Παρουσίαση πρότυπου ρομποτικού συστήματος για την επανάχρηση οικοδομικών αποβλήτων


Από το Ερευνητικό Κέντρο Frederick

Το Frederick Research Center (FRC) ανακοινώνει την παρουσίαση ενός πρότυπου ρομποτικού συστήματος διαλογής οικοδομικών αποβλήτων το οποίο αναπτύχθηκε στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick με την εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Επεξεργασίας Εικόνων. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου στα εργαστήρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου, στη Λευκωσία, κατά τις ώρες 10:00-12:30.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Το ρομποτικό σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου DEFEAT, στόχος του οποίου είναι η αξιοποίηση οικοδομικών αποβλήτων για τη δημιουργία ενός καινοτόμου, πυρίμαχου και θερμομονωτικού δομικού υλικού για προσόψεις κτηρίων.

Κάθε χρόνο, περίπου 2,2 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) παράγονται στην Κύπρο, με το 57% από αυτά να καταλήγουν σε χώρους ενταφιασμού. Πρόκειται για ύστατη λύση, σύμφωνα με την ενδεδειγμένη ιεράρχηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση αποβλήτων. Στον αντίποδά της, ως καλύτερες πρακτικές θεωρούνται η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αποβλήτων. «Αν και υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη διαχείριση των ΑΕΚΚ από το 2011, στην Κύπρο η απόδοση αυτής της διαχείρισης είναι πολύ χαμηλή», σχολιάζει ο Δρ Δημήτρης Νικολαΐδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick και συντονιστής του έργου DEFEAT, ο οποίος στις 17 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ερευνητική ομάδα του έργου. «Η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των ΑΕΚΚ είναι μονόδρομος. Ωστόσο δεν υπάρχουν αξιόλογες τεχνολογίες ανακύκλωσης προς αυτό το σκοπό. Προτείναμε, λοιπόν, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο δομικό υλικό από τα οικοδομικά απόβλητα. Το ρομποτικό σύστημα που θα παρουσιάσουμε αφορά τη διαλογή των αποβλήτων, η οποία μέχρι σήμερα γίνεται χειρωνακτικά. Με την εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης εικόνων, τα ρομπότ μας αναγνωρίζουν κατά πόσο ένα υλικό είναι κεραμικό, σίδερο, μπετόν, γυαλί κλπ.»

Κατά την παρουσίαση, ο Δρ Παύλος Μαυρομματίδης, Λέκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick και Ερευνητής στο FRC, θα μιλήσει για την υλοποίηση του πρότυπου συστήματος διαλογής ενώ ο Δρ Δημήτρης Δημητρίου, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα μιλήσει για την εφαρμογή της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύστημα. Θα προηγηθεί παρουσίαση από τον κο Αλέξη Ονουφρίου, Διευθυντή του FRC, σχετικά με την έρευνα που εκπονείται από τον ερευνητικό οργανισμό. «Το Frederick Research Center αναπτύσσει έρευνα η οποία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το έργο DEFEAT, το οποίο βασίζεται στην ιδέα της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει δημιουργηθεί από τη μέχρι τώρα κακή διαχείριση των αποβλήτων», αναφέρει ο κος Ονουφρίου.

Το έργο DEFEAT έλαβε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του προγράμματος RESTART 2016-2020. Το έργο συντονίζει το Frederick Research Center, με εταίρους το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, τα Λατομεία Φαρμακάς, τις εταιρείες RRC, RECS, Stratagem και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.). Στο έργο συμμετάσχει επίσης ως φορέας εξωτερικού το Katholieke Universiteit Leuven (KUL).

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










579