο πανεπιστημιουπόλεις του σε Λευκωσία και Λεμεσό, σε ένα καλοκαιρινό διαδραστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε συναρπαστικά βιωματικά εργαστήρια και επισκέψεις.

Οι μαθητές/τριες που επέλεξαν να παρακολουθήσουν στο Πανεπιστήμιο Frederick το θερινό πρόγραμμα, φοιτούν στους κλάδους των Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Βιομηχανικού Σχεδιασμού, της Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, της Μηχανολογίας, Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής και των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων Τεχνικών Σχολών από όλη την Κύπρο. Ανάλογα με τον κλάδο τους, λοιπόν, παρακολούθησαν σχετικά εργαστήρια, μίλησαν με ειδικούς στους αντίστοιχους τομείς και επισκέφτηκαν ανάλογα σημεία ενδιαφέροντος.

Ας δούμε τι έκανε συγκεκριμένα η κάθε ομάδα!

Οι μαθητές και μαθήτριες των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων παρακολούθησαν το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Frederick στο campus της Λεμεσού. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από καθηγητές/τριες του Πανεπιστημίου σχετικά με τα επαγγέλματα της ναυτιλίας και τις μεγάλες προοπτικές που προσφέρει ο ολοένα αναπτυσσόμενος τομέας, τόσο στην Κύπρο όσο και στον διεθνή χώρο. Επισκέφτηκαν επίσης το Λιμάνι της Λεμεσού, ξεναγήθηκαν σε πλοίο - πιλοτίδα και παρακολούθησαν την προσέγγιση στο λιμάνι. Βρέθηκαν, επίσης, στο τερματικό της DP World, και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την άφιξη και αναχώρηση μεγάλων πλοίων.

Σε Λεμεσό αλλά και Λευκωσία παρακολούθησαν εργαστήρια οι μαθητές/τριες του Κλάδου Εφαρμοσμένων Τεχνών. Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας και παρακολούθησαν εργαστήρια για τη φωτογραφία, την τυπογραφία, τη μόδα και τη σχέση αντικειμένων και χώρων - δημόσιων και ιδιωτικών. Συμμετείχαν, επίσης, σε βιωματικό εργαστήρι με τίτλο «Γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση είναι αναγκαία συστατικά του σχεδιασμού σήμερα», που παρουσίασε το Creative Lab του Πανεπιστημίου Frederick. Επιπλέον, επισκέφτηκαν γραφεία αποφοίτων του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick που σήμερα διαπρέπουν στον χώρο της γραφιστικής τέχνης.

Μία άλλη ομάδα μαθητών/τριών, που ακολουθούν στο σχολείο τους τον Κλάδο Μηχανολογίας (Γενική Μηχανική, Μηχανική Οχημάτων), ήρθαν σε επαφή με το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου στη Λευκωσία αλλά και με φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος. Στα εργαστήρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά εργαστηρίων για τις μηχανολογικές και κτηριακές εγκαταστάσεις, τη Μηχανουργική Τεχνολογία και τις Προηγμένες Συγκολλήσεις. Ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή τους σε βιωματικό εργαστήρι για την κατασκευή ηλεκτρικού - φωτοβολταϊκού αυτοκινήτου αλλά και τη σχεδιομελέτη και κατασκευή αγωνιστικού αυτοκινήτου τύπου formula! Ο ενθουσιασμός τους ήταν ακόμη μεγαλύτερος όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουν το αυτοκίνητο στον δρόμο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατασκευή αγωνιστικού μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου Formula στο Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποιείται στο πλαίσιο της FUF Racing Team του Πανεπιστημίου, της πρώτης κυπριακής ομάδας σε πανεπιστημιακό επίπεδο που συμμετέχει στον διαγωνισμό Formula Student. Οι φοιτητές/τριες που συμμετέχουν στην ομάδα καλούνται να εμπλακούν σε όλα τα στάδια μιας ομάδας αγωνιστικής φόρμουλας, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αυτοκινήτου μέχρι την εξεύρεση χορηγών και την προβολή της ομάδας! 

Μαθητές/τριες του Κλάδου Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών παρακολούθησαν εργαστήρια Ρομποτικής, Τεχνολογιών Διαδικτύου, Ηλεκτρονικών Κυκλωμάτων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις Πανεπιστημιουπόλεις στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, ενώ επισκέφτηκαν το Αιολικό Πάρκο της Τερσεφάνου και υπερσύγχρονα εργοστάσια όπως το Mech που αναπτύσσει τεχνολογίες Υδρογόνου και άκουσαν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που μπορούν να διασφαλίσουν την αειφορία του κόσμου μας. Τα παιδιά έμαθαν να ελέγχουν Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις και ήρθαν σε επαφή με την Πληροφορική, έναν κλάδο με τεράστια προοπτική και δοκιμάστηκαν τόσο στον κλάδο του Computer Engineering όσο και σε αυτόν του Computer Science, δύο κλάδους που συχνά μπερδεύουμε αλλά είναι διαφορετικοί και εξίσου ενδιαφέροντες! Επισκέφτηκαν, επίσης, τη διαδραστική έκθεση The Sun and Us του Πανεπιστημίου Frederick. Η έκθεση βασίζεται σε ερευνητικό έργο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλ.Υπολογιστών και Πληροφορικής με θέμα τον Διαστημικό Καιρό.

Τέλος, μαθητές/μαθήτριες του Κλάδου Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στη Λευκωσία, έμαθαν για την πειραματική μηχανική και κατασκεύασαν μοντέλα ψηλών κτηρίων. Μάλιστα, δοκίμασαν τα μοντέλα τους στη Σεισμική Τράπεζα και είδαν κατά πόσο αυτά θα μπορούσαν να αντέξουν στους σεισμούς! Τα παιδιά συμμετείχαν ακόμη σε δύο βιωματικά εργαστήρια: για την «Ευρηματική-δημιουργική δραστηριότητα του ανθρώπου ως φορέας ανάπτυξης του πολιτισμού του» και για τη «Διαχρονική σχέση τέχνης και τεχνολογίας όπως εμφανίζεται στη μετουσίωση μιας ιδέας σε εφαρμογή». Οι μαθητές/τριες αυτής της ομάδας πέρασαν μια μέρα στο κέντρο της Λευκωσίας όπου επισκέφτηκαν σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, που τα προσέγγισαν μέσα από τον αρχιτεκτονικό φακό. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν τα Ενετικά Τείχη της πόλης, την Πλατεία Ελευθερίας και τον Πύργο 360 στη Λεωφ. Μακαρίου.

Όλα τα παιδιά συμμετείχαν και σε εργαστήρια αυτοανάπτυξης, με στόχο την καταπολέμηση του άγχους, την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση, τη στοχοθέτηση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Τα παιδιά βρήκαν ιδιαίτερα χρήσιμα αυτά τα εργαστήρια τόσο για τον συναισθηματικό τους κόσμο αλλά και για τις αποφάσεις που θα λάβουν για το μέλλον τους!

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Φοιτητής/τρια για μια βδομάδα», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μάθε περισσότερα για τις δράσεις του Πανεπιστημίου Frederick στο https://www.frederick.ac.cy/. Αν ενδιαφέρεσαι να σπουδάσεις στο Πανεπιστήμιο Frederick, μπορείς να λάβεις πληροφορίες και/ή να διευθετήσεις συνάντηση με τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου στα τηλέφωνα 22 394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός) ή να στείλεις email στο info@frederick.ac.cy.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










813