Μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία και σημαντική διάκριση για το Πανεπιστήμιο Frederick


Το πρώτο μη δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου που μετέχει σε ένα από τα 16 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που εγκρίθηκαν και θα τύχουν επιχορήγησης από την Κομισιόν

Το Πανεπιστήμιο Frederick ανακοινώνει την επιτυχή αξιολόγηση και επιλογή της κοινοπραξίας EU-CONEXUS Plus, στην οποία ανήκει, για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ανοιχτής και εξαιρετικά ανταγωνιστικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα Erasmus+ European Universities 2022. Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό μη δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Κύπρο που συμμετέχει ως πλήρες μέλος σε κοινοπραξία η οποία πέτυχε χρηματοδότηση και τη συνέχισή της για ακόμη τέσσερα χρόνια, όπως ανακοινώθηκε στις 27 Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία EU-CONEXUS Plus θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 14.4 εκατ. ευρώ.

Το EU-CONEXUS Plus εστιάζει στην ευφυή αειφόρο διαχείριση της αστικής παράκτιας ζώνης και στόχος του είναι να αναπτύξει καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στους τομείς της αειφορίας, της κυκλικής οικονομίας και της γαλάζιας ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής του Governing Board της κοινοπραξίας EU-CONEXUS, Jean-Marc Ogier, χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλωσόρισε την Κύπρο, τη Γερμανία και την Ιρλανδία ως πλήρη μέλη της: «Η οικογένεια του EU-CONEXUS μεγάλωσε με την πλήρη ενσωμάτωση του Πανεπιστημίου Frederick από την Κύπρο και των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων από Γερμανία και Ιρλανδία. Μαζί θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε τη μεταμόρφωση της ανώτερης εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Συνεχίζουμε μαζί για τον κοινό μας σκοπό.»

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και μέλος του Governing Board της κοινοπραξίας, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, αναφέρει: «Ήμασταν εξ αρχής βέβαιοι για την επιτυχή αξιολόγηση και επιχορήγηση για συνέχιση της κοινοπραξίας EU-CONEXUS Plus. Ευχαριστώ όλους και όλες τους/τις συναδέλφους μου στο Πανεπιστήμιο, μέλη του του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού που εργάστηκαν συστηματικά και σε συνεργασία με τις ομάδες των εταίρων μας για αυτό το αποτέλεσμα, ώστε να είμαστε το πρώτο μη δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου που πετυχαίνει αυτή την ευρωπαϊκή διάκριση. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους πανεπιστημιακούς μας εταίρους για την ουσιαστική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα αλλά και τους κοινωνικούς μας εταίρους που συμμετέχουν στην κοινοπραξία: τον Δήμο Λεμεσού, την Αρχή Λιμένων Κύπρου και τον Δήμο Αγίας Νάπας. Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία μας θα οδηγήσει στον κοινό στόχο της αειφόρου ανάπτυξης των παράκτιων περιοχών του δικτύου μας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί μέσα από τη συμμετοχή μας σε αυτή την κοινοπραξία, δίνουμε στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας τη δυνατότητα να αποκτούν τίτλους σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Από σήμερα, ανοίγουμε ορίζοντες μεγάλων προοπτικών για την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και την κοινωνία μας.»

Στο πλαίσιο του EU-CONEXUS Plus, το Πανεπιστήμιο Frederick θα ηγείται δύο σημαντικών πακέτων εργασίας: του πακέτου Training for Teaching Community (EU-CONEXUS Teaching Academy) και του Green Campus ενώ στις δράσεις της κοινοπραξίας εμπλέκεται ουσιαστικά σημαντικός αριθμός μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Frederick σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο αλλά και φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο Frederick αναμένεται να τύχει επιπρόσθετης κρατικής χορηγίας για αυτή του την επιτυχία, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Φεβρουαρίου 2022 και η οποία προβλέπει χορηγία ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για κάθε πανεπιστήμιο που εξασφαλίζει συμμετοχή σε κοινοπραξία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Το EU-CONEXUS Plus αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», μίας από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο το φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί ως το μέλλον της ανώτερης εκπαίδευσης στην Ευρώπη ιδιαίτερα τις κοινοπραξίες που επικεντρώνονται στη αειφορία, στις ευρωπαϊκές αξίες και στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσά τους το EU-CONEXUS Plus.

Οι εννέα εταίροι που συμμετέχουν στην κοινοπραξία EU-CONEXUS Plus είναι το Rochelle Université (Γαλλία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία), το Klaipeda University (Λιθουανία), το Universidad Catolica de Valencia “San Vicente Martir” (Ισπανία) και το University of Zadar (Κροατία), το Waterford Institute of Technology (Ιρλανδία) και το University of Rostock (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος). Στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης 18 κοινωνικοί εταίροι από τις εννέα χώρες, ανάμεσά τους ο Δήμος Λεμεσού, η Αρχή Λιμένων Κύπρου και ο Δήμος Αγίας Νάπας από την Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της ανοιχτής πρόσκλησης για την πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια 2022» ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_4702




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1078