Οι παρακαταθήκες του Μιχάλη Φρειδερίκου συνεχίζουν να εμπνέουν


Νατάσα Φρειδερίκου: «Πυρήνας της ύπαρξής του, ο άνθρωπος»

«Μαέστρο» χαρακτήρισε τον ιδρυτή του Πανεπιστημίου Frederick, Μιχάλη Φρειδερίκο, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσα Φρειδερίκου καθώς, όπως ανέφερε στην εκπομπή «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί» του ΡΙΚ, ήταν οραματιστής, βοηθούσε οικογένειες και φοιτητές/τριες που είχαν ανάγκη, έβλεπε μπροστά και ήταν άνθρωπος που εξέπεμπε μεγάλη αγάπη προς τον άνθρωπο και ειδικά τους νέους. «Ο πυρήνας της ύπαρξής του πάντα ήταν ο συνάνθρωπός του. Τα μηνύματα του κόσμου από τον θάνατό του εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να είναι συγκινητικά».

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου Δόξας Κωμοδρόμου, αν οι αρχές που ακολουθούσε εφαρμόζονταν και από την υπόλοιπη ομάδα του Πανεπιστημίου, η κα Φρειδερίκου απάντησε θετικά, αφού όπως είπε, αυτό ήταν ένα από τα χαρίσματά του. Κατάφερε να μοιράζεται το όνειρό του με τον καθένα είτε ήταν ακαδημαϊκός, είτε ερευνητής κρατώντας ψηλά τις διαχρονικές αξίες και τη φιλοσοφία του με έμφαση στον φοιτητή και την ποιότητα σπουδών. Προς τιμή του βραβεύονται κάθε χρόνο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, φοιτητές/τριες και απόφοιτοι/ες, αλλά και ερευνητές/τριες που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς που συνάδουμε τις αρχές του ιδρυτή.

Όπως ανέφερε η κα Φρειδερίκου, το Frederick ξεκίνησε ως σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 1965 και μέσα στη δεκαετία του 70 μετεξελίχθηκε σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως σε συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το κτήριο του Frederick στην περιοχή Παλλουριώτισσας στη Λευκωσία, χρησιμοποιήθηκε ως ξενώνας για πρόσφυγες μαθητές/τριες με τις οικογένειές τους. Μεγάλο ορόσημο για το Frederick, το 2007, αφού ήταν από τα πρώτα ιδιωτικά κολλέγια που εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Πανεπιστήμιο.

Η κα Φρειδερίκου μίλησε για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, την αποστολή και τις δράσεις του. «Οι απόφοιτοι/ες σήμερα έχουν να αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις και ένα περίπλοκο κι αβέβαιο μέλλον. Η εκπαίδευση πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή τους, γι’ αυτό κι εμείς επαναπροσδιορίζουμε το ρόλο μας, κάνουμε νέο απολογισμό στις θέσεις μας και σκεφτόμαστε ριζικές αλλαγές, ούτως ώστε το Πανεπιστήμιο Frederick να αποτελεί φορέα αλλαγής στην κοινωνία μας για να συμβάλλει στην πρόοδο της κοινωνίας και να εμπνέει μέσα από τις πράξεις του. Η προσπάθεια αυτή γίνεται συστηματικά με βάση την αποστολή και στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Να παρέχουμε, δηλαδή ένα περιβάλλον, στο οποίο διοικητικό, ακαδημαϊκό προσωπικό και φοιτητές/τριες να μπορούν να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους. Μέσω της έρευνας να αναπτύσσεται η γνώση για το καλό της κοινωνίας και να παρέχεται μια ολιστική εκπαίδευση έτσι ώστε να γίνονται φορείς αλλαγής. Η γνώση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εγγυηθεί ένα βιώσιμο μέλλον, γι’ αυτό επιδιώκουμε εκπαίδευση με έμφαση στα 3H (Head, hands, heart), δηλαδή γνώση, δεξιότητες και ενσυναίσθηση».

Στη συνέχεια της εκπομπής, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, κα  Άντρεα Αθανασίου μίλησε για τις Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας.  Έγιναν αναφορές για το όραμα και την αποστολή του Πανεπιστημίου, τις διεθνείς κατατάξεις και τις διακρίσεις του στην Κύπρο και το εξωτερικό, αλλά και ποιες ανάγκες της κοινωνίας εξυπηρετεί σήμερα. «Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί στη Λευκωσία και τη Λεμεσό με πέντε Σχολές και πέραν των 80 προγραμμάτων. Παραδοσιακά το Πανεπιστήμιο είναι γνωστό για τη μεγάλη Πολυτεχνική του Σχολή. Πέραν από αυτό, μεγάλη ανάπτυξη καταγράφει και ο τομέας της Φαρμακευτικής και των επαγγελμάτων υγείας, αλλά και η Ναυτιλιακή Επιστήμη. Τα προγράμματα σπουδών εξελίσσονται για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αλλαγές των καιρών».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής αναλύθηκαν επίσης τα βασικά κριτήρια εισδοχής στο Πανεπιστήμιο Frederick, τα μέτρα στήριξης και οι ευκολίες που προσφέρονται σε ευάλωτες κοινωνικοοικονομικές ομάδες και η προσφορά του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με την πρωτοβουλία του για τις φοιτητικές εστίες. Ο φοιτητοκεντρικός χαρακτήρας του Πανεπιστημίου είναι ένας από τους κύριους λόγους που επιλέγεται. Στο Πανεπιστήμιο δίνεται έμφαση στις σχέσεις που δημιουργούνται και αναπτύσσονται μεταξύ ακαδημαϊκών και φοιτητών/τριών. Στο ερώτημα σε τί διαφέρει από άλλα Πανεπιστήμια και ποια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Frederick, αναφέρθηκε η βαρύτητα στην αναλογία φοιτητών/τριων μέσα στις τάξεις. Χαραγμένο στην κουλτούρα του Πανεπιστημίου Frederick είναι το γνήσιο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Διεύθυνση για την ποιότητα της εκπαίδευσης, της έρευνας και των μεθόδων που ακολουθούνται για να καταστεί φορέας αλλαγής.

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://bit.ly/3uc2r7g




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










668