Eίσαι κορίτσι 9-12 ετών; Γνώρισε τον συναρπαστικό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής


Στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό στις 19 Νοεμβρίου

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της Μέρας STEM στη Λευκωσία, το Πανεπιστήμιο Frederick προσκαλεί κορίτσια ηλικίας 9-12 ετών στο campus του στη Λεμεσό για να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογία και της Μηχανικής. Μια μέρα ειδικά αφιερωμένη στην εξοικείωση των κοριτσιών με τους τομείς αυτούς, μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, πειράματα και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες.

Η Μέρα STEM θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό (Μάριου Αγαθαγγέλου 18, Άγιος Γεώργιος Χαβούζας, 3080 Λεμεσός) στις 19 Νοεμβρίου από τις 10:00 μέχρι τις 13:30 και στο πλαίσιό της τα κορίτσια θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια Ρομποτικής, Φαρμακευτικής και Αρχιτεκτονικής που θα πραγματοποιήσουν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Πώς κινείται ένα ρομπότ; Πώς χτίζουμε ένα σπίτι; Πώς κάνουμε τη δική μας lava lamp; Αυτή τη μέρα, θα απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα βρούμε λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητάς μας.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), θα πραγματοποιηθεί η δραστηριότητα με τίτλο «Έκτακτο Δελτίο Ειδήσεων» στόχος της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των κοριτσιών ώστε να εντοπίζουν και να αντιστέκονται στα κυρίαρχα έμφυλα στερεότυπα.

Παράλληλα με τις δράσεις για παιδιά, όσοι γονείς το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήριο που απευθύνεται στους ίδιους με θέμα: «Μαθαίνω τρόπους ψυχικής ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης του παιδιού μου». Το εργαστήριο θα πραγματοποιήσουν μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick.

Σύμφωνα με έρευνες, τα κορίτσια επηρεάζονται και διστάζουν να επιλέξουν αντικείμενα σπουδών που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία, ακόμα και όταν έχουν εξαιρετική απόδοση σε αυτά τα μαθήματα.

«Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στους τομείς STEM σημαίνει απώλεια ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορούσε να ανταποκριθεί με ξεχωριστό τρόπο στις πολλές προκλήσεις του κόσμου. Επιπλέον, οι τομείς STEM έχουν τη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης και εάν οι γυναίκες δεν έχουν συμμετοχή σε αυτούς, δεν θα έχουν πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας που μπορούν να τους προσφέρουν σημαντικές προοπτικές και μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία», εξηγεί η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick.

Τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην εξεύρεση λύσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή μας, γιατί φέρνουν μαζί τους διαφορετικές εμπειρίες, αντιλήψεις και ιδέες. Μόνο η ίση εκπροσώπηση των φύλων στους τομείς STEM θα οδηγήσει σε έναν κόσμο πιο δίκαιο και βιώσιμο. Ως μέλος του Δικτύου Λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Πανεπιστήμιο Frederick συμβάλλει στον στόχο της ισότητας των φύλων και της εξάλειψης των στερεοτύπων φύλου με τη μακροπρόθεσμη εκστρατεία “To all women & girls: Join the journey in Engineering, Science and Technology”. Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει υποτροφίες 50% σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στα προπτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick.  Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο πραγματοποιεί κι άλλες εκδηλώσεις και διαδραστικά εργαστήρια με τη συμμετοχή πετυχημένων γυναικών σε αυτούς τους τομείς, ενώ τον περασμένο Ιούλιο διοργάνωσε στους χώρους του το STEM Camp για κορίτσια ηλικίας 13-16 ετών. Η ίδια δράση θα επαναληφθεί σύντομα και στο campus του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Μέρα STEM και τα εργαστήρια ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://bit.ly/3X56zmO. Η συμμετοχή στη Μέρα STEM είναι δωρεάν. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στα κορίτσια και στους γονείς που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια. Για εγγραφή, το αργότερο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου: https://bit.ly/Limassol_STEM_Day

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick: https://www.frederick.ac.cy/women-in-STEM/el/ 

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


453