Γυμνάσιο και Λύκειο Κοκκινοχωρίων στον τελικό του Διεθνούς Σχ. Διαγωνισμού «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα»


Το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων και το Λύκειο Κοκκινοχωρίων ξεχώρισαν στον εθνικό σχολικό διαγωνισμό «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα» και θα διαγωνιστούν στον διεθνή τελικό διαγωνισμό τον ερχόμενο Μάιο. Τον διαγωνισμό πραγματοποιεί για τρίτη χρονιά το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πανεπιστημίων EU-CONEXUS και υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Frederick ως πλήρες μέλος του Δικτύου.

Ο εθνικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία και στο πλαίσιό του, εθνική Κριτική Επιτροπή αξιολόγησε τις προτάσεις των έξι φιναλίστ στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού: μαθητές/τριες ηλικίας 12-14 ετών που κλήθηκαν να δημιουργήσουν ομάδες με τους/τις καθηγητές/τριες τους και να μετατρέψουν το σχολείο τους σε βιώσιμο πράσινο κτήριο δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο με βιώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά και μαθητές/τριες 14-16 ετών που κλήθηκαν να μετατρέψουν μια υφιστάμενη περιοχή της πόλης τους σε έξυπνη και βιώσιμη, δημιουργώντας ένα μοντέλο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων, ξεχώρισαν η ομάδα Shellhive από το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων στην κατηγορία 12-14 ετών και η ομάδα Restoration of an old building από το Λύκειο Κοκκινοχωρίων στην κατηγορία 14-16. Οι δύο ομάδες θα παρουσιάσουν τα έργα τους ενώπιον διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στις 4 Μαΐου 2023 και θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν βραβεία αξίας από €500 μέχρι €1000. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λύκειο Κοκκινοχωρίων συμμετείχε και στον περσινό διεθνή τελικό, όπου κατέκτησε την τρίτη θέση ανάμεσα σε σχολεία από εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην εθνική Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν ως μέλη ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η Δρ Χρυσάνθη Κάτζη, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, ο Δρ Γρηγόρης Καλνής, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου, η κ. Λουτσία Ναρδή Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Γραφείου Εισδοχής του Πανεπιστημίου και ο κ. Βασίλειος Παπασωτηρίου, φοιτητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από τις παρουσιάσεις όχι μόνο των ομάδων που κέρδισαν αλλά όσων συμμετείχαν. Δημιούργησαν υπέροχες μακέτες και μοντέλα για να προτείνουν λύσεις σε ό,τι αφορά τη σωστή συμπεριφορά και διαχείριση κτηρίων. Η εμπλοκή μαθητών και μαθητριών σε διαγωνισμούς όπως αυτός του EU-CONEXUS είναι μια υπέροχη ευκαιρία ώστε να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες και να ευαισθητοποιηθούν στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Θερμά συγχαρητήρια στις ομάδες που ξεχώρισαν και σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν», ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου.

Το EU-CONEXUS αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», μίας από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στο φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Το συγκεκριμένο δίκτυο εστιάζει στην ευφυή αειφόρο παράκτια οικιστική ανάπτυξη και στόχος του είναι να αναπτύξει καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στον τομέα της «γαλάζιας ανάπτυξης», της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας. Στο δίκτυο συμμετέχουν το La Rochelle Université (Γαλλία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία), το Klaipeda University (Λιθουανία), το Universidad Catolica de Valencia “San Vicente Martir” (Ισπανία), το University of Zadar (Κροατία), το South East Technological University (Ιρλανδία), το University of Rostock (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος). Το συγκεκριμένο δίκτυο Πανεπιστημίων πέτυχε χρηματοδότηση για ακόμη τέσσερα χρόνια, όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










855