Κορίτσια 9-12 ετών γνώρισαν τον κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής στο Παν. Frederick στη Λεμεσό


Ένα Σάββατο γεμάτο εργαστήρια Ρομποτικής, Φαρμακευτικής και Αρχιτεκτονικής πέρασαν κορίτσια ηλικίας 9-12 ετών στις 19 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό. Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της Μέρας STEM στη Λευκωσία τον περασμένο Μάη, το Πανεπιστήμιο Frederick έδωσε την ευκαιρία σε κορίτσια στη Λεμεσό να περάσουν μια μέρα αφιερωμένη στους τομείς STEM (Θετικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).

Τα εργαστήρια σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτή τη μέρα από διδάσκοντες/ουσες στο Τμήμα Φαρμακευτικής, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληρφορικής και στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής σε συνεργασία με τη Ρομποτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Frederick, με στόχο τα κορίτσια να έρθουν σε άμεση επαφή με τους τομείς στους οποίους παραδοσιακά οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Για την πραγματοποίηση των εργαστηρίων, μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού συνεργάστηκαν με φοιτητές και φοιτήτριες που καθοδήγησαν τα κορίτσια κατά την επαφή τους με αυτούς τους τομείς. Στο εργαστήρι της Φαρμακευτικής, τα κορίτσια είδαν μέσα από επιστημονικά πειράματα πώς αλλάζουν τα χρώματα χάρη στην οξύτητα των διαλυμάτων και σχημάτισαν το δικό τους αφρώδες ουράνιο τόξο. Στο εργαστήρι Ρομποτικής προγραμμάτισαν τη δική τους φόρμουλα σε αγωνιστική πίστα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ στο Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής εξερεύνησαν τη μακέτα ενός διώροφου κτηρίου. Τα κορίτσια συμμετείχαν, ακόμη, στο «Έκτακτο Δελτίο Ειδήσεων», μια δραστηριότητα ενδυνάμωσης από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) στο πλαίσιο της οποίας έμαθαν να εντοπίζουν και να αντιστέκονται στα κυρίαρχα στερεότυπα φύλων με στόχο να βρουν τη δική τους φωνή. Τη συγκεκριμένη δραστηριότητα συντόνισε η Δρ Χριστίνα Καϊλή, του MIGS.

Παράλληλα με τις δράσεις για τα κορίτσια, γονείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήριο με θέμα «Μαθαίνω τρόπους ψυχικής ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης του παιδιού μου». Το εργαστήριο πραγματοποίησαν η Δρ Λουΐζα Ιωαννίδου, Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος και Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick και η Δρ Κατερίνα Μιχαήλ, μόνιμη εκπαιδευτικός, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια και Επισκέπτρια Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick.

Η Μέρα STEM εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick με τίτλο “To all women & girls: Join the journey in Engineering, Science and Technology”, στόχος της οποίας είναι η αύξηση της συμμετοχής των κοριτσιών και γυναικών στη Μηχανική, την Επιστήμη και την Τεχνολογία, τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. Η εκστρατεία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, αποσκοπεί, επίσης, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την καταπολέμηση των στερεοτύπων σε σχέση με την επιλογή σπουδών και καριέρας από τα κορίτσια και τις γυναίκες, αφού πολλά κορίτσια ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να περιορίζονται από διακρίσεις, προκαταλήψεις, κοινωνικούς κανόνες και προσδοκίες που επηρεάζουν τις επιλογές τους.

Αναφέρει η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick: «Η θερμή ανταπόκριση κοριτσιών και γονιών στις Μέρες STEM μας γεμίζει αισιοδοξία και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τη δράση μας με στόχο την αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης γυναικών και κοριτσιών στους τομείς STEM. Πρόκειται για ένα στόχο που δεν αφορά μόνο την ισότητα των φύλων. Η παρουσία γυναικών και κοριτσιών στον σχεδιασμό τεχνολογικών εφαρμογών είναι απαραίτητη στην από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Μόνο με τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία μπορεί να επιτευχθεί πραγματική καινοτομία, ανάπτυξη, ευρηματικότητα και δημιουργικότητα και αυτό επιδιώκουμε μέσα από την εν λόγω εκστρατεία και τις δράσεις μας.»

Εκτός από τις Μέρες STEM για κορίτσια ηλικίας 9-12 ετών, το Πανεπιστήμιο Frederick διοργανώνει STEM Camps για κορίτσια 13-16 και άλλες δραστηριότητες σε συνεργασία με πετυχημένες γυναίκες στους τομείς STEM που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφίες 50% σε όλα τα κορίτσια που επιλέγουν να σπουδάσουν στα προπτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick (Architectural Engineering, Automotive Engineering, Civil Engineering, Computer Engineering, Computer Science, Electrical Engineering, Mechanical Engineering).

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick και τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιό της: https://www.frederick.ac.cy/women-in-STEM/el/

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










308