Ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς στο Πανεπιστήμιο Frederick για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων


Πρύτανης Γιώργος Δημοσθένους «Πρωτοπόροι στη Δια Βίου Εκπαίδευση και στην παροχή προγραμμάτων για την απόκτηση Μικρο-Διαπιστευτηρίων (Micro-Credentials)

Ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία την Πέμπτη 6 Απριλίου και συζήτησε με τη Διοίκηση και τις Πρυτανικές Αρχές το περιεχόμενο της Έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Η Έκθεση, την οποία εισηγήθηκε ο ίδιος, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο με αποτέλεσμα την ανακήρυξη του 2023 ως Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 Μαΐου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου 2024. Συντονιστικός φορέας για την Κύπρο έχει οριστεί η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ). 

Στη συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή συμμετείχαν από το Πανεπιστήμιο Frederick η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διασφάλισης Ποιότητας, Καθηγητής Κώστας Κυριάκου.

Ο Ευρωβουλευτής ενημέρωσε τις Αρχές του Πανεπιστημίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και τους στόχους του. Συγκεκριμένα, εξήγησε την ανάγκη καταρτισμού των Ευρωπαίων πολιτών ώστε με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές προκλήσεις στους χώρους εργασίας και στην καθημερινότητά τους.

Οι Αρχές του Πανεπιστημίου Frederick ενημέρωσαν τον Ευρωβουλευτή για όλες τις δράσεις που  υλοποιούνται στην προσπάθεια ανάπτυξης διαφόρων μορφών δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Frederick στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU CONEXUS για την ευφυή και αειφόρο  διαχείριση των αστικών παρακτίων ζωνών, για την οργάνωση και παροχή προγραμμάτων για την απόκτηση Micro-Credentials, για την εγκαθίδρυση της Έδρας UNESCO για τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο Frederick και για τη λειτουργία του Εκπαιδευτικού και Εξεταστικού Κέντρου (ΕΚΕΚ) που εδώ και σχεδόν μία δεκαετία προσφέρει προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης σε απόφοιτους, σε μέλη του παραγωγικού ιστού, σε στελέχη επιχειρήσεων αλλά και σε ανέργους και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ο κ. Φουρλάς ενημερώθηκε, επίσης, για την πρόσφατη δημιουργία του Frederick University Living Lab (FULL), ενός καινοτόμου και πρωτοπόρου προγράμματος που συνδυάζει τη συμμετοχική και βιωματική μάθηση μέσω πραγματικών πρότζεκτ που υλοποιούνται στη βάση συνεργασίας και σύνδεσης με δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Ο κ. Φουρλάς αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την πρόσκληση και το έντονο ενδιαφέρον των Αρχών του Πανεπιστημίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η εκπαίδευση είναι ένας σημαντικός πυλώνας του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων και αναμένω πως τα Πανεπιστήμια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να σχεδιάσουν προγράμματα ώστε να δώσουν νέα ώθηση στη δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, παρέχοντας μέσα στο πλαίσιο αυτό γνώσεις και δεξιότητες στους πολίτες όλων των ηλικιών. Συγχαίρω το Πανεπιστήμιο Frederick για τις πρωτοπόρες και καινοτόμες δράσεις που έχει αναπτύξει στο πλαίσιο της ανάπτυξης γνώσεων και δεξιοτήτων».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Τα Πανεπιστήμια μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς την επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, γι' αυτό δηλώνουμε παρόντες σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Για εμάς στο Πανεπιστήμιο Frederick, η οργάνωση, ανάπτυξη και παροχή προγραμμάτων επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, επανειδίκευσης και η παροχή σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της οικονομίας είναι στρατηγικός στόχος και βασική προτεραιότητα. Θέλουμε οι φοιτητές και φοιτήτριές μας να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις που θα συναντήσουν. Είμαστε πρωτοπόροι στα θέματα Δια Βίου Εκπαίδευσης γι’ αυτό και οργανώσαμε όλο το πλαίσιο για την παροχή προγραμμάτων που στόχο έχουν την απόκτηση Μικρο-Διαπιστευτηρίων από τους απόφοιτους μας αλλά και τον γενικό πληθυσμό». 

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, ανέφερε από την πλευρά της:«Η συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών στην καινοτόμα παιδαγωγική μέθοδο του Frederick University Living Lab (FULL) είναι μια πρόκληση για τους/τις ίδιους/ιες καθώς καλούνται να χρησιμοποιήσουν τη διεπιστημονική γνώση που έχουν αποκτήσει και τις δεξιότητες που έχουν αναπτύξει, για να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα. Τα πρότζεκτ του FULL συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και συναντιούνται, επιπλέον, με τον ευρωπαϊκό στόχο της αειφορίας». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










636